Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Blaskan #4 2003

Ledare

Blaskan har överlag fått positiv kritik, vilket vi bugar och bockar för.

Vi är glatt överraskade över att så många gästskribenter tagit sig tid att skriva ned artiklar m.m. och skicka dem till oss. Med detta nummer av Blaskan — det 8:e sedan start — har vi publicerat totalt 348 artiklar.

Denna webbtidning är öppen för alla. Vår filosofi är att alla kan skriva och Blaskan skapades främst för att vi anser att det måste finnas en plats på webben även för de som tycker att de inte kan skriva eller har nåt att skriva om, samt att allas åsikter har ett värde.

Reflektioner

Blaskan är inte en vänstertidning

En i redaktionen är visserligen vänster, men de andra har inte någon partipolitisk inriktning.

Jag gjorde ett test före valet för att se om något politiskt parti passade mina åsikter. Resultatet blev något oöverraskat: Mina åsikter passade in till ca. 20-30% på alla partier. Detta fick till följd att jag röstade som jag gjort de tidigare valen — dvs. på Fantomen-partiet.

Vi har blivit kritiserade av högern för att det finns vänsterartiklar och av vänstern för att det finns högerartiklar … Påminner en smula om diverse uppkast om Fantomen och Seriemagasinet på 70-talet.

Korrektur

En del har kommenterat att det finns stav- och meningsbyggnadsfel i en del artiklar. En skrev att han inte kunde ta en recension på allvar eftersom den innehöll stavfel. Jag måste tillstå att jag blir en smula konfunderad över detta. Menar personen att en som till exempel har dyslexi inte ska få skriva ned sina åsikter? Att någon som stammar inte ska få yttra sig?

Du som drabbats av dessa elitistiska åsikter och fått dina artiklar refuserade: Skicka in dem till Blaskan så publicerar vi dem. Vi anser nämligen att det väsentliga är inte om artikeln innehåller adekvat vokabulär (förlåt!), utan det väsentliga är åsikten som framförs.

För vad leder detta elitistiska synsätt egentligen till? ”Du stammar/stavar fel — därför är vad du säger/skriver irrelevant.” Stinker lite väl mycket av fascism enligt vår uppfattning.

Självklart kan jag korrigera stavfel, t.ex. alldrig, som jag hittar i artiklarna, men rättstavningsprogram är inte alltid att lita på. Dessutom, hur noga man än läser igenom en artikel, slinker det alltid igenom stavfel. När det gäller syftningsfel, meningsbyggnadsfel m.m. är det ibland så att författaren medvetet skriver fel för att få fram en effekt av något slag. Känner jag författaren personligen kan jag självsvådligt korrigera; är det en gäst skickar jag ibland en fråga till denne för att kontrollera; är det en erkänd författare — som t.ex. Stefan Hammarén — skulle det aldrig falla mig in att korrigera texten. Framförallt kommer jag aldrig att refusera en artikel därför att den innehåller stavfel.

Blaskan är en demokratisk tidskrift i ett demokratiskt medium

Vi på Blaskan anser att webben är ett sant demokratiskt medium. Det är nog p.g.a. denna farliga demokrati som diverse förtryckare vill förbjuda folket att få tillgång till webben.

Om man tar de övriga medierna: talarstol, tidning, radio, tv m.fl. så är webben det enda mediet där vanligt folk kan göra sina åsikter, tankar och funderingar tillgängliga för den stora massan. Talarstolen är det enda mediet som är gratis i och för sig, men det är svårt att nå ut till folk med det även om man har en megafon. Att få sina artiklar publicerade på webben kostar trots allt pengar, men med tanke på hur många man når ut till blir kostnaden per person som nås försumbar.

Även om det inte är så komplicerat att skapa en hemsida kan det trots allt avskräcka folk från att göra det. Det är just därför vi har skapat Blaskan. Vi är övertygade om att det finns massor av människor som har något intressant att framföra, men som kanske inte riktigt vågar ta steget att skapa en egen hemsida.

När det gäller åsikter som kanske inte är politiskt korrekta behöver du inte tveka om du kan skicka in dem till oss. Vi vidhåller vår uppfattning att allas åsikter är intressanta. De som vill förbjuda någon att tycka, tänka, skriva eller yttra annat än det som är politiskt korrekt kan dra nåt gammalt över sig. Fascism är fascism, vare sig den kommer från höger eller vänster eller mittemellan.

Som jag ser det är det ett tecken på osäkerhet och svaghet hos en människa att förvägra någon annan rätten att framföra sina åsikter. ”Du tycker inte som jag, därför ska du hålla käft.” hör inte hemma i en demokrati och definitivt inte i Blaskan. Om din åsikt eller tro är så svag att den inte tål att kritiseras kanske du bör fundera över om den verkligen är så bra som du tror.

Välkommen med dina artiklar, kåserier, recensioner m.m.

Du som tvekar — ”Jag är inte så bra på att skriva.”; ”Jag kan inte komma på något att skriva om.” — Sluta tveka och sätt dig ned och skriv ändå. Inspirationen kommer att flöda bara du ger den en chans.


Innehåll i detta nummer

I det här numret kan du bl.a. läsa om en genomgång av populärkulturen och få information om kortfilmsfestivalen Silverfisken

Vi på Blaskan är stolta över att få presentera satirteckningar av Simon.

På återseende om en månad.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock

Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #4 2003

Gäst-
skribenter

Tensta Konsthall — The Promised Land (av Thommy Sjöberg)


Kriget i Irak (av Berra)

Filmfestival

Kortfilmsfestival — Silverfisken

Norman Mailer

Norman Mailer 80 år

Irak

USA & Irak

Mer om USA & Irak

Mänskliga sköldar

Till sist om Irak

Satir

”Vad Pernilla Wahlgren gör för att förhindra kriget i Irak”

”Vad Dr. Phil gör för att förhindra kriget i Irak”

Politik

Dr. Indie kommenterar

Nyhetslänkar

Armén

Andreas Malm — Bulldozers mot ett folk

Kapitalets narrar

Kåserier

Mumin

Jane Austen

Om att vårda arbetarrörelsens arv

Konst

Jakobsbergs Konsthall — Bo Söderström

Konstgalleri Ahner

Böcker

Korta bokanmälningar II

Gotisk skräck

Matthew G. Lewis — Munken

E.T.A. Hoffman — Djävulselixiret

Alexandre Dumas d.ä. — Varulven

H.G. Wells — Doktor Moreaus ö

Mary Wollstonecraft Shelley — Frankenstein

Engelsk romantik

Populärkultur

Fantasy-
litteraturens framgång i Sverige

Tidskrifter

TV-serier

Deckare

Lite kort om en fantasyförfattare

En liten essä om populärkultur

Filosofiska science fictionförfattare

Psykologisk sf

Once Upon a Time the Super Heroes

Time Machine

Skräckfilmer på video

Tolkien (av Richard Becker)

Musik

Billy Corgan

Ed Harcourt

Evergrey — Recreation Day

Fischerspooner — #1

Musikkrönika III

Musikrecensioner

Musiktidskrifter

Nick Cave

Filmer

Reportage

Marknadsekonomiska nyhetsbrevet — Stockletters