Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Elfriede Jelinek — Älskarinnorna

Ur serien Nobelklassiker med huvudredaktör Horace Engdahl

Brombergs 2008

Elfriede Jelinek.Jag ställer mig förundrad frågan varför ett land som Österrike som aldrig gjorde upp med sitt bruna förflutna, får i dagens litteratur, så iskalla intellektuella, vars hat till sitt hemland blir så starkt. Jag tror att det har med att göra att landet byggde och bygger vidare på myten att de blev offer för nazismens, vid anslutningen 1938. Diktatorn Engelbert Dollfuss blev ledare för Österrike med sin version av fascism och antisemitism. Han vägrade att låta landet anslutas till Hitlers Tyskland men de inre nazisterna mördade Dollfuss och såg till att Hitler kunde ta makten och anslutningen var ett faktum. Detta är vad som får en del österriskiska författare att uppröras av landets falska mysiga samhälle, eller vad de upplever som pålagd politisk tystnad kring landets förflutna.

Elfriede Jelinek som fick nobelpriset 2004 tillhör de som kritiserade sitt hemlands falska glättiga attityder som turistparadis. Högerpartierna finns där runt hörnet och vill härska ordentligt i landet. Elfride jelinek använder sig av litteraturen när hon inleder sitt eget motstånd mot landet dumheter eller så som hon väljer att se och uppleva landet. Feminism och satirisk samhällskamp är metoderna. Men det som jag störde mig på i hennes tidigare översatta böcker var cynismen och den iskyla hennes böcker ändå har i sin ton och i atmosfären hon anlägger i böckerna. Däremot tycker jag bättre om hennes debutroman ”Älskarinnorna” som i original utkom 1975. Den är kommenterande och den har en nästan pragmatisk berättarton i varje stråk i boken. Romanen speglar Elfriede Jelineks totala iskalla synsätt på kvinnors roll i ett samhälle där kvinnan mer eller mindre dör bort som människa och blir ett bihang till mannen. I varje generation skall kvinna efter kvinnan inte bli någonting utan födas, arbeta, gifta sig, föda barn och passa upp på mannen. Äktenskapet är ett fängelse och det fängelse bär varje kvinnogeneration. Ingen kvinna i byn får skaffa sig ett liv vid sidan om dom bara är hennes eget liv. De två kvinnorna Brigitte och Paula som arbetar på en fabrik där de syr bysthållare. De har arbete tills de skall gifta sig och skaffa familj. Medan Brigitte vill gifta sig med en man som föga vill. Hon skall uppfylla livets högsta plikt – att skaffa sig familj. Paula vill utbilda sig till sömmerska med familjen vill bara en sak att hon snabbt skall gifta sig och få barn. Kulturkrockar och kvinnlig kraftfullhet som vill nå andra mål än vad byn manliga strukturer vill att de skall få. Det är bokens mest centrala och bärande kritiska moment. Den här gången fungerar hennes iskalla resonemang riktigt bra. Det är den bästa bokens i hennes författarskap.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)