Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Populärkultur

Tolkien

”Vad betyder Tolkien för dig”, sa min kompis till mig för ett tag sedan. ”Du som är med i det där tolkiensällskapet, kan inte du skriva någonting om honom?”

Tolkien, för den extremt minimala skara av er som inte vet det, skrev trilogin Sagan om Ringen, eller Lord of the Rings som orginalet heter. Denna kom ut i tre delar 1954 och 1955. Innan dess hade Tolkien börjat sin historia med Bilbo, eller The Hobbit, som kom ut 1937. Intresset för Tolkiens böcker om hoben Frodo och hans äventyr har aldrig varit större än nu och detta beror på de tre filmerna som Peter Jackson har gjort. Jag har själv sett de två filmerna som visats på bio flera gånger. Jag tyckte de var bra men inte mer än så. Som de flesta i min umgängeskrets så tycker jag att de borde ha varit mycket längre, men Jackson har i alla fall fått med det viktigaste. Jag tycker dock att han börjar ta sig lite för mycket konstnärlig frihet i den andra filmen vilket gör att jag bara vill ställa mig upp och skrika: Men hallå. Så där är det ju inte. Sluta. Men orkar man inte traggla sig igenom böckerna så kan man ju alltid se filmerna och sen försöka låtsas som om man läst dem. Nog om filmen dock.

Tolkiensällskapet som jag är med i, vad är då det? När man berättar om att man är med i ett tolkiensällskap, så tror jag de flesta ser framför sig en massa människor som sitter i en ring och läser i eller diskuterar om Sagan om Ringen, men jag är ledsen att behöva slå hål på den myten. Föreningen finns till för att samla folk med ett gemensamt intresse och är i mångt och mycket en kombination av en litterär förening och en social gemenskap. Alla är välkomna och man behöver inte tycka om Tolkiens verk för att få vara med, även om det hjälper. I föreningen så sysslar vi med allt som man kan tänka sig. Två gånger per år arrangeras större fester som ofta har någon anknytning till Midgård (Tolkiens värld) och varje månad så hålls folkmöten i föreningens lokaler på kungsholmen. Utöver dessa så samlas folk i mindre grupper, såkallade gillen, för andra aktiviteter. Det finns gillen för det mesta man kan tänka sig, till exempel matlagning, sång och dans, böcker, språk (mest då Tolkiens språk), spel och flera till. Föreningen heter Forodrim, vilket betyder ungefär folket från norr, och för er som tror att den bildades ungefär när första filmen kom ut så kan jaga bara säga Hah, den bildades under hösten 1972, vilket gör att den alltså är över 30 år gammal (d.v.s. äldre än jag är). Är man intresserad av detta så kan man alltid uppsöka föreningens hemsida på adressen Tolkiensällskapet Forodrim

Varifrån har jag då fått ett sådant brinnande intresse för en serie böcker att jag läser om dem med cirka 2 års mellanrum och går med i en förening just för folk med samma iver? Ärligt talat så vet jag inte riktigt själv. Jag har alltid tyckt om sagor (vilka gjorde inte det när de var små) och jag tror at jag var lycklig nog att kunna behålla det intresset när jag kom upp i tonåren. Intresset stärktes samtidgt som jag ägnade mig åt att spela rollspel och sedemera levande rollspel, samt läsa mer fantasylitteratur, bland annat David Eddings serie om Belgarion, men jag gick dock alltid tillbaks Tolkiens värld efter ett tag. Vid någon tidpunkt så tipsade en vän mig om tolkiensällskapet Forodrim och när jag gick dit så märkte jag att jag trivdes där. Jag tycker att jag har tur som lyckats behålla den fantasi som de allra flesta har som barn och jag är inte alls säker på om Tolkiens böcker har hjälpt till att behålla den, eller om det är för att jag lyckats behålla den som jag läser och tycker så mycket om böckerna.

Sagan om Ringen är bara en liten del av allt det som Tolkien skrev, men den har fått en otrolig genomslagskraft. Det är få människor som inte känner till Sagan om Ringen, och i princip alla senare fantasyförfattare kommer någon gång att bli jämförda med Tolkien, vare sig de själva vill det eller ej. Böckerna fick dock aldrig något officellt erkännande bland den ”litterära eliten” i Europa och detta beror troligen på två saker, som i och för sig hänger ihop.

  1. Sagan om Ringen är ett fantasyverk och därför anses det vända sig mer till ungdomar än vuxna.
  2. Fantasylitteratur har under en längre period ansetts av många tillhöra en mer oseriös del ev litteraturen som ingen ”riktig” författare beblandar sig med.

Lyckligtvis så håller denna inställning på bytas ut mot en mer liberal hållning till fantasy. Förhoppningsvis så kommer denna utveckling fortsätta så att fler människor kan träda in i Tolkiens underbara värld och får ta del av magin.

Richard Becker

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2003

Gäst-
skribenter

Tensta Konsthall — The Promised Land (av Thommy Sjöberg)


Kriget i Irak (av Berra)

Filmfestival

Kortfilmsfestival — Silverfisken

Norman Mailer

Norman Mailer 80 år

Irak

USA & Irak

Mer om USA & Irak

Mänskliga sköldar

Till sist om Irak

Satir

”Vad Pernilla Wahlgren gör för att förhindra kriget i Irak”

”Vad Dr. Phil gör för att förhindra kriget i Irak”

Politik

Dr. Indie kommenterar

Nyhetslänkar

Armén

Andreas Malm — Bulldozers mot ett folk

Kapitalets narrar

Kåserier

Mumin

Jane Austen

Om att vårda arbetarrörelsens arv

Konst

Jakobsbergs Konsthall — Bo Söderström

Konstgalleri Ahner

Böcker

Korta bokanmälningar II

Gotisk skräck

Matthew G. Lewis — Munken

E.T.A. Hoffman — Djävulselixiret

Alexandre Dumas d.ä. — Varulven

H.G. Wells — Doktor Moreaus ö

Mary Wollstonecraft Shelley — Frankenstein

Engelsk romantik

Populärkultur

Fantasy-
litteraturens framgång i Sverige

Tidskrifter

TV-serier

Deckare

Lite kort om en fantasyförfattare

En liten essä om populärkultur

Filosofiska science fictionförfattare

Psykologisk sf

Once Upon a Time the Super Heroes

Time Machine

Skräckfilmer på video

Tolkien (av Richard Becker)

Musik

Billy Corgan

Ed Harcourt

Evergrey — Recreation Day

Fischerspooner — #1

Musikkrönika III

Musikrecensioner

Musiktidskrifter

Nick Cave

Filmer

Reportage

Marknadsekonomiska nyhetsbrevet — Stockletters