Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam

Michael Jackson — King of Pop är avliden 1958–2009

Michael Jackson.Många inom pressen kommer att skriva om Michael Jacksons underliga hudsjukdom. Man kommer naturligtvis pliktskyldigt skriva om hans ekonomiska problem som varit alltför uppenbar när han nu började med att ge en rad konserter i London. Självklart kommer skvallerjournalisterna dra upp alla märkliga turerna kring Michael Jacksons osunda intresse för barn. För det är dessa händelserna som kommer att utgöra grundmaterialet för världens alla löpsedlar inom mainstreampressen och kanske kommer den nämna artisten Michael Jacksons betydelse för populärkulturen, som sina musikvideos, teatraliska shower och framförallt hur han förnyade dansen genom nya steg som visades överallt i världen. Det som gjorde honom till en ikon som vi alla kunde tillvardags kunde möta i tv eller tidskrifter. Det är där som hans betydelse ligger som artist och människa Men skvallret kring Michael Jacksons personliga liv kommer vi på Blaskans redaktion strunta i. För det är artisten och geniet Michael Jackson som är det intressanta för oss musikälskare. Michael Jackson släppte tre fundamentala skivor som jag anser är bland det bästa som någonsin kommit ut i skivvärlden.

Michael Jackson — Off the Wall.Off the Wall: En skiva som innebar genombrottet 1979 med glasklara diskolåtar som ändå hade soulens mjuka partier inbäddade i discokostymen, Michael Jackson var här en oförskämd snygg ung man som precis skakat av sig barndomens uppträdande i The Jacksons Five – och etablerade sig själv som en mognare discoflanör och artist som hade snygga och fantastiska låtar med på skivan. Plattan är i min mening lysande och bitvis formulerar Michael Jackson sin egen kommande storhet, genom att visa att det här bara var förspelet eller själva inledningen till kommande mästerverket ”Thriller”.

Michael Jackson — Thriller.Thriller: Jazzgurun och svenskvännen Quincy Jones gjorde ett hästarbete med att producera själva albumet som inte bara innehåller några av de bästa låtar som har skrivits. Utan skivans huvudnummer ”Thriller” förvandlade regissören John Landis till en video som knockar det mesta som jag kunde se visuellt och uppleva under 80-talet. Skivan är majestätisk och fångar in stämningar och skapar en sensuell farlig sexighet. Stundtals är skivan råare än kött. Ta bara de eleganta gitarrpartier som Eddie Van Halen serverar på plattan. Här har vi den sexiga låten ”Billie Jean” som går över i gatuhårda ”Beat It” för att senare hamna i en sensuell romantisk ballad där Paul McCartney och Michael Jackson bråkar om en söt flicka ”The Girl Is Mine.” Jag älskar det här albumet och påstår att de är få plattor från 80-talet som kunde mäta sig med de mästerliga visionerna och idealen som gav ”Thriller” en förmåga att trollbinda lyssnarna och ge energi så att plattan blir mera än en musikalisk upplevelse. Utan skivan skall ses som ett helt koncept där varje låt bildar ett mönster och man kan se hur tanken transformera musiken till ett monument över 80-talet.

Michael Jackson — Bad.Bad: Skivan ville både vara tuff och smart samtidigt och lyckades väl med den föresatsen. Hans tunga titelspår osar rock, gatans lag och Michael Jacksons unika förmåga att kombinera storslagen dans med bra sång. I låtar som ”Man In The Mirror” och ”Dirty Diana” är andra fina exempel där popen, soulen och rocken kan glida in i varandra och ge en skönare musikalisk anrättning. Funkpastejen ”Smooth Criminal” är en av hans bästa låtar som mixar Chicagos gangstervärld med funkmusik som nästan bara Prince kunde servera vid samma tidsepok.

Med dessa ord vill jag och skivtips vill jag och övriga Blaskans redaktörers vägnar tacka för din tid på jorden och hoppas att du slipper lida av flera skitsnackare. Michael Jackson tillhör vår moderna historia. Vi kommer knappast att uppleva någon artist av hans like igen på vår jord, därför att det knappast föds så stora artister dagligen. Vila i frid, Michael Jackson önskar Blaskans redaktion.

