Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Orhan Pamuk — Herr Cevdet och hans söner

Norstedts 2008

Bruce Murkoff — Vattenburen

Bonniers 2005

Orhan Pamuk.Episka berättandet är tillbaka och alla berättelser växer ut ordentligt och utöver bredder och grader för att ta över litteraturens parnass. Särskilt dessa romaner som antagligen Turkiets bästa och modernaste författare Orhan Pamuk skriver för oss, en röst som ger Turkiets moderna historia dess beskärda delaktighet. Orhan Pamuks senaste roman är precis som Thomas Manns stora breda episka släktkrönikor – just en världsberättelse vi alla kan ta del i och förstå vad vi läser om. Psykologiska romaner som erbjuder oss vad som hände under den revolution Kemal Attatürk gjorde när han kastade ut sultanatet och försökte skapa ett konfessionslös stat – fri från religiösa dogmer och politisk frihet. I romanen får vi följa två bröder, varav den ene aldrig slutför sin militärläkarexamen, utan i Paris läser han socialistiska böcker och lär sig om den franska revolutionen och han vill bidra med ett nytt fritt Turkiet, fri från alla sorters tvång. Men efter första världskriget blev aldrig Turkiet särkilt fri från inre tvång. Brodern blir ungturk och tappar tron på ett liv utan nytt upplysningsfilosofisk ljus i Turkiet, för framtidens skull.

Den andre brodern Cevdet väljer sin faders affärsliv istället och planerar gifta sig för att i framtiden kunna få söner som kan ta över hans affärsrörelse. Romanen börjar således 1905 då Cevdet skall gifta sig och, ena brodern ligger inför döden. Sedan påbörjar familjekrönikan ända fram till 1971, då militären gör ett ingripande för att ställa allting rätta i vad de såg som politisk kaos. Idag när det varit val i Turkiet, kan man läsa romanen som en samtida kommentar från en författare besatt av att berätta på ett vackert skönlitterärt sätt om Turkiets moderna statsbyggnads uppgång, I mitt tycke är det ett mästerstycke som Orhan Pamuk skrivit och kanske den bästa roman från Turkiets språkområde på flera år.

Bruce Murkoff.Bruce Murkoff har skrivit en roman om 30-talets depressionsår då USA enbart räddades av Keynes och Roosevelts stora ekonomiska statliga program, ungefär vad man talar om i dag att man ska göra. Romanen har ett modern perspektiv på vad som skedde när olika människor flyttade runt omkring hela USA, men många kom till Kalifornien för att söka lyckan. Särskilt ett jätte arbete som den legendariska Boulderdammen i Colorado. Det blir utgångspunkten i tre människoöden som får sina liv återberättad i romanen. Jag tycker boken är värdig vilken John Steinbeckroman som helst.

Jag älskar John Steinbecks fantastiska litterära skildringar av arbetarklassen eller de fattiga stackare som på olika sätt, blir heroiska personligheter, som bara vill överleva det som händer. Bruce Murkoff är utan tvekan den författare som gjorde det bäst i den här romanen som utkom för fem år sedan. Men det är först nu som jag läser storverket. Njutningsbar prosa som beskriver verkligheten som den var.