Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Irak

USA & Irak

USA försöker hävda att man vill störta en sann diktator som förtryckte sitt folk. Javisst, Saddam är en mördare med förtrycket på dagordningen. Men det störde inte USA under 80-talet. För då beväpnade USA och västvärlden Irak på löpande band dess armé. Kemiska stridsmedel utvecklade väst åt Saddam gentemot Irans islamiska prästmullor.

Gulfkriget var just hur USA:s gamle polare bröt mot USA:s order att låta bli den korrupta makteliten i Kuwait. Det är kontrollen över oljan det handlar om. Enligt en studie publicerad av World Energy Outlook så finns 60 % av världens olja i mellanöstern. Och efterfrågan kommer förmodligen fram till 2025 stiga med minst 50 %. Det är därför USA behöver Saudiarabien och fullständig kontroll över länderna runtomkring. Oljan, det svarta guldet hägrar. USA behöver en amerikansk lojal regim för att den ekonomiska makten skall kontrolleras. Amerikanska informationsbyrån Stratfors påpekar att kommer man in i landet så blir det lätt att styra Irak.

Bushadministrationen har starkt stöd hos oljebolagen och krigsindustrin som kommer leva på kriget och få profit. 13/1 i år kunde man i The Wall Street Journal läsa om hur vice presidenten Dick Cheney och oljebolagen såsom Exxon, Chevron Texaco Corp. och Conoco hade hemliga överläggningar kring Iraks oljemarknader. Även företaget Halliburton som hade Dick Cheney som VD är inblandat i intressena i Iraks oljemarknader plus att han har intressen i Unocal; ett bolag med intressen i Afghanistan. Dessutom har Bush intressen i sin fars oljebolag Arbusto; liksom flera stycken av Bush medarbetare som har arbetat inom oljeindustrin. Ta till exempel Condoleezza Rice som var styrelseledamot i Chevron. Alla dessa klara kopplingar till oljeindustrin påverkar perspektivet att det handlar om olja och inget annat. Gamle Bush som förut struntade i Noriegas knarksmuggling eftersom han var CIA-agent. Plötsligt skulle Panamakanalen övergå till landet från att varit USA:s intresse. Då kom gamle Bush på knarksmugglingen. Ungefär så resonerar nog nya Bush angående Saddam Hussein.

Författaren William Rivers Pitt gör en intervju med före detta vapeninspektören Scott Ritter. Boken Krig mot Irak vilket det nya bokförlaget Leopard ger ut. Scott Ritter är själv republikan och Bushanhängare och menar att under Rolf Ekéus tid som chef infiltrerades inspektörernas team av CIA:s spioner. Det var toppdiplomaten Richard Butler som lät CIA-agenter bedriva spionage istället för det dom var tillsatta att göra; att söka upp Iraks förstörelsevapen och se till att dessa förblev obrukbara.

Han menar också att dom var effektiva och till nästan 100 % förstörde Iraks kapacitet när det gäller massförstörelsevapen. Scott Ritter menar att vad som skulle behövas idag är en medlare som i FN:s regi kunde skapa bättre relationer till Irak. Till slut är det intressant att notera hur han påpekar hur de nykonservativa inom Bushadministrationen vägrar att lyssna på andra perspektiv utan stenhårt utgår från en världsbild, särskilt Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz och högerextrema Richard Perle menar republikanen Ritter är värst på Irak-hetsen.

Jag säger som slutkommentar: Kriget kommer bara att bli en bedrövlig kastastrof till viss del. Använd andra metoder helt enkelt.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2003

Gäst-
skribenter

Tensta Konsthall — The Promised Land (av Thommy Sjöberg)


Kriget i Irak (av Berra)

Filmfestival

Kortfilmsfestival — Silverfisken

Norman Mailer

Norman Mailer 80 år

Irak

USA & Irak

Mer om USA & Irak

Mänskliga sköldar

Till sist om Irak

Satir

”Vad Pernilla Wahlgren gör för att förhindra kriget i Irak”

”Vad Dr. Phil gör för att förhindra kriget i Irak”

Politik

Dr. Indie kommenterar

Nyhetslänkar

Armén

Andreas Malm — Bulldozers mot ett folk

Kapitalets narrar

Kåserier

Mumin

Jane Austen

Om att vårda arbetarrörelsens arv

Konst

Jakobsbergs Konsthall — Bo Söderström

Konstgalleri Ahner

Böcker

Korta bokanmälningar II

Gotisk skräck

Matthew G. Lewis — Munken

E.T.A. Hoffman — Djävulselixiret

Alexandre Dumas d.ä. — Varulven

H.G. Wells — Doktor Moreaus ö

Mary Wollstonecraft Shelley — Frankenstein

Engelsk romantik

Populärkultur

Fantasy-
litteraturens framgång i Sverige

Tidskrifter

TV-serier

Deckare

Lite kort om en fantasyförfattare

En liten essä om populärkultur

Filosofiska science fictionförfattare

Psykologisk sf

Once Upon a Time the Super Heroes

Time Machine

Skräckfilmer på video

Tolkien (av Richard Becker)

Musik

Billy Corgan

Ed Harcourt

Evergrey — Recreation Day

Fischerspooner — #1

Musikkrönika III

Musikrecensioner

Musiktidskrifter

Nick Cave

Filmer

Reportage

Marknadsekonomiska nyhetsbrevet — Stockletters