Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Indierock/avantgarde

Sonic Youth — The Eternal

Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Omnibus Press 2007

Sonic Youth — The Eternal.Nyaste utsläppet följer äntligen den mera oljudsmelodiska visionen som är den klassiska Sonic Youths väg att vandra. Deras nya skiva finner vägen hem genom natten till skillnad från deras senare skivor som varit ganska ljumma till sitt väsen. Nu har både Thurston Moore (född 1958) och hans hustru, den alltid coola Kim Gordon (1953), oljudsgitarristen Lee Ranaldo (1956) och trumslagaren Steve Shelley (1962) släppt den platta jag väntat på så länge. En skiva som de dånar, fräser, slår, hamrar och får blixtrar att vända världen om mot en skönare och mera estetisk tilltalande dröm. Det är en störtskön platta som äntligen gör att sommaren borde kunna bli varm och skön igen. Musikjournalisten Stevie Chick skriver i sin bok om hur Sonic Youth kan placeras inom den avantgardistiska rockscen som föddes mitt i punken. Det fanns en rörelse som blev ett mera avantgardistisk alternativ mellan den döende punken och amerikanska hardcorescenen med The Germs, Black Flag, The Circle Jerks, Bad Brains osv i spetsen. Den musikaliska rörelse fick namnet No Wave, och gjorde experimentell rock med mycket oväsen som signatur i musiken. Sonic Youth.Artister som Lydia Lunch med bandet Teenage Jesus And The Jerks eller märkligaavantgardisten Glenn Branca som är en vital gestalt inom no Waverörelsen. Men frågan om inte det egentligen blev Sonic Youth när bandet bildades 1981 tog den scenens punkdriv mot en större scen. Deras undergroundmusik tilltalade oss som tappat punken men sökte i underjorden efter det som fanns där under mainstreamscenens överjord. Steve Chicks bok är övertygande modern musikhistoria om en vildsint punkscen. Jag tror att du kan läsa den här boken vid sidan av mästerverket om punkscenen ”Please Kill Me” eftersom båda böckewrna berör samma musikscen. Sonic Youth.Fast här handlar det om Sonic Youths rötter och hur och framförallt varför de skapade något av de senare trettio årens allra bästa rockmusik som jag vet. Jag älskar och är ett starkt fan av bandet i fråga. Boken är för min del perfekt att läsa då allting fångas in på ett bra sätt – perspektivet är hur musikscenen kunde utvecklas åt olika håll men punken fanns som botten och kulturell vattendelare i framförallt i New York.

Det är med boken i närminne jag avnjuter en samling mästerliga låtar som knappast behöver skämmas för sig. Sonic youth är nu tillbaka på allvar igen med ett av deras bästa album på länge.

Musik

Advance Patrol — El Futuro & Just-1 — Blinded by the Truth

Anna Järvinen — Man var bland molnen

Brett Anderson — Wilderness & Jarvis Cocker — Further Complications

Dinosaur Jr. — Farm

Dr. Indie lyssnar in sig på några album av stonerrockbandet Fu Manchu

Elvis Costello — Secret, Profane & Sugarcane

Esbjörn Hazelius — Blunda och du skall få se

Green Day — 21st Century Breakdown

Heaven and Hell — The Devil You Know (Dr. Rock)

Herman Frank — Loyal to None

Hot Leg — Red Light Fever

Iggy Pop — Préliminaires

Jason Lytle — Yours Truly, The Commuter

Justin Townes Earle — Midnight at the Movies

Korta metalrecensioner IV

Korta musikrecensioner L

Little Boots — Hands

Madness — The Liberty of Norton Folgate (Dr. Indie)

Manic Street Preachers — Journal for Plague Lovers

Marilyn Manson — The High End of Low (Dr. Indie)

Marilyn Manson — The High End of Low (Miss Vampyria)

Pink Mountaintops — Outside Love

Roll Your Moneymaker: Early Black Rock ’n’ Roll 1948–1958 & The Leiber & Stoller Story — Volym One: Hard Times, The Los Angeles Years 1951–1956

Sonic Youth — The Eternal & Steve Chick — The Psychic Sonic Youth Story Confusion

Southern Soul Showcase: Cryin’ in the Streets

Steve Earle — Townes

The Horrors — Primary Colours

The Oh La Las — Songs from the Third Floor

The Small Faces — The Essential Collection & Moby Grape — The Place and the Time

Tore Berger — I huset långt på landet

Wilco — Wilco (The Album)