Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Historia

Peter Englund — Stridens skönhet och sorg: Första världskriget i 21 korta kapitel

Atlantis 2008

Peter Englund.Hur kan man skriva så vackert om krig genom att låta språket sjunga som om det vore det sista den skulle eller måste göra, för vår medmänsklighets skull. Peter Englund skriver ändå så enkelt att texterna kan läsas av alla och speciellt den här boken flyttar fram ett annat perspektiv på kriget, genom att nedflytta den till ett personligare plan. Genom 21 kapitel om män och några kvinnor från olika samhällsklasser, hur det levde i krigets fasor och hur de formade deras mänskliga sida. Krigets förlopp och förvecklingar finns mest som en relief åt Peter Englunds litterära försök att skildra kriget utifrån den lilla människans perspektiv vilket han skall ha heder för. Jag har knappast läst en bättre bok som lyckats få ned kriget till skyttegraven eller sjukhusen. Peter Englund följer olika människoöden på många sidor i kriget. Alla får sin röst hörd och får sin historia berättad. Det räcker långt för att kunna ge kriget det perspektiv som så oftast glöms bort – eftersom det alltid är generalernas historia vi får läsa i varje standarverk.

Utan här fördjupas vi kontakten till de finaste psykologiska strukturerna inom vårt känsliga sinne, de är de sinnena som påverkar oss i desperata situationer eller ovanliga händelser utanför de vanliga rutinerna. Krig är inget normalt tillstånd även om vi i vår historia alltid haft krig – så räknas de eller borde de i alla räknas till ständiga nederlag. Första världskriget blev slutet för den gamla världen och inledning till den nya världen och samtidigt förspelet till nästa världskrig och sin tur efterspelet blev kalla kriget mellan Sovjet och USA.

Jag läser, njuter men borde gråta om jag kunde, när krigets mesta dårskaper och mordorgier mynnar ut i våldets totala segerlopp över mänsklighetens humanitet och kärlek. Där kärlek borde råda som vår största kraft – en kraft som vi alla borde införliva i vårt liv; men nejdå, hatet och våldets brutalitet härskade i två stora krig. Peter Englund gör en stor insats för humaniteten i våra liv, när han beskriver vardaglighetens små glädjeämnen och dess baksida – sorgen när våra älskade dör mitt framför ögonen på oss. En av de mera värdiga böcker du kommer att läsa – jag lovar.