Dr. Indie


Kungen av pop är död, leve Kungen

Michael Jackson.Kungen av pop, Michael Jackson är död. Endast 50 år ung dog han i sviterna efter vad som verkar ha varit en hjärtattack eller någon annan hjärtrelaterad sjukdom. Det har under en längre tid ryktats om en rad sjukdomar och 2008 fotograferades han i smyg i en rullstol. Hälsan är alltså en av de saker som har stått i centrum under den senare delen av hans liv. En annan aspekt har varit påståendena att han mer eller mindre skulle ha hamnat på obestånd på grund av ett vidlyftigt leverne där han spenderade mer än han tjänade.

Men ingen av dessa två sidor är det som Michael Jackson kommer att bli ihågkommen för i framtiden. Nej, det är snarare musikfenomenet Michael Jackson som kommer att vara det framträdande. För vilken annan artist har producerat så mycket musik som älskats av så många. Oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, språklig bakgrund eller samhällsklass så fann hans musik beundrare i nästan varje hörn av världen. Han var till och med artisten som genom en enda låt “Black Or White”, helade sin egna hemmanation vars behov av sammanslutning mellan de olika befolkningsgrupperna var viktigare än någonsin under hans livstid. Han var därmed en av de mest universella och mångfacetterade artisterna som vi hittills har sett både i dåtid och nutid. Ingen artist har som han nått så många, vilket inte minst har visat sig i försäljningssiffrorna där albumet “Thriller” fortfarande är det mest säljande albumet i pophistorien då skivan sålts i cirka 100-110 miljoner exemplar. Han var också artisten som överbryggade gapet mellan just de grupperna som lyssnade på honom och här är Michael Jacksons gärning totalt underskattad.

Han började sin artistkarriär som en av bröderna i familjebandet Jackson Five endast 11 år gammal. Gruppen fick flera hits i början av 70-talet och framgångarna följde slag i slag på låtar som “ABC” och “I Want You Back”. Så småningom kom han att bryta sig loss för att skapa en egen karriär därför att han ville mer med sin musik än vad det traditionella soulkonceptet med Jackson Five tillät honom. 1982 Släpptes så albumet “Thriller” som när det kom ansågs vara banbrytande. Snart var Michael Jackson världens största artist för sin tid. Han följde snart upp med en ny succé i form av uppföljaren “Bad” som också den tillhör ett av världens mest sålda album.

Vid den här tiden var Michael Jackson utan tvekan den största artisten i världen. Som sådan var han ständigt uppvaktad av pressen och denna började i mitten av åttiotalet att rapportera om hans alltmer besynnerliga vanor. Han skulle ha köpt elefantmannens skelett, han köpte gården Neverland som blev Michaels egna lilla lekvärld där han och alla de inbjudna små barnen som alltid vistades på gården kunde roa sig med både karuseller och med att tumla runt i sänghalmen enligt ryktena. För det var nu pedofilanklagelserna sakta började växa fram. Anklagelser och rättegångar med hemliga överenskommelser blev förstasidesstoff istället för att skriva om hans musik som alltmer kom i skymundan, blev det nya fokuset för pressen.

Hans förvandlingsnummer under läkarnas knivar blev också dessa en följetong i media världen över där blekning av skinn, hans förvandling av i stort sett hela ansiktet, och till sist hans näsa som påstods vara på väg att falla sönder på grund av alla operationer kom i fokus. Det var med andra ord inte längre artisten Michael Jackson som stod i centrum, det var istället en allt mer bisarr och tillbakadragen enstöring vars privatliv hängdes ut för försäljning och allmänt gottande som kom att hamna i strålkastarljuset.

Under den mest turbulenta tiden försökte han så äntligen att återupprätta sin halvt havererade karriär och för ett tag såg det ut att gå vägen med skivor som “History” och “Invincible”. Det ville sig dock inte som det en gång gjort och istället var det skvallret ikring honom som tog över intresset i tidningarna världen över. Den här gången var det hotet om en förestående personlig konkurs eftersom han spenderade mer pengar än han ägde som tog över löpsedlarna. Också det faktumet att han sökte nya finansiärer till nya skivor, där alltför många redan dragit öronen åt sig och vänt honom ryggen. Michael Jacksons svar blev att alltmer vända världen och medierna ryggen och istället gled han sakta in i obskyriteternas värld. Vissa rykten talar också om att han gled in i drogernas värld, men det får framtiden utvisa.

Under den här perioden tycktes han koncentrera sig på de tre barn som han under mystiska och närmast mytiska omständigheter hade lyckats avla, samt att gömma sig från tidningsmurvlar och paparazzifotografer som jagade honom vart han än gick. Det talades i tidningar om en kvinna av folket som för en större summa pengar ställt upp och fungerat som surrogatmamma, för att sedan försvinna ur barnens liv och att detta var ytterligare ett tecken på det förfall som hette Michael Jackson. Sanningen är att ingen vet sanningen eftersom denna aldrig lämnats ut.

Så tidigare i våras kom nyheten ut att han skulle ge sina sista konserter i London och att dessa samtidigt skulle bli hans tack och farväl som artist. Han menade på presskonferensen som hölls, att allt måste komma till ett slut och att detta var hans svanesång. Han ville som en utsträckt hand till sin beundrarskara, tacka världen en sista gång för dess lojalitet och kärlek. Konserterna skulle gå av stapeln om bara några veckor, men så blir det nu alltså inte så.

För den 25 juni meddelades det alltså att en av de största artisterna mänskligheten har skådat hittills, hade gått ur tiden på grunda av hjärtsvikt eller hjärtattack. Han hittades till synes livlös och utan andningsförmåga i sitt hem i Los Angeles och dödförklarades vid ankomsten till sjukhuset dit han fördes i ilfart. Han efterlämnar tre barn och en familj i övrigt bestående av syskon och en mamma som fortfarande är i livet. Vi på Blaskan beklagar naturligtvis denna stora förlust som både världen men framför allt hans familj nu råkat ut för och ansluter oss till de led av sörjande människor som nu samlas runt om på olika platser.

En stor artist är död, men hans musik och hans artistskap kommer inte att dö i första taget. Myten och konstnärsskapet är något vi kommer att leva med i generationer framåt.

Det är framför allt för tre saker som artisten Michael Jackson kommer att bli ihågkommen för och som gör honom så odödlig.

Musiken som på ett brutalt sätt försatte berg, visade en artist vars musikalisk genialitet var större än vad de flesta artisterna kunde uppvisa tillsammans. Tre skivor kommer för alltid att kommas ihåg när man nämner artisten Michael Jackson: “Off The Wall”, “Thriller” och “Bad”. Dessa visade en artist som både förnyade och förvaltade den musiktradition som han vuxit upp med, och som han senare kom att jobba med.

Dansen och koreografin var totalt nyskapande, ingen hade sett något som Michael Jackson förut. Hans Moonwalk blev omtalad, men också flertalet andra fullständigt unika steg och tricks som han var med och införa.

Till sist är det videokonstnären och MTV-konceptskaparen Michael Jackson som kommer att förbli omtalad. För få hittade så rätt med så många banbrytande videofilmer till sina låtar som just Michael Jackson. I en tid när det nya mediaformatet MTV skapades, levererade Michael Jackson till exempel musikvideon till låten “Thriller” som förkroppsligade allt vad musikkanalen stod för. Genom att skapa hela konceptet åt MTV, hade detta nya media allt att tacka honom för. Utan Michael Jackson hade helt enkelt denna TV-kanal sett annorlunda ut och hade kanske inte heller fått samma genomslag.

Det är till sist alltså en stor artist som gått ur tiden, kanske större än vad de flesta både vill och kan tro. För med sin förmåga att nå ut till så många, skapade han något unikt som gör att han kommer att för lång tid framöver kommer att vara både ihågkommen och hyllad. Det är därför med tungt hjärta som både Dr. Indie och jag tar farväl av en stor förnyare som betytt så mycket för så många. Adjö Michael, om himlen har rockklubbar är jag övertygad om att du har en betydande plats också där.

Dr. Da Capo