Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Favoriter i april 2003

Dr. Indies vårliga favoriter

 1. Ny fräsch engelsk tv-serie efter Zadie Smiths roman Vita tänder Smårolig och en fin tidsspegling av 70-talet och nutiden.
 2. Vårens hetaste grupper som bevisar att svensk rock dominerar scenerna fortfarande. Melody Clubs gnistrande glamrock på Electric-singeln studsade omkring hos mig hela första månaderna 2003. Även 2002/2003 års succegrupp The Sound med läckra poppunkiga Living in America förstår jag att man inte kan låta bli att falla för. Blondievibbarna härskar ordentligt.
 3. På dvd finns den helläckra filmen Ghost World. En film byggd på ett kultseriealbum som blev populärt under 90-talet. Det handlar om Enid och Rebecca som under ironi mot världen och kärlek till det udda. Egentligen skyddar man sin rädsla och ensamhet med ironins mask. Teddy Zwigoff som regisserar gjorde en suverän dokumentär över Robert Crumb — den store satiriker och tecknaren från hippieguldåldern. En av de stora filmerna på dvd Ghost World.
 4. Blaskanredaktionen älskar att vältra sig i magasin. Särskilt vill Dr. Indie verkligen tipsa om den relativt nystartade rockmagasinet Red Hot Rock. Visserligen är jag skolad i Pop, Sonic, Schlager m.fl. Men denna tidning innehåller intervjuer med Marky Ramones, The Clash och trista Foreigner tyvärr. Fast det finns mycket mera. Dr. Indie slår ett slag för klassisk rock ’n’ roll i Red Hot Rock.
 5. Det är farligt att se på tv, men inte av dom vanliga skälen som brukaranges utan mera handlar det om kvaliteten. Ytterligare en suverän serie Boomtown gjort av band of Brothers författaren Graham Yost. En serie där alla aspekter finns med från offer, poliser osv. Nytänkande och kreativ serie som knockar mig totalt.
 6. Det var tyvärr alltför länge sedan jag läste dansk ny poesi. Jag har ingen riktig koll. Fast då, på biblioteket av en ren lycklig slump fann jag Marie Pettersson och Annika Rydén som i förlaget Ellerströms finstilta elegans kom ut med Och ditt hjärta slår och slår 12 unga poeter. En bra översikt över dagens storheter inom ny dansk poesi.
 7. Blade är faktiskt en av de mest lyckade Marvelfigurer på film. Även om första delen hamnade snett, så är Blade 2 rena rama rocken rollen. Häftiga kläder, briljanta fightscener och gotisk skräckatmosfär, allt det med dynamit till filmmusik, från Fatboy Slim, Massive Attack, Mos Def eller tecknosnillet Roni Size med flera. Blade 2 är perfekt underhållning.
 8. Ni som följer Dr. Indies tips vet hur förälskad han blivit i Jet Lis filmer. På dvd ser jag ett visuellt färgsprakande science fictionäventyr The One. Snygga effekter och superläckra fightscener. James Wong regisserar dramat med finess.
 9. Läs det senaste numret av Uncut där finns en fin Bruce Springsteenspecial med en specialjury som beskriver Bruce ur olika perspektiv. En skiva med nytolkningar av Bruces musik finns med som extra cd.
 10. Skall du läsa en faktabok detta år så är Ordfronts pocket utgåva av Gellert Tamas mästerliga Lasermannen … En berättelse om Sverige.
  Boken berättar ekonomiska krisen 1991 och främlingsfientligheten som ökade under dessa år. Ny demokrati, VAM, Sverigedemokraterna och till sist den djupt tragiska mördaren John Ausonius, alla dessa företeelser bildade en viss känsla i Sverige detta år. En bok som stundtals är som att läsa en deckarroman. Den är skriven i litterär form i vissa kapitel. En av de bästa och nödvändigaste böcker jag läst på många år.
 11. Våren varmaste singel som Dr. Indie förälskat sig i är The Cardigans comeback. Naturligtvis så har Peter Svensson skrivit varma låtar som For What It’s Worth. Bäst är låt nummer två; en 6 minuter skön Neil Youngdoftande contrypärla med The Bands jordiga mylla. Stark singel.
 12. Min gamle idol Clint Eastwood har regisserat filmen Space Cowboys. En underbar film där han, Donald Sutherland, James Garner och Tommy Lee Jones spelar gamla rymdhjältar. Rolig drift med det mesta.
 13. Den suveräne kulturkonservativa Harold Bloom är för modernismen men avskyr alla modetrender inom universitetet. Dock delar jag inte hans skeptiska sida till allt. Men i pocket finns Hur du ska läsa och varför 2002 W & W. En fin lärd bok som bara måste läsas. Att läsa är att lära känna dig själv och nästan meditativt att formulera sina tankar genom ren pur läsning. Dr. Indie älskar bara en bok som talar så till mig.
Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2003

Gäst-
skribenter

Tensta Konsthall — The Promised Land (av Thommy Sjöberg)


Kriget i Irak (av Berra)

Filmfestival

Kortfilmsfestival — Silverfisken

Norman Mailer

Norman Mailer 80 år

Irak

USA & Irak

Mer om USA & Irak

Mänskliga sköldar

Till sist om Irak

Satir

”Vad Pernilla Wahlgren gör för att förhindra kriget i Irak”

”Vad Dr. Phil gör för att förhindra kriget i Irak”

Politik

Dr. Indie kommenterar

Nyhetslänkar

Armén

Andreas Malm — Bulldozers mot ett folk

Kapitalets narrar

Kåserier

Mumin

Jane Austen

Om att vårda arbetarrörelsens arv

Konst

Jakobsbergs Konsthall — Bo Söderström

Konstgalleri Ahner

Böcker

Korta bokanmälningar II

Gotisk skräck

Matthew G. Lewis — Munken

E.T.A. Hoffman — Djävulselixiret

Alexandre Dumas d.ä. — Varulven

H.G. Wells — Doktor Moreaus ö

Mary Wollstonecraft Shelley — Frankenstein

Engelsk romantik

Populärkultur

Fantasy-
litteraturens framgång i Sverige

Tidskrifter

TV-serier

Deckare

Lite kort om en fantasyförfattare

En liten essä om populärkultur

Filosofiska science fictionförfattare

Psykologisk sf

Once Upon a Time the Super Heroes

Time Machine

Skräckfilmer på video

Tolkien (av Richard Becker)

Musik

Billy Corgan

Ed Harcourt

Evergrey — Recreation Day

Fischerspooner — #1

Musikkrönika III

Musikrecensioner

Musiktidskrifter

Nick Cave

Filmer

Reportage

Marknadsekonomiska nyhetsbrevet — Stockletters