Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Intervju

The Amazing

Dr. Indie släppte iväg några frågor till en av årets musikaliska akter – The Amazing


Fråga
Med tanke med så många duktiga musiker inblandad i processen vid skivinspelningen, då måste många viljor samsas. Hur gick det till vid inspelningen av debutplattan?
Svar
Jag har nog inte låtit de andras viljor komma ut alls. Möjligen Reine Fiskes. Han har varit väldigt involverad från första början, och då är det förstås mobbing att inte låta honom tycka och tänka kring låtarna. Men han har ju en förmåga att göra allt en smula bättre. Annars är det så att jag enväldigt har gjort skivan efter någon form av störd tanke. Själva inspelningen har varit väldigt enkel, snabb och friktionsfri. Mina karlar har kommit, jag har visat någon slags ram för låten/låtarna, sedan spelar vi in. Jag litar helt och fullt på deras förmåga att göra fin musik. Poängen med dessa karlar är att de är grymma människor, att de är bra på att spela handlar om att vi har ett gemensamt sätt att tänka. Och att de spelar/spelat i namnkunniga band skiter jag fullständigt i. Det är en slump. Reine och Fredrik Björling är mina vänner först och främst. Sedan dök det upp lite fler vänner och vi spelade in skivan. Men de har nog inte haft så jättemycket att säga till om vad gäller låtarna.
Fråga
När första skivan skulle spelas in, så kan man undra hur låtarna valdes ut och vad var tanken med de olika disparata låtarna?
Svar
I efterhand kan jag nog minnas att jag blev lite orolig, att det lät spretigt, som man säger. Men de andra har tystat mig, eller bett mig hålla käften. Jag valde bort tre, fyra låtar som helt enkelt inte lät så bra. Jag fick ångest på fel sätt, och då måste de bort. Annars har vi liksom samlats och spelat, och om en känsla av att åka iväg tillsammans infunnit sig så vet man att det blir bra.
Fråga
Innan debuten kom så fick The Amazing mycket beröm, intervju i självaste Sonic. Blev det en press från alla runtomkring att spela in en stor konstnärlig platta (vilket The Amazing gjorde överlag) och hur hanterade ni den pressen?
Svar
Nej, vi har inte känt någon press alls. Vi visste ju inte var vi och skivan skulle hamna. Och att på något sätt rikta en inspelning efter vad okända personer skriver eller säger är fullständigt omöjligt. Jag har gjort precis som jag har känt utan att bry mig om någon eller något. Jag har fått lite kommentarer om långa och sega låtar, men det måste man ju få lov att ignorera. Har vi varit i en egen värld när vi spelat in så är det mycket viktigare än utomstående åsikter.
Fråga
Är ni nöjda med resultatet med skivan nu när den är klar och utgiven?
Svar
Den blev ganska bra. Nu håller vi som bäst på att göra nästa skiva, som är väldigt bra. Men det är ju förstås en bra känsla, att man har fått ut eländet.
Fråga
Som sista fråga, undrar jag om det varit roligt att spela ihop med varandra, med tanke på era meriter in om musiken?
Svar
Jo, det har varit en del enorma stunder. Framförallt socialt.

The Amazings platta recenseras på annan plats i Blaskan.

Musik

Bob Dylan — Together Through Life

Booker T — Potato Hole

Chris Isaak — Mr. Lucky

Deportees — Under the Pavement — The Beach

Diana Jones — Better Times Will Come; Larkin Grimm — Parplar; Bonnie ”Prince” Billy — Beware & Bill Callahan — Sometimes I Wish We Were an Eagle

Doves — Kingdom of Rust

Dr. Indie lyssnar på fina grupper från förr och nu

Goffin & King: A Gerry Goffin & Carole King Song Collection 1961–1967

Grizzly Bear — Veckatimest

Hardcore Superstar — Beg for It; Nasty Idols — Boys Town & Crucified Barbara — Til Death Do Us Party

Henrik Johansson — Part

Ian Gillan — One Eye to Morocco

Jordi Savall — Jerusalem — La Ville De Deux Paix: La Paix Céleste Et La Paix Terrestre

Korta metalrecensioner III

Korta musikrecensioner XLIX

Lars Bygdén — Family Feelings

Mats Grönmark — Tape Hiss, Hit or Miss and Sometimes Even Bliss

Max Tundra — Parallax Error Beheads You; Tiga — Ciao; The Juan MacLean — The Future Will Come & Phoenix — Wolfgang Amadeus Phoenix

Melody Club — Goodbye to Romance

Merle Haggard — Down Every Road

Modern Caveman — Johnnywise

Moneybrother — Real Control & Marit Bergman — The Tear Collector

Neil Young — Fork in the Road

New Found Land — We All Die

NitroDive — Breaking the Silence & Bruket — Bruket

Pet Shop Boys — Yes; Gui Boratto — Take My Breath Away & Chromophobia

Prince — LOtUSFLOW3R

Rick Ross — Deeper than Rap & UGK — UGK 4 Life

Super Furry Animals — Dark Days & Light Years

The Amazing — The Amazing

The Detroit Cobras — The Original Recordings: Singles and Unreleased 1995–1997; Andre Williams & The New Orleans Hellhounds — Can You Deal with It? & Lady Dottie & The Diamonds — Lady Dottie & The Diamonds

The Von Bondies — Love Hate and Then There’s You

Wetton/Downes — Icon 3 & Robin Beck — Trouble or Nothing: 20th Anniversary Silver Edition

Yeah Yeah Yeahs — It’s Blitz!