Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Olle Thörnvall — Existensmysteriet: En sammanfattning

Ellerströms 2008

Conny Palmkvist — Tusen ord för allt

Brombergs 2009

Theres K. Agdler — Valår

Staika Förlag 2009

Andrej Kurkov — Presidentens sista kärlek

Natur och Kultur 2009

Olle Thörnvall.I Sverige är det nog få som vet vem Olle Thörnvall är inom det allmänna medvetandet eftersom han ger ut böcker då och då, antagligen avhandlingar om Gustaf Rune Eriks noveller eller en fin bok om Bruno. K Öijer till exempel. Men det är böcker som lätt kan försvinna in i den stora mängd av böcker som kommer ut på svenska marknaden. Så Olle Thörnvall ger ut lite böcker då och då till min stora förtjusning. Han är även musiker i klassiska gruppen Trettioåriga Kriget. I den här prosaessäsamlingen, kan kalla boken för det föresten? Nåväl det är minnesfragment från barndomen uppmixat med helt underbara litterära och filosofiska essäer om livsviktiga resonemang kring liv och död. Jag tror att varje läsare som verkligen älskar litteratur bör läsa en bok som stannar kvar länge och väl i minnet.

Conny Palmkvist.Conny Palmkvist har med sin tredje roman visat sig vara på styva linan genom att kunna förena en gammal man som ser sin älskade hustru tyna bort långt ifrån honom – hon reduceras från att ha varit en frisk levande människa av kött och blid till en gammal kvinna som tappat bort sig själv i ålderdomens förgänglighet. Med en ung pojke som är ovanligt lillgammal för att vara elva år, Pojken är dessutom döpt efter sångaren Christer Isaak. De båda udda existenserna möter varandra eftersom de bor i samma hus. De möts tack vare en allvarlig slump som utgör basen för deras annorlunda vänskap. De sitter ofta ute på husets tak för att samtala. Mannen om sin hustru som sakta dör bort efter 66 år äktenskap och pojken om sina udda föräldrar som funderar på att skilja sig. Det är en fin och allvarlig bok med underfundig oberäknelig humor som man kan få lite lagom distans till. Men Conny Palmkvist är en av våra finaste författare under 2000-talet.

Om man fortsätter att läsa en roman som handlar om feministisk Initiativ och bråket i Norrland mellan renskötare och skogsägare så borde man kunna tycka att äntligen en trovärdig samtida bok om vardagen i Norrland. Javisst blir det vardagsrealism, politik och relationen mellan man och kvinna som utgör komponenter i romanen. Fast det blir en fånig plakatroman med trög dialog och faktiskt blir romanen riktigt trist diskbänksrealism med tråkiga repliker och alltför mycket av nu skall vi berätta om hur det verkligen förhåller sig här uppe. Bara för att man vill förklara så mycket blir hela boken ett aktstycke i korrekthet. Nejtack den är för oskön och tråkig att läsa. Här borde man önska sig en Sarah Lidman istället för Theres K Agdlers habila romanförsök.

Andrej Kurkov.Andrej Kurkov är Ryssland eller Ukrainas främsta moderna stilistiska ironiker och politisk satiriker som jag kan tänka mig. Hans två tidigare utgivna och översatta romaner är lika surrealistiska som obekväma för många. Hans nya roman handlar om killen som lever i kommunistiska Sovjet med sin moder och psykiskt sjuka broder. Han över 80-och 90-talen utan problem med ströjobb och pluggande förrän han hamnar i storpolitiken och slutar som president på 2000-talet i det fria Ukraina. Nu blandar han in sexualitet och korrumperade politiker som alla försöker sko sig på den stackars hjärtsjuka presidenten. Boken är uppdelad i flera återkommande blickar tillbaka till presidentens liv under sin karriärs dagar. En alldeles lysande satir över dagens Ryssland och Ukraina.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)