Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Richard Yates — Revolutionary Road

Förord Richard Ford och översättning Kerstin Gustafsson

Norstedts 2008

Richard Yates.50-talet var den amerikanska starten för det moderna samhället när framtiden skulle presenteras i den välpaketerade rymdåldern. Atombombens skugga liksom hotet från kommunismen fanns alltid bakom USA: s väg in till framtiden. Konsumtionssamhällets plast och engångsprodukter blev Amerikas nya kulturella nyheter tillsammans med förorten eller sovstädernas intåg i livet. 50-talet blev inte bara det decennium som den vita medelamerikanen fick det bättre. Det innebar också att den svarta medborgarrättsrörelsen väcktes till liv, den nya farliga rockmusiken föddes av blues och country, tonårskulturen blev ett begrepp. En av de moderna tankarna var att unga par – man och kvinna plus barn, vita naturligtvis, skulle bilda familjer. De skulle bo i de nybyggda förorterna. Mannen skulle försörja sin familj enligt tanken, kvinnan skulle vara hemmafru och passa hem/barn. Mannen i fråga bör ha välbetalt kontorsarbete, när arbetet är slut så åker han hem till familjen via bil, buss eller lokaltåg. Så såg den dröm ut som skulle vara medelamerikanens vackraste uppenbarelse, en fin lycklig tid som fanns där som en vacker illusion som inte skulle störas av några problem. Det är den värld som den utmärkte författaren Richard Yates iscensätter när han krossar förortens idylliska liv. Hans huvudpersoner är en cynisk trött ung man som avskyr sitt tråkiga arbete och liv. Han som drömde om ett intellektuellt akademiskt liv men blir kontorsråtta och otrogen sin hustru med en ung receptionist. Detta solkiga kärleksäventyr är inledningen till förfallet. Hustrun är en habil skådespelerska som kommer från ett förmöget liv. Hon vill till Paris och fly undan det trista förortslivet. Detta par dricker, slåss och grälar mer och mer. Hennes dröm om att starta om från början tilltalar inte hennes man. Han har ju sin älskarinna och är rädd att lämna sitt liv. Deras livsöde blir en katastrof.

Richard Yates roman försvann ur horisonten och han blev bitter när han såg sina vänner John Updike, Norman Mailer eller Philip Roth få allt större framgångar med sina böcker. Själv blev han en populär och läst författare bland andra författare. Richard Yates levde mellan 1926-1992. Hans roman finns nu som film; jag har inte sett filmen ännu i skrivande stund men den skall tydligen vara bra. Nu har även romanen blivit stor igen. Och det är bra. För det är ett stort konstnärligt verk och förtjänar att återupptäckas igen.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)