Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro

På besök hos The Band

The Band — Jericho.Historien om The Band är redan så omskriven och känd men tåls att upprepas igen i en förkortad version. Det handlar om hur den habile rockaren Ronnie Hawkins startar upp sitt eget band The Hawks och far runt med dem som kompband. De spelar överallt på skitställen eller små klubbar. Men bandet spelar så gudomligt bra att självaste Bob Dylan tar med sig bandet som kompband. Det är Hawks som får äran att vara med när Bob Dylan bryter folkmusikens regel att inte spela elektriskt men gör det ändå. Efter ett par års flitigt turnerade så får bandet nog. Det är nu som den riktiga historien om The Band börjar på allvar som eget band. The Band blir plötsligt ett av de bästa rockbanden genom tiderna genom att plocka in hela amerikanska musiktraditionen i sin musik.

The Band — Music from Big Pink.Robbie Robertson, Levon Helm, Rick Danko, Garth Hudson och Richard Manuel blev den sista och klassiska uppsättningen av The Band. De började spegla sin musik genom att låta soul, blues, country och rock bli dess beståndsdelar som gav de ett liv mellan 1968 till 1975.

Deras debutplatta ”Music From Big Pink” är ett varmt och jordigt album där varje liten ton är så charmigt att ingenting verkar påverka dess skönhet och tillgänglighet. Låtarna tillför skivan dess inre styrka, musikens fulländande och den hjärtlighet som skivans helhet utstrålar. Jag vet inget album i rockhistorien som har precis allt som gör skivan perfekt. Här bidrar Bob Dylan med tre himmelska låtar som The Band verkligen lyckats förädla på ett sätt som låter musiken flyga högt ovan marken – musiken och Dylans text blir ett andligt luftigt möte där ett organiskt kärleksmöte blir resultatet av de sköna i allting. Ett album som jag aldrig någonsin skulle vilja vara utan. Plattan kom ut 1968.

1993 försökte The Band att återförenas men Robbie Robertson tvekade och han blev inte med på inspelningen av skivan ”Jericho” när det var dags för det. Men på något sätt fungerar skivan ändå. Låtarna håller klass och The Band orkade skapa musik med stil och finess. Naturligtvis kan man inte jämföra den med andra av deras mästerliga och genomarbetade album. Men den har en viss storhet i sig när man lyssnar nära och väldigt noggrant. Sången och låtarna har växt ihop på ett bra sätt. Så denna skiva bör man verkligen se som en del i The bands historia.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)