Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Carl-Johan Vallgren — Kunzelmann & Kunzelmann

Bonniers 2009

Carl-Johan Vallgren.Återigen vandrar vi in i en samtida skröna som delvis tar med oss på äventyr i den konstvärld där andra världskrigets fasa ligger bakom oss med ett buller som hotar oss med sina mardrömslika tentakler. Där går och lever fadern Viktor som både har förfalskat tavlor och överlevd ett krig. Den här sidan där faderns dubbla liv som både familjefader och konstsamlare levde samman med ett förfalskat liv, ett annat mindre känt liv som konstförfalskare. Detta dubbla perspektiv får sonen, den ytterst skuldtyngde kvinnoförföraren och misslyckade intellektuelle sonen, Joakim Kunzelmann vetskap om – när fadern hittas död i hans ateljé. Då börjar en resa bakåt i tiden som leder fram till den nuvarande familjens situation.

På något sätt kan det vara en klassisk skröna, en modernistisk version av skälmroman som också är en snygg modern satirisk upplevelse om att leva över sina tillgångar, i en tid då vänner och institutioner vill ha tillbaka pengarna som lånas ut utan att man får dem tillbaka. Joakim lever en bra bit utöver sina tillgångar, det vill säga att han saknar några tillgångar överhuvudtaget i sitt liv. Jag älskar stora tjocka romaner som bryter sig in i världen för att få denna värld att skaka loss ur sina trista vanliga gängor. I den här romanen släpper Carl-Johan Vallgren rockar han på i högsta militanta hugg. Han skär loss verkligheten med stora tjocka slamsor, bryter upp moralen lite för lite för att kunna skildra en omoralisk tid. Boken tar oss med i tiden genom skildringen av den döda faderns liv och sedan ser vi tillvaron genom sonens misslyckade tillvarons tunna kikarlinser.

En storslagen roman som har en bister humor och bister cynisk synvinkel på konst och pengar, precis som det skall vara i en roman av Carl-Johan Vallgren. En av hans bästa lyckoberusande böcker av i dag.