Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Pop

Brett Anderson — Wilderness

Jarvis Cocker — Further Complications

Brett Anderson — Wilderness.Brett Anderson var kanske 90-talets största hedonistiska sångare och ikon i gruppen Suede under ett decennium. Brett Anderson blev sexsymbolen som hade David Bowie och Morrissey som självklara referenser i sitt artistskap och som sångare verkade han vara androgyn och skapade sig en egen nisch med sin speciella röst. Suede släppte tre av 90-talets bästa indiepopalbum som jag kunde tänka mig; tre album som hade många ljuvliga popdängor som kändes vara fräscha och rena, liksom renade från all smuts. Första albumet med Suede hade tre stora magiska popsånger som hette ”Animal Lover, ” Animal Nitrade, ” och ”Metal Mickey.” Tre bra sånger som gjorde skivan till ett lysande föredöme på den tiden. De två följande skivorna efter debuten var också suveräna album som jag älskade att spela flera gånger om hade titlarna ”Dog Star Man” och ”Coming Up. På skivan ”Dog Man Star” lämnade Suedes briljanta gitarrist och Brett Andersons låtskrivarpartner Bernard Butler bandet för att göra en egen solokarriär med mindre lyckade resultat med hyfsade skivor, men knappast några storverk att tala om. Suedes skivor blev mer eller mindre relativt undermåliga album fram till dess Brett Anderson lade ned bandet för tid och evigt.

Men Brett Anderson släppte ett trist första soloalbum plus en skiva tillsammans med Bernard Butler under gruppnamnet The Tears. Allting floppade och det var bara bra eftersom Brett Anderson har tappat sin förmåga att skriva bra låtar. Vilket märks alltför tydligt på hans senaste album ”Wilderness” som är en hopplös skiva som knappast orkar intressera någon mer än de närmaste sörjande kretsarna. Vi som älskade tidiga Suede kan bara se på hur den forna fantastiska sångaren/låtskrivaren Brett Anderson göra bort sig om och om igen med tråkiga sånger. Jag sörjer verkligen den talangen Brett Anderson besitter men gör inget utav den nuförtiden. Nu är han riktigt illa ute med mesiga låtar och hopplösa arrangemang som ingen människa med längre, Den senaste plattan är för ointressant med en stel produktion och långtgående arrangemang som saknar pondus och sublimitet. Brett Anderson borde lägga av med att göra musik. Han är slut som kreativ artist.

Jarvis Cocker.Jarvis Cocker var den intellektuella sångaren och låtskrivaren i gruppen Pulp som gjorde en drös av riktigt stora popalbum fram till dess Jarvis Cocker lade ned bandet. Han ville tydligt stå på egna ben med att tänka, skapa och skriva litteratur. Därvid påminner han om Nick Cave som också gärna skriver böcker vid sidan av sin musik. Fast Jarvis Cockers solokarriär ger jag inte mycket för tyvärr. Den nya skivan som är gjort under en visserligen kreativ period i Jarvis liv. Jarvis Cocker — Further Complications.Han målar tavlor, funderar på att skriva en roman och samtidigt som han sysslar med allting annat, vill han även fortsätta göra musik och gärna nyskapande musik. Men ingenting av detta kommer det att bli. För den nya skivan är hård, för välspelad och framförallt finns det inga bra låtar att ta med sig in i hjärtat. Jag saknar den dynamik och spänst Jarvis Cocker hade i Pulp när han skrev låtar i det bandet. Då var han riktigt bra. Men som soloartist blir hans nya skiva tvetydig i själva musikaliska inramningen runt sångerna. Sångerna är bleka och jag blir föga trakterad av hans skiva. Jag vill gärna ha låtarna precis som de kunde vara i Pulp. Nu blir det en platta jag nästan glömt bort att jag lyssnat på.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)