Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikdokumentär

Am I Black Enough for You

Regi: Göran Olsson

Billy Paul.Filmen om soulsångaren Billy Paul är finstämd och innehåller fantastisk fin musik – det handlar om en man född 1935, som sjungit ihop och spelad med Miles Davies, Charlie Parker, John Coltrane osv. Men det var när han träffade skivbolaget CBS killar, som via Kenny Gamble och Leon Huff bildade skivbolaget Philadelphia International Records, vilket han knöts till. Det var där Billy Paul verkligen slog igenom stort med hitlåten ”Me & Mr Jones” och gjorde Billy Paul till rösten alla kände till. Det var låten alla kände till världen över och Billy Paul tog till sig den och sjöng den med bravur. Problemet med Billy pauls karriär – vilket blir lite av temat i filmen, är att på samma skiva ”360 Degress Of Billy Paul” låg både hiten ”Me & Mrs Jones” och den politiska sköna sången ”Am I Black Enough For You”. Enligt Billy Paul så sänkte den låten hans kommande karriär. Den gjorde att den vita publiken vände honom ryggen till eftersom de vande sig vid hans mjuka sammetsröst och sköna kärlekstema. Istället sjöng han om svart stolthet och upprättelse. Javisst säkert kunde en korkad vit publik bli upprörd. Men vi som älskar musik vi lyssnar istället med vidöppna sinnen och med stort öppet hjärta. För vi kan förstå vad Kenny Gamble ville lyfta fram i sången – en medveten sång om att få svarta att bli stolta över sin hudfärg.

Det roliga är att Billy Paul i slutet av filmen inser att han inte kan komma undan låtens budskap, så nu vill han försona sig med sången och till och med erkänna dess betydelse för många människor när den spelades in. Bara det ögonblickets monumentala känsliga sårbarhet gör filmen värd att se.

Sedan är den luftiga täta, böjliga sköna discokänsla som draperas av Billy Pauls mjukaste manliga sångröst.

Honungslen soul blandad med discosköna ljudbilder fryser fast musikens i tidlösa bildflöden.

Billy Paul är en man som gärna delar med sig av sina erfarenheter av livets baksidor, Hans livserfarenheter av hur det är att vara svart artist i ett rasistisk USA finns ständigt med i diskussionen kring de svartas erfarenheter. Det är något vi i Europa varit nästan helt befriad ifrån. Svarta artister upplevde friheten i Europa som artister och konstnärer.

Billy Pauls röst är kanske begränsad, som min gode vän Ola Nordin uttryckte det efter filmen – men den rösten är särpräglad och låter som ingen annan. Filmen komplimenterar den stora ljuvliga sångvärld jag beträder i när Billy Paul sjunger som en gud, i stil med Curtis Mayfield.

Ola Nordin som skrivit då och då för Blaskan såg i början av Mars Billy Paul på Berns. Ola kunde rapportera att Billy Paul hade sin vackra manliga röst i behåll och det trots att han är 74 år gammal.

Nåväl filmen liksom Billy Pauls musik är ljuvlig, så håll till godo med ett klipp med Billy Paul — YouTube - Billy Paul Me And Mrs Jones

Ola Nordins artiklar i Blaskan — The Soul Brother Number One Has Left Us | In memoriam — Isaac Hayes | En underskattad musikgenre