Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Country

Easy Country tre cd-skivor 2006

Easy Country.I Sverige har det knappast funnits någon countryscen att tala om förr om åren, för det som kom ut då var föga country, utan snarare sämre försök med country. Vi kunde få höra Kicki Danielsson krysta fram urusel country eller pajasband som Mats Rådberg och Rankarna kunde förstöra livet för oss som älskade den riktiga, äkta country från USA. Men jag tyckte att på nittiotalet när altcountryn kom så vaknade Sverige upp med indieband som snabbt kunde ta till sig countryn och transformera det till någonting utsökt. Men även andra mera traditionella countryband som spelat under flera år, utan att någon massmedia skrev om dem, plötsligt fick fart på sina skivkarriärer. Idag finns det hur mycket bra svensk country som helst måste jag tillstå som släpper bra musik.

Men om man vill ha några fina stunder med country som kan få dig att koppla av efter jobbiga dagar. Då kan jag verkligen be dig att genast gå ut och införskaffa dig, den här boxen med lättsammare country. Det är en mix av nya artister som Ryan Adams, Golden Smog, Josh Rouse, Alejandro Escovedo och Willard Grant Conspiracy som får utrymme. Det finns självklara namn som Johnny Cash, Willie Nelson, Charlie rich, Ernst Tubb, Hank William, Tammy Wynette och Patsy Cline. Rebelliska hårdingar som Johnny Paycheck och Webb Pierce.

Kommersiella förutsägbara namn som Dolly Parton och Kenny Rodgers som säljer miljoner skivor världen rund. Jag älskar blandningen av musik – särskilt när man plockar in countryrockare som The Flying Burrito Brothers och The Byrds i samlingen, men utelämnar Gram Parsons sololåtar, Neil Young, The Band och Bob Dylan. Det kanske är en liten bock i kanten som jag vill notera. Men det finns dock ingenting att anföra klagomål på i det stora hela, på samlingen. Det är lite roligt att samlingen också innehåller Freddy Fender, The Flatlanders, Dr Hook och Lynn Anderson - men man glömmer bort The Mavericks och Texas Tornados. Tja så där kan jag nog hålla på med hur länge som helst – utan det som är relevant är att den lilla boxen fungerar bra som en bra mix av nytt som gammalt inom countryn. En perfekt inledning på genrens helhetliga arv, så att tala.