Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Progressiv Rock/Hårdrock

Dream Theater — Black Clouds & Silver Linings (3-cd)digi

När jag recenserade Octavarium i nummer nio år 2005 så dissade jag den plattan lite grann och den fick bara två €€. Skivan har under åren växt och jag uppskattar den mer i dag än jag gjorde då. Så hade jag recenserat den plattan idag så hade den fått bättre betyg.

Hur som helst här följer recensionen på Black Clouds and Silver Linings, Dream Theaters tionde platta i ordningen.

Dream Theater — Black Clouds & Silver Linings.Åska och kusligt pianoklink, så inleds ”A Nightmare to Remember” öppningsