Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Star Trek

Regi: J. J. Abrams

Star Trek.Det kan vara svårt att bygga om själva grundfundamenten för Star Treks universum eftersom serien följer ett logiskt schema till skillnad från många andra science fiction-serier. Star Treks filmer och tv-serier såg jag som metaserier som ville diskutera aktuella politiska eller filosofiska ärenden. Geniet Gene Roddenberry som skapade den första serien ville skapa något nytt med sin serie. Star Trek (original).Men det blev mest en serie bland intellektuella. När Star Wars slog igenom så kämpade Gene Roddenberry för att både få till det med en långfilm och en ny tv-serie med Star Trek i centrum. Han lyckades över förväntan och vi fick äntligen en intelligent science fictionserie som faktiskt kunde följa fysikens lagar och ge möjliga tankar om vad som kan hända. Jag blev fast i det här specifika universumet eftersom den till skillnad från Star Wars är en mogen vuxen serie.

Star Trek.Om man tar de filmer som hittills har kommit ut under de trettio åren så har man fulländad serien på olika viss och givit den en specifik sublim form och känsla. Nu vill man återskapa den gamla seriens action och snabbhet genom att återkoppla till vad hände förr i seriens barndom och hur James T. Kirk mötte sin vän från Vulcan; Mr. Spock, för första gången vid stjärnflottans akademi. Det blir en film med glimten i ögat som snabbar upp filmen till en ren fröjd om man anser att det varit för lite action i Star Trek från och till – så tar actionscenerna över och man förlorar lite av den intellektuella idealet som alltid varit serien eller filmernas styrka. Gene Roddenberry.Men det är ändå marginalanteckningar. Jag tror att man satsat på lite yngre publik som nyligen har blivit bekant med Star Trek-temat och vill därför ha med lite lagom romantik och action. Fast jag anser ändå att filmen håller ihop allting trots att det måste vara en utmaning att skriva om hela Star Treks universum från det vi varit vana se den förut. Manuskriptförfattarna Alex Kurtzman och Roberto Orci kämpade med att återskapa gamla seriens magi men ändå hade förmåga att förnya serien med ny vital potential. Skådespelarna träffar rätt ändå i sina val och filmen är underhållande vuxen/tonåring-film som förmodligen kommer att ge oss nya filmer framöver som handlar om USS Enterprises besättning under kapten James T, Kirks befäl.

Filmen får 4 @@@@

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)