Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Antonio Lobo Antunes — Jag skall älska en sten

Forum

Antonio Lobo Antunes.Portugals främsta röstresurs som gärna skriver landets koloniala historia där man som fattigt land ändå gjorde all för att upprätthålla sina gamla kolonier i Afrika. Portugal som var en diktatur fram till 70-talet då en militär vänsterrevolution kastade ut diktaturen efter många år. Hans romaner är nästan sakrala konglomerat av röster, dofter och en soundtrack till Portugals historia.

Hans böcker väver in allting som skett med hjälp av sina romankaraktärer i historiens salta gardinväv. Hans böcker är moderna sagor fast sagor som inte fantiserar om någonting som inte existerar i vår realtid. Utan den skrämmande verkligheten finns där ute och den blir vi tvungna att möta trots att vi helst kanske vill undvika den. Det blir brokiga möten med vår vardagliga realitet.

Antonio Lobo Antunes senaste roman ”Jag skall älska en sten” bygger upp en stämning om en gift man med familj som efter flera år träffar sin gamla kärlek, och den kärleken flammar upp i deras hjärtan igen – de träffar på varandra och inleder en femtio års kärlek på ett motell där de älskar med varandra under onsdagseftermiddagen varje vecka.

Men mannen dör till slut på det motellet. Romanen handlar om hur deras respektive familj känner till deras relation men talar tyst om det. Ingen vill störa familjens stämning av falsk harmoni om kärlekspassionen skulle föras på tal. Så det håller allting inne tills rösterna tar fart efter döden har inträtt. Då öppnar sig flera hjärtan och pratar om familjens inre som yttre liv. En mosaik där varje sten vänds upp för att se vad som döljer sig där.

Det är så här hans romaner fungera, effektivt och solidariskt tar sig författaren sig an hjärtats fallgropar och liksom destillerar blodet så att vi känner oss rena som läsare av hans alster. Psykologen Antonio Lobo Antunes slår inte sina romaner och lämnar oss i ovisshet, snarare bränner han fast sina karaktärer på så viss att de lever kvar länge i vår medvetenhet. Det är en stor roman från den eviga nobelpriskandidaten, som utgör grädden på Europas litterära karta.

Vi får med stor skarpsinnighet följa människor i olika åldrar som minns och dela med sig av sina bilder från tiden som var och är. Storhet räknas inte i pengar utan i den frihet en författare av denna dignitet tillägnar sig sin förmåga att förtrolla oss med en stark mänsklig berättelse. För stark är den och bra dessutom.