Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

Dr. Indie vaknar med Bill Withers och städar med Northern Soul i öronen

Bill Withers.När jag växte upp 70-talet så fanns det en låt som jag då verkligen älskade eftersom jag hörde den på radion först. Senare hörde jag den på skiva, vilket resulterade i att jag krävde att få höra den om och om igen tills någon tröttnade på låten och stängde helt sonika av den. Låten var Bill Withers legendariska hit ”Ain’t No Sunshine” från hans debutskiva från 1971 ”Just As I am” väl producerad av legendariska Booker T Jones. Den skivan är framförallt genom tänkt och innehåller Bill Withers kanske mest klassiska låtar som jag knappt kan vara utan. Den skivan har jag spelad åtskilliga gånger i mitt liv – en lysande skiva med alltför sofistikerade strängar, melodier som hakar sig fast i varandra precis som en kedja men utan svaga länkar som kan brisera.

Bill Withers — Ain’t No Sunshine.När gamla hederliga Motown-musiker som Dennis Coffey och Chuck Jones spelar på hitlåten och får fram värmen i sången. Det är därför skivan kan sägas vara en av 70-talets bästa soulplattor. På den fina dubbelcd’n ”Ain’t No Sunshine: The Best Of Bill Withers” finns de bästa spåren från debuten och hans stilbildande liksom ursköna platta “Still Bill” med som ett snyggt urval. Jag kan äntligen höra spår från hans liveplatta ”Live At Carnegie Hall” som jag knappt hört någonting ifrån. Men äntligen har skivbolaget lagd in spår från den. Härlig och framförallt svängig musik – där värmen är det som mest slår an tonen inom mig, jag blir varm inombords bara med tanke på låtarna Bill Withers framför. Bara guldsånger som visar varför soulmusiken gör att man förälskar sig i den jämt och ständigt.

Bill Withers — Just as I Am.Bill Withers två främsta plattor som jag här nämnde finns även utgivna tillsammans i en liten trevlig kartong som jag bara måste rekommendera – om du kära läsare vill ha dessa skivor med några bonusspår.

När jag lämnar bill Withers för att falla tillbaka på en liten box med tre skivor northern soul utgiven av Mastercuts och sammanställd av Kev Roberts — Northern Soul Top 500 Written by Kev Roberts

Bill Withers.Han är en ledande expert på obskyr soul som blev populär och upptäckt i norr delen av England. Flera specialiserade klubbar som ägnade sig åt att spela 60-och 70-talssoul. Beteckningen northern soul skapades på dessa spelställen. Det blev en specifik egen genre till slut. Jag själv upptäckte den på slutet av 80-talet tack vare Andres Lokkos började droppa låtar omkring sig här och där. Jag upptäcker fantastiska låtar och artister som jag aldrig har hört talas om, bara det breder mig ett stort nöje att upptäcka och uppleva bra musik rakt igenom. Jag kände bara till två artister på skivan; Al Wilson och den underbara Barbara Lynn. Hon sjöng in en smäckande antal superbra låtar. Hon är alltför okänd i de breda kretsarna, tyvärr.

Men framförallt handlar det om musikskatt som är ett relevant tillskott i min skivsamling och den borde vara det i din skivsamling också.