Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Biofilm

Watchmen

Regi: Zack Snyder

Watchmen.Den grafiska romanen ”Watchmen” om superhjältar, med många fel och brister, är en allvarstyngd serie där man bygger upp en dröm om freden. En filosofisk roman som handlar om hur världen skulle se ut 1985 om Vietnamkriget avslutades med amerikansk seger över kommunismen. Presidenten Richard Nixon fortsatte att vinna val och blev president. Men maktkampen mellan Sovjet och USA markerades av att det tredje kärnvapenkriget kan bli en högsta realitet. Seriekonstnärer som Alan Moore och Dave Gibbson ville både förnya superhjältetemat och skapa en ny sorts metaserie där man även lägger in en större dos av mänsklig psykologi och dessutom skapa mera trovärdiga karaktärer samtidigt man kan skratta lite ironiskt åt själva idén med att bära en mask, som transformerar ditt jag till ett annat jag.

Watchmen.Zack Snyder lyckats över förväntan att skapa en film som både följer serieromanens komplexa värld men genom att använda skådespelare så lyfter filmen ordentligt och man får se den levande dimensionen av superhjältetemat - som en serie inte alltid riktigt förmår eller kan lyfta fram fullt ut i grafisk form. Eftersom vi talar om två sorters konstnärlig verksamhet så kan det ibland vara svårt att jämföra de båda verksamheterna. Stundtals kan en serie bli filmisk i sitt episka berättande liksom filmen ibland kan få en grafisk inramning i vissa fall. Fast det är en annan diskussion man kan ta någon annan gång. Tillbaka till filmen.

Watchmen.Mest överraskande är vårt nya svenska Hollywoodhopp, Malin Åkerman. Hon ger filmen en extra sexighet och så fyller hon filmen med en bra rollgestaltning av sin karaktär. Filmen mixar mellan politisk kritik mot kärnvapenmakterna (särskilt på 80-talet så var det en ständig aktuell politisk debatt om att vara för eller mot terrorbalansen mellan USA och Sovjet) och en cynisk vision av vår värld i ständigt förfall, eller åtminstone en värld vi människor själva förvandlar till vad vi vill att den skall vara. Filmen och liksom serieromanen försöker både skapa en underhållande tematisk film/serie som kan kittla våra sinnen liksom ställa allvarliga frågor om vår mänskliga överlevnad. I mitt tycke lyckas filmen övertyga mig om sin visionära och fantasifulla blandning av filmnoire och superhjältetema. Det är klart den bästa superhjältefilm som hittills skapats i Hollywood. Därför att den bygger på intelligens, superbra skådespeleri och fantastisk grundhistoria. Watchmen får de flesta superhjältefilmer att blekna i jämförelse därför att den bygger upp trovärdiga karaktärer som man också fördjupar med mänsklig basal psykologi. Då är filmen så att säga i hamn.

5 @@@@@