Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politiska böcker

Anita Kratz — Reinfeldt: Ensamvargen

Norstedts Pocket 2009

Pär Nuder — Stolt men inte nöjd

Norstedts Pocket 2009

Intressant är det att notera att intresset att fånga in moderaternas ordförande och Sveriges nuvarande statsminister är slående – tre böcker har kommit ut under de senaste åren, Mats Wiklunds ”En av oss” , Ulf Kristofferson ”Fredrik Reinfeldt – i huvudrollen” och så kommer den bästa boken om Fredrik Reinfeldt. Huvudsaker är ingen riktigt kan tro eller koppla greppet på att Fredrik Reinfeldt ville förändra moderata partiet till ett medkännande och empatiskt parti som gick ifrån nyliberalismen och tala om frågor som berör människor istället för at skrota välfärden och sänka skatter. Han såg i sin tid i Muf hur nyliberala förlästa tog över ledarskapet och hamnade mest i strid med övriga befolkningen i Sverige. Muf hamnade mest hos Timbro som knappast låg i närheten i vanliga människors syn problemens lösningar. När Christian Gergils, Mattias Bengtsson och Anders Varvéus bildade nyliberala Frihetsfronten med en agenda att privatisera samhället och avskaffa politiken, såg Reinfeldt denna antipolitiska agenda som en återvändsgränd för moderaternas framgång som parti. Muf hela ledningen verkade mest stå vid sidan om övriga befolkningens åsiktscentra genom att ta efter nyliberalismens idealistiska tilltro på att marknaden sköter allting. Just den bilden ville Reinfeldt förändra. Varken Carl Bildt eller Bo Lundgren orkade eller ville förändra politiken under sina olika partiledarskap – därför förlorade de båda sina val eller återvalsförsök. Boken handlar om en evig kamp om förändring. Partiet måste vara där folket är och den detaljen lyckades Fredrik Reinfeldt riktigt bra med genom enträgen kamp och med hjälp av pragmatiska medarbetare gick det vägen. Ett funktionellt parti som bygger grundläggande genomarbetade realistiska förslag istället för ideologiskt främlingskap.

Boken övertygar åtminstone mig att Reinfeldt menar dödligt allvar med att förändra partiet till var det är i dag.

Pär Nuder.Socialdemokraten Pär Nuder berättar rakryggad om sina år som talskrivare, statsekreterare, samordningsminister och finansminister under sina år med Ingvar Carlsson och sedan Göran Persson. Det är en öppenhjärtig bok som ger färg och blod åt en man som vi annars förknippade med byråkrati. Det handlar om att gå med rörelsen tack vare Olof Palme. Vi är många som lockades av att börja tala politik tack vare Palme. Pär Nuder tillhör Blaskans generation – han föddes 1963. Han är man som berättar med nöje om svensk inrikespolitik och utrikespolitik. Pär Nuder befann sig i centrumet, själva navet för var svenska makten befann sig. Däremot försvann Pär Nuder från makten när Mona Sahlin efterträdde Göran Persson. Boken är hans svar på vad som egentligen hände när han var med i leken.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)