Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Proggrock

Dundertåget — Skaffa ny frisyr

Dundertåget — Skaffa ny frisyr.Livet efter Hellacopters avsked från musikhimlen består i helt andra upplägg. Som till exempel att Robert ”Strängen” Dahlqvist låter ombilda sitt sidoprojekt Thunder Express till de mera klingande försvenskade Dundertåget. Robert Dahlqvist skriver om sina engelska texter till svenska. Så plötsligt har vi årets svenska rockplatta klar. Dundertåget gör årets bästa moderna proggrock som jag hört sedan Dungensskivor; det vill säga med djupare förankring i svenska 70-talsrocken. Pugh skulle jag tro, digga den här skivan fullt ut. För roligare svensk rock finns knappast för tillfället. Dundertåget låter så där lagom svensk djupsinnig med fyndiga texter som är trevliga och framförallt skojiga att läsa. Dundertåget målar om rocken med rostig färgton, skapar en trovärdig brunfärgad känsla som jag kan minnas väl från det tidiga 70-talets lägenheter vi 60-talister växte upp i. Strängen fångar i tidsstämningar och får musiken att valla kor, springa halvnakna ut på Gärdet, rulla runt och bara allmänt bete sig knasigt.

Tio låtar som låter väldigt långt bort från Hellacopters punkiga garagerock, men jäklar vad bra det här är och vilka låtar Dundertåget odlar fram från skrivstugans vedermödor.

Jag kan inte låta bli att servera låttitlar som ”Hakkakarl” eller ”Delad Vårdnad (Ska Du ha Spö)”. Det finns en rolig självbiografisk sång om artistskapets helvete ”Slut Som Artist” som handlar om att flyga, turnera och tröttna på artistlivets fasor, briljant låt. Detta är den skiva som jag verkligen älskar för tillfället.