Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikbiografi

Stephan Miller — Dolly Parton: En smart blondin

Översättning av Åsa Jonsén

Reverb Pocket 2008

En fascinerande biografi som jag mer eller mindre sträckläste utan att kunna unna mig lyxen lägga ifrån mig boken. Så underhållande var boken som handlade om den fattiga lilla flickan som växte upp i bergstrakterna vid foten av Smokey Mountains i Tennesse. Det är där hennes nöjespark Dollywood är belägen sedan invigningen 1986. Dolly Parton som hade talangen att sjunga på sitt speciella sätt och dessutom kunde skriva låtar som få. Boken berättar om den lilla flickan som växte upp bland många syskon och drömde om ett annat liv. Ett liv i musiken och att få chansen att uppträda inför publik och deltaga i de mera glamourösa sammanhangen. Dolly Parton fick chansen och tog den snabbt till sig. Hon föddes 1946 och redan från tio års ålder började hon sjunga på radion tillsammans med sin farbroder.

Berättelsen om Dolly Parton är en modern framgångssaga men det handlar om en medveten kvinna som tog kontrollen över sitt liv och målmedvetet tog sig fram inom nöjesvärldens alla fält. Hon utvidgade sitt imperium till bredare fält. Dolly Parton är en stark affärskvinna som både lever på charmen, rösten, brösten, låtarna och ett utpräglat affärssinne som hon förvaltar väl. Dolly Parton kunde som få andra artister inom countryn ta till sig många olika musikstilar och ville utöka sina fans värld över. Det märkliga med Dolly Parton är att hon är bland få artister som både kunde behålla sina konservativa fans i södern genom att både kunna vara sexig men ändå religiös stabil familjeflicka men ändå kunde erövra fans inom gayvärlden. Dolly Parton transformerades till en av Amerikas största ikoner. Jag kan knappt tänka mig någon större artist som både förmedlade tuffa bilder från söderns arbetarklass genom sina skivor fast hon kunde göra film med Hollywoods mest liberala skådespelare som knappast kommer från Dollys bakgrund. Men Dolly Parton gick iland med allt som andra artister knappast skulle orka riktigt genomföra. Boken är ett rent äventyr att läsa, men det är underbar underhållande bok rakt igenom. Det finns inga döda punkter någonstans utan du bara följer med i ett flöde. Jag tycker om att författaren tar Dolly Parton på allvar och skriver med respekt om en kvinna som faktiskt är en av USA:s bästa låtskrivare genom tiderna. Hennes karriär har visserligen vandrat stundtals mellan mindre lyckade uppslag som dåliga tv-serier, mindre lyckade filmer, onödiga poplåtar men det är bara en del av henens artisteri. Hon skrev och spelade också in storslagna countrylåtar som bar med sig berättelser om Amerikas landsbygder. Det är stort nog bara det. Hennes omfattande välgörenhetsarbete som innefattar en kamp för att förbättra fattiga medelamerikanska barns studiemöjligheter måste påpekas. Hon är unik på så många sätt. Hon valde en livsstil med sexiga kläder, mycket smink och peruker. Hon ville vara värre och bättre och märkas mera men ändå kunde hon behålla sin värdighet och rapphet utan större problem utan att omvärlden tröttnade på henne. Så läs boken och du får en underhållande människas liv att läsa om.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)