Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Kåseri

Döende landsbygd

Tandsjöborg, en ort i norra dalarna som ligger vackert belägen längs Rv45, mitt i Orsa finnmark. Längre tillbaka var Tandsjöborg en större ort med sågverk och tjärfabrik och hade många sysselsatta i skogarna runt byn. Som mest hade byn cirka 700 invånare, skola, tre affärer, café med bageri, kiosk, bensinstation och stor aktivitet kring järnvägsstationen.

För sju - åtta år sedan fanns skolan kvar plus en bensinstation och en livsmedelsbutik.

Nu är skolan nedlagd, det finns ingen butik och ingen bensinstation. Ska man handla mat får man beställa mat på måndagen, så levereras maten på tisdag. Om man vill tanka bilen får man åka till Noppikoski, eller Sveg, en färd på ett par mil. För några år sedan fanns det en bensinstation i Västbacka, vid Finnmarksbaren. Men den lades ner och nu är det som sagt Noppikoski som är närmast om man vill få tag på bensin.

Tandsjöborg en ort ute i glesbygden, där du numera inte ens kan få ut pengar av lantbrevbäraren, de har ju pga rånrisken slutat medföra kontanter. De äldre och handikappade har svårt att hämta ut kontanter att betala sin mat med, de kan dock handla på kredit. Är man kund på Swedbank så har man tur, då kan man åka till Sveg. En sträcka på endast fem mil, annars så blir det en åktur på c:a 10 mil, närmaste Nordea bankkontor ligger nämligen i Ljusdal eller Mora.

Den svenska glesbygden tappar utvecklingskraft på grund av besparingar i offentlig sektor. Detta tar sig uttryck i att Sverige betonar samverkan på lokal nivå, medan till exempel Norge fortsätter med sin mer direkta statliga styrning.

Tandsjöborg, en ort bland många som fått se en oroväckande utflyttning genom åren. Med den här utvecklingen så har vi snart ingen glesbygd kvar, den kommer att förvandlas till ödebygd.

Dr. Rock

Glesbygd

Glesbygd II