Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro

Saxon × 3: Saxon 1979; Wheels of Steel 1980 & Strong Arm of the Law 1980

Saxon.M kan lära en gammal hund sitta, det går bara om man vill. Jag själv är ett bra exempel på detta fenomen – för när det gäller en heavy metalgrupp som Saxon; kan man lugnt påstå att jag blivit förälskad i detta band trettio år senare. När deras första skivor kom så var jag punkare/synthare men även starkt intresserat av vad som skedde inom musiken, så självklart lyssnade jag på hårdrockens olika band men utan att ta till mig det i hjärtat – motståndet var för starkt och för intakt.

Saxon — Saxon.The New Wave Of British Heavy metal blev startskottet för det riktiga genombrottet för begreppet heavy metal. Den nya vågen av tyngre band som ersatte den första generationen av hårdrocksband. Iron Maiden, Def Leppard, Judas Preist och Saxon var de tyngsta namnen som man kunde lyssna på.

Jag avskydde varenda band av detta slag. Saxon var ett trist och fult klumpigt band ansåg jag under den här tiden.

Saxon — Wheels of Steel.Men saker och ting kom att sakteligen att förändras inom mig. En stor transformation skedde under en längre period då jag började lära mig att tycka om metal. Framförallt var det den spirande trashmetalvågen, death metal och black metalscenerna som lockade alternativrockaren inom mig.

Men allting förändrades då Dr. Rock började introducera mig till den klassiska hårdrockens historia och det var där min fullständiga kärlek kom att explodera – nu kunde jag andas och spela hårdrock med stort nöje.

Saxon — Strong Arm of the Law.När det gäller min nya starka kärlek till Saxon så börjar det indirekkt för cirka två år sedan då jag hemma hos Mr. Snaggus lyssnade på ”Wheels Of Steels” och blev helt lyrisk. Då ville jag höra mer av Biff Byffords band. Jag recenserade då för första gången en skiva med Saxon – det skapade mersmak på flera Saxonskivor. Nu sitter jag med tre remastrade nyutgåvor som innehåller demoversioner och alternativa tagningar från Saxons tidigare karriär. Det vill säga de allra tre första skivorna som också gavs ut av franska skivbolaget Carrere. Anledningen att det blev ett franskt bolag att det var få skivbolag i England som i slutet av 70-talet intresserade sig för heavy metal. Punken, new wave och synth var det som England och vi övriga brydde oss om, i ett sådant klimat behövdes inte Saxon helt enkelt. Saxon däremot slog an tonen några år senare med kommande klassiker från sina första utgivna skivor; tre till antalet som gav bandet ett rykte att vårda ömt. När jag idag 30 år senare lyssnare på dessa tre skivor så det jag hör är tung hårdrock men som även innehåller många drag av vanlig undrbar rock n’ roll-musik.

Musiken svänger grymt och låtarna är visserligen klichéer men ändå drar de ifrån de flesta. Så återigen hör jag vad man då missade när det gäller Saxon. Att bandet lika mycket bygger sin musik på den klassiska rockmusikens traditioner och Saxon vill verkligen underhålla oss med bra rockmusik. Alla de tre skivorna har fart och energi som vitala aspekter som gör deras musik helt ljuvlig att lyssna på helt enkelt. Så när Saxon eventuellt kommer till Sverige i oktober kommer Dr. Indie var där med utsträckt näve och kräva flera extra nummer. Så kan det gå för gamla punkare.

Musik

Bob Dylan — Together Through Life

Booker T — Potato Hole

Chris Isaak — Mr. Lucky

Deportees — Under the Pavement — The Beach

Diana Jones — Better Times Will Come; Larkin Grimm — Parplar; Bonnie ”Prince” Billy — Beware & Bill Callahan — Sometimes I Wish We Were an Eagle

Doves — Kingdom of Rust

Dr. Indie lyssnar på fina grupper från förr och nu

Goffin & King: A Gerry Goffin & Carole King Song Collection 1961–1967

Grizzly Bear — Veckatimest

Hardcore Superstar — Beg for It; Nasty Idols — Boys Town & Crucified Barbara — Til Death Do Us Party

Henrik Johansson — Part

Ian Gillan — One Eye to Morocco

Jordi Savall — Jerusalem — La Ville De Deux Paix: La Paix Céleste Et La Paix Terrestre

Korta metalrecensioner III

Korta musikrecensioner XLIX

Lars Bygdén — Family Feelings

Mats Grönmark — Tape Hiss, Hit or Miss and Sometimes Even Bliss

Max Tundra — Parallax Error Beheads You; Tiga — Ciao; The Juan MacLean — The Future Will Come & Phoenix — Wolfgang Amadeus Phoenix

Melody Club — Goodbye to Romance

Merle Haggard — Down Every Road

Modern Caveman — Johnnywise

Moneybrother — Real Control & Marit Bergman — The Tear Collector

Neil Young — Fork in the Road

New Found Land — We All Die

NitroDive — Breaking the Silence & Bruket — Bruket

Pet Shop Boys — Yes; Gui Boratto — Take My Breath Away & Chromophobia

Prince — LOtUSFLOW3R

Rick Ross — Deeper than Rap & UGK — UGK 4 Life

Super Furry Animals — Dark Days & Light Years

The Amazing — The Amazing

The Detroit Cobras — The Original Recordings: Singles and Unreleased 1995–1997; Andre Williams & The New Orleans Hellhounds — Can You Deal with It? & Lady Dottie & The Diamonds — Lady Dottie & The Diamonds

The Von Bondies — Love Hate and Then There’s You

Wetton/Downes — Icon 3 & Robin Beck — Trouble or Nothing: 20th Anniversary Silver Edition

Yeah Yeah Yeahs — It’s Blitz!