Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro L

The Drifters — Rock N’ Roll Legends 2008

The Drifters.När The Platters och The Drifters roller i den tidiga rockmusikens utveckling skall diskuteras kan man lugnt påstå att The Platters blev mera en vuxenunderhållande grupp som hade en välbalanserat stil som tilltalande många människor. The Drifters låg lite bakom The Platters och odlade även de en snäll stil men ändå hade en bättre musikalisk erkänsla än vad The Platters hade eller skapade under årens lopp. Jag tycker att The Platters är för menlös för min smak. The Drifters tycker jag så mycket bättre om. Det var Clyde McPhatter från gruppen The Dominoes som lämnade bandet och gick vidare till nya projekt, han träffade skivbolaget Atlantics grundare Ahmet Ertegun och producenten Jerry Wexler. Ljuv musik uppstod och genast samlade Clyde McPhattern ihop likasinnade sångare och de första stegen för The Drifters var tagna 1953. Nu kan vi skriva in gruppen i den tidiga rockmusikens utveckling.

Den här fina samlingen täcker in deras tidigaste inspelningar och år. Bra musik som kommer hela din själ med rock och tidig r&b-musik.

The Beach Boys — Summer Love Songs

The Beach Boys — Summer Love Songs.När man hör den här musiken så undrar jag om inte Brian Wilson kunde sluta tävla med The Beatles om vem som gjorde den mest magiska musiken. Han kan slappna av – den himmelska som utstrålar från den här skivan lever så bra på egna meriter. The Beach Boys.Jag vill bara föreslå att lyssna på The Beach Boys mästerverk ”Pets Sound” behöver man knappast tvivla på det mästerskap som Brian Wilson skrev när han mådde som bäst – han fick senare mentala problem under en del år. Särskilt när han ville slå The Beatles med ännu bättre låtar. Viserliggen är sådana här samlingar mest kommersiella försök att tjäna pengar på ännu en samling med sommarkänslor och surfmusik från The Beach Boys. Men det är för bra musik för att tveka med inköp av skivan. Låt inte fördomar om lättköpta samlingar stå ivägen för ett sant geni som Brian Wilson.

Sweet — Action: The Sweet Anthology

Sweet — Action: The Sweet Anthology.Under en viss tid så fanns det två turnerade upplagor av bandet The Sweet eftersom sångaren Biran Connolly ansåg sig ha rätten till namnet fast det ifrågasattes av Andy Scott och övriga bandmedlemmar. Det är kanske inte så konstigt att bandet slogs om ett framgångsrikt koncept. Under första hälften av 70-talet blev Sweet glamrockens främsta band i mellanlandet mellan pop och hårdrock. Brian Connolly lämnade bandet i vredesmod efter diverse bråk med övriga i bandet i slutet av deras storhetstid. Tvisten mellan de olika partnerna tog slut i och med Brian Connolly avled för en del år sedan. Men man kan höra att de var som bäst tillsammans men när Andy Scott ledde andra delen av bandet blev det mest habila versioner av gamla låtar och nya undermåliga låtar som knappast kunde intressera någon. Idag uppträder bandet på båtar eller mindre lokaler och försöker överleva genom att spela gamla uttjatade hits för folk som mindes hur det var då, och blir trygga när man känner igen det gamla låtarna, fast sämre utförda av ett band som tappat gnistan för länge sedan. När det gäller samlingsskivor verkar det finns outtömliga greatest hits – men den här samlingen innehåller också låtar som sällan finns på ordinarie samlingar.

Carole King — Tapestry 1971

Phoebe Snow — The Best of Phoebe Snow 1982

Carole King — Tapestry.Två stora sångerskor som var stora men verkar idag vara artister som uppträder utom synhåll för den stora världen, utan envist vägrar ge upp sina förmågor att göra musik. Nu är Carole King som bekant en av vår tids bästa låtskrivare — Goffin & King: A Gerry Goffin & Carole King Song Collection 1961–1967 se bara den här artikeln från förra numret i maj. Hon blev trött på att skriva åt andra artister och började ge ut egna plattor med underbara sånger. Skivan ”Tapestry” från 1971 blev en av tidernas största försäljningssuccé vilket man skulle knappt tro. Men den här skivan uppvisar verkligen vilken talang Carole King är som låtskrivare och sångerska. Skivan innehåller några av popens finaste och framförallt det mest relevanta, svängiga och starka låtar man kan tänka sig. Några av mina favoritlåtar all time finns med på ”Tapestry” som ”It’s Too Late” och ”You’ve Got a Friend”. Sådana poplåtarär rena, skimrande pärlor som gör att du knappt vågar andas när skivan sätts igång på stereon. Carole King rule the world. Carole King — Welcome Home

Phoebe Snow — The Best of Phoebe Snow.Phoebe Snow däremot är en sångerska som jag rankar väldigt högt i min bok med gudinnor. Tyvärr är hon alltför okänd för allmänheten. Vi insatta och som älskar hennes musik vet att hon upptäcktes av Leon Russells och hon turnerade med Paul Simon, sjöng med Donald Fagen och kunde sjunga med på plattor av Dave Grusin under flera år. Den här sköna samlingsplattan ägde jag på vinyl för flera år sedan. Så fick jag tag i den på cd. Det är hennes bästa 70-talslåtar som man kan få till livs här. Jag kan inte tänka mig en skönare sångröst att6 förlita mig på. Jag diggar tanken på hur soul, jazz, rock, blues och soul ligger hennes meritlista så nära varandra.

The Pretenders — Break Up the Concrete

The Pretenders — Break Up the Concrete.Ett helt nytt utsläpp med The Pretenders hederliga mix av rock, punk och new wave finns nu på ett samlingsalbum, som är bra och stundtals riktigt bra. Många av mina favoritlåtar finns med – sköna snygga new wave-läckerbiten ”Brass In Pocket”, ”Middle Of The Road”, ”Dont’ Get Me Wrong”, ”Talk Of The Town” och låten “Kid” plus flera andra. Jag vill påstå att hela skivan är kardemumma för en vän The Pretenders som jag anser vara ett av de tidigare bästa banden från inledningen av 80-talet. Relevant är att sångerskan/låtskrivaren/gitarristen Chrissie Hynde som är dess främsta tillgång. Hon är amerikanskan som flyttade till England i mitten av 70-talet och träffade legendariska musikjournalisten Nick Kent på New Musical Express. Hon började som journalist och fann sig snart inblandad i engelska punklivet. Genom diverse band så till slut växte The Pretenders fram ut ur skuggorna. Resultatet är den här samlingen som bevisar deras storhet och kunskap kring hur man skriver bra låtar.

Dessutom måste tillägga att det finns nya låtar på det här utsläppet som också uppvisar att bandet 2009 kan skriva bra låtar fortfarande.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)