Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Rockhistoria

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958

Skivbolaget Indigo

The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

American Rock Roll Classic Utgåva 1988

Blaskans redaktion älskar skivor som gräver på djupet och plockar fram de skivor som startade upp rock ‘n rollen – den musikstil vi på Blaskan älskar allra djupast i våra hjärtan. Dessa tre skivor erbjuder på godisbitar och snask för själen och fötterna. Det handlar om hur country och blues byggde upp rockabilly och rockmusiken så det svängde i buskarna. På den första skivan handlar det om hur svarta artister från bluesmusiken och rytm blues bildade första stegen till rockmusiken. Det handlar om stygga och fullständiga sexiga låtar som slog mot fötterna och underlivet. Det finns en sådan underbar uppenbar känsla i den vilda tidiga rockmuiskens första låtar. Skivan ”Roll Your Moenymaker” är hämtat från den för mig okände Lazy Lesters vilda bluesrocklåt. Det finns fullt av superbra artister som via skivbolag och turnéer försökte placera sig på musikkartan. Etta James.På Sam Phillips skivbolag Sun Records spelade till exempel blueslegenden Howlin’ Wolf den underbara låten ”You Gonna Wreck My Life” som slår omkull mycket av dagens musik. Högst njutbar musik. Skivan erbjuder många av de tidigaste artisterna som är grunden för det mesta. Sister Rosetta Tharpe.Ike Turner, Etta James, Ruth Brown, Andre Williams, Big Maybelle eller den fantastiske gitarristen Sister Rosetta Tharpe är bara några av artisterna som finns med låtar som förhöjer skivans värde som historiskt dokument. Big Maybelle.Men de relevanta i det hela är att den svarta råare och sexigare musiken började bryta ned rasbarriären när vita ungdomar upptäckte hur cool den svarta musiken till skillnad från den vita mainstreamtråket. Här fanns det på klubbarna sådant som var förbjudet i mångas ögon såsom kraft, pondus och sensualism i nya musikaliska äventyr. Rufus Thomas.Från countryn kunde honky tonk och bluegrass börja de utvecklas åt ett tuffare håll då bluesen kom i kontakt med den vita musiken. Howlin’ Wolf.Svarta artister som Chuck Berry, Rufus Thomas, Joe Tex, Magic Sam, Johnny ”Guitar” Watson och Junior Parker som alla finns representerat på skivan bidrog till att frigöra rockens kraft och förvandla rocken till den nya kulturella stilen som erövrade den nya generationens musik.

Jerry Leiber & Mike Stoller.På den andra skivan så porträtteras de två unga judiska grabbarna Jerry Leiber och pianisten Mike Stoller som träffades i skolan och började motvilligt samarbeta som unga män med att skriva låtar åt skivbolag och artister. De Elvis Presleys hovleverantörer när det gäller musik. Framför allt skrev det ”Hound Dog” åt den väldige Big Mama Thornton, en kvinna som skrämde slag på andra artister som Little Richards med sitt vrede. Leiber & Stoller skrev den åt henne, men det var Elvis som gjorde den stor i världen. På den första utgåvan av Leiber & Stollers låtar så kan du höra den lite mera softare varianten av ”Hound Dog” när Freddie Bell & The Bell Boys sjunga den. Det är bara en bland många pärlor på en intressant odyssé i rockens historia, Jag diggar att Bobby Nunn & The Robbins finns med på den fullständigt underbara låten ”That’s What The Good Book Says”. Den låten hörde jag först på 70-talet när jag var liten. Den singeln fanns i mina föräldrars lilla skivsamling. Den är en av mina favoritlåtar som jag gärna lyssnar på igen.

En värdig samling som utkom 2004. De andra två volymerna i sagan om Leiber & Stoller återkommer Blaskan till i senare nummer.

Den tredje skivan som kom ut redan för 21 år sedan på cd med klassiska rocklåtar är en bra standarskiva med Isley Brothers 50-tals hit ”Shout” eller Ray Petersons klassiker ”Tell, Laura I Love Her” med flera sånger. En billig läcker platta med låtarna som du har hört förut men ändå aldrig kan låta bli att återkomma till.

Tre plattor som ger oss tiden som var tillbaka igen. Härligt anser undertecknad Dr. Indie.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)