Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Synth/Techno

Junior Boys — Begone Dull Care

Depeche Mode — Sounds of the Universe

Junior Boys — Begone Dull Care.Jag läste en rolig intervju med de två killarna i Junior Boys på tidskriften Sonic’s sajt nyligen, där tidningens chefredaktör, Pierre Hellqvist pratar musiknörderi och genuin förståelse för musik med Jeremy Greenspann och Johnny Dark från Junior Boys. Det var en rolig läsning att följa med i.

Särskilt som att Junior Boys nya skiva är en mjuk och sublim platta som tar med oss lyssnare till en soft technoversion av dansorienterad musik. Men ändå tycker jag att Junior Boys når vissa av Depeche Modes breddgrader; när deras nya låtar tar över våra/mina sinnen fullt ut den här gången.

Jag har längtat efter en ny skiva med nya låtar istället för bara coola remixlåtar som på skivan ”Body Language Six” från förra året. Den nya skivan är riktigt bra och jag tycker att den knyter ihop den musikaliska utvecklingen genom att låta lite som Junior Boys lät på sin debutskiva ”Last Exit” i sina minimala technoljudblipp. Men man behåller ändå den nya mjukare stil som Junior Boys utvecklade på sin förra platta ”So This Is Goodbye” och det är bra.

Nu har Junior Boys spelad in en skiva som är väldig komplex och samtidigt lättsam i kompet som gör att alla kan ta till sig deras musik, det vill säga om man öppnar öronen fullt ut för nya intryck. Man kan säga att Junior Boys försöker göra musik som är tillgänglig för flera än dans – och indiepubliken. Sådant tycker jag är behjärtansvärd att göra. Men problemet är att många inom mainstreampubliken nog kommer att fortsätta tycka att Kate Nash är det roligaste som hänt på flera år inom musiken. Men misströsta inte musikälskare – Junior Boys kommer att erövra publiken där ute någon gång.

Depeche Mode — Sounds of the Universe.Depeche Modes nya platta har till sist landad och jag är inte nöjd med denna skiva ett smack. Den är faktiskt både tråkig och tröttsam platta. Den saknar givna hitar som kan slå an en klang hos mig som lyssnare och skivköpare. Den här gången tycker jag inte Martin Gore riktigt träffat rätt med sina låtar, texterna är faktiskt bra. Arrangemangen däremot lämnar mycket övrigt att önska för att musiken är för långsamt malande på något sätt som blir lite för obegriplig för mig. Jag vill ha flera dansbaserade låtar med mörkare texter, vilket Depeche Mode var bättre på för om åren. Nu får vi ett medelåldersband som skall ge oss nya intryck och kanske bandet vill förändra sin stil på så sätt att man vill ge nya erfarenheter musikalisk form. Men för min egen del tycker jag att albumet är deras mest nedtonade och framförallt trist album. Deras sämsta vill jag påstå. Tyvärr kan jag inte tycka något annat än så. Sorry David Gahan och Martin Gore.