Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Dr. Indies sommarböcker 2009

David Benioff — Tjuvarnas stad

Ulf Gyllenhak översättare

Forum Förlag 2008

David Benioff.En författare i USA försöker övertyga sina farföräldrar att berätta något om sin ungdomstid under belägringen av Leningrad. Till slut ges det efter och fascinerande berättelse tar form med överlevnad och total vansinne och ljusets låga som trots allt brinner för fullt. Romanen om sjuttonårige Lev som har fått sina föräldrar, intellektuella antagligen avrättat av kommunisterna (Fadern som var författare och vän med Mandelstam) eller förflyttat till nytt område på grund av belägringen. Men Lev och hans vänner är kvar. De ser en död soldat och plundrar liket trots att det är förbud på det och man kan avrättas för det. Lev grips på platsen och hotas av avrättning. Men miraklet sker att Lev och en misstänkt desertör Kolja befrias av stadens överste och lokala chef för NKVD – det får leva om de kan skaffa tolv ägg till sin dotters bröllop. De åtar sig uppdraget. De får pengar och passersedel för att lyckats med sitt uppdrag. Jag läser en fascinerande resa i krig och elände. Men romanen är så personlig hållen att man får leva med individerna bakom krigets vansinne. Man får uppleva hur den separata individen upplever på basplanet vilket är helt annat än att få läsa om de eviga fältslagen som alla romaner alltid handlar om. Som motvikt får jag läsa en humanitär roman för en gångs skull. Den är bra förövrigt.

David Lagercrantz — Syndafall i Wilmslow

Bonniers 2009

David Lagercrantz.David Lagercrantz skriver en sorts intellektuell roman som är väldigt övertygande och läsvärd, varenda sida är spännande som en thriller. För det är faktiskt en sorts thriller som utspelar sig 1954. Kalla kriget är kallare än någonsin. Myndigheterna sprider sin ångest i jakt på kommunistiska agenter. Särskilt homosexuella intellektuella är i farozonen. Den unge kriminalinspektören Leonard Corell undersöker den märkliga underfundiga matematikern och ingenjören Alan Turings självmord. Alan Turing som med sin kunskap knäckte nazismens enigmakoder under andra världskriget. Alan Turing är också mannen som ville lösa flera av matematikens största problem genom att uppfinna en elektronisk räknemaskin – vår tids datorer. Jag är förundrad över hur beläst och väl genomarbetad romanen. Vi får läsa en hel del om matematikens filosofiska debatter och grunderna för den moderna matematiken. Men relevant är hur England såg på homosexuella män under denna tid, man förföljde dem som om de skulle vara bärare av en pest som hotade stolta England. Romanen beskriver hur fördomar kan krossa människor. Men det fanns motståndsfickor mot dumheterna. Boken är i alla fall en bra biografisk roman om Alan Turing.

Jón Kalman Stefánsson — Sommarljus och sen kommer natten

Weyler 2008

Jón Kalman Stefánsson.En stilenlig smått karg isländsk roman om en by där varje individ, var för sig är unik och annorlunda personlighet. En enslig by långt ute vid isländska landsbygden där kargheten är landets särprägel och signatur. Jag älskar romaner från Island eftersom det är så skönt att färdas långt ut på Islands naturliga marker, byggt på lava och sten. Om du inte besökt Island någon gång i ditt liv, så gör det. Romanen berättar om dagens Island. Men det som sker i byn känns lite ålderdomlig på något sätt. Man rör sig långsamt och ägnar sig åt skvaller. Man har byns lokala konsumbutik som centrum liksom posten där skvallret kan få näring. Vad gör man annars i en by omgiven av berg och hav plus en evig karg ödesmättat dramatisk karg mark om inte lever på skvaller eller tar del i alla innevånares liv, det enda man har att livnära sig på. En vacker och poetisk roman från en fin författare.

Merete Mazzarella — Ingen saknad, ingen sorg: En dag i Zacharias Topelius liv

Söderström/Atlantis

Merete Mazzarella.Ingen författare är mera lämpad att skildra en dag i Finlands store son, Zacharias Topelius liv. Han skall till att fylla 75 år. Han minns sitt litterära liv liksom han vill omge sig av sin familj. Allting berättas det om i essäromanen. En noggrann roman full av omsorg när det gäller att återberätta de mänskliga relationerna mellan familjens medlemmar. Barn, barnbarn och barnbarns barn dröjer sig stillsamt kvar hos Topelius. Han blir den vänliga fadersgestalten som skrivit några av våra stora klassiska litterära världsberömda verk, som nu vid ålderns höst kan tillåta sig förvalta sitt eget arv till omvärlden. Jag tror att de flesta i Sverige på eller annat sätt kommit i beröring med ”Fältskärens berättelser” eller sett filmatiseringen som gjorde för flera decennier sedan. Romanen är en perfekt sommarbok att läsa på stranden eller i hängmattan.

Tahar Ben Jelloun — Till andra sidan havet

Tahar Ben Jelloun.Min favoritförfattare är tillbaka med en njutningsfull roman som handlar om drömmen att lämna Marocko för ett bättre liv i Europa. En av dessa otaliga drömmare är den unge välutbildade kvinnojägaren Azel, som ständigt längtar bort. En besatthet drabbar honom när drömmen som finns där nära honom hela tiden, blir det enda han tänker på. Azel och systern Kenza som försörjer brodern, får ett unikt erbjudande att åka över till Spanien och bo hos den förmögne spanjoren Miguel. De hamnar i Barcelona. En vacker roman som får oss läsare förstå hur det är att bo i Marocko och växa upp i Tanger. Ett liv i svårmod och se hur politisk islamist slå söder grunderna för ett sund samhälle utan extremism. Romanen har ett skönt språkligt flöde och poetiskt elegans i berättelsen. Man låter sig förföras av romanen som kan binda fast dig och föra dig rakt in i romanens stomme. En stor läseupplevelse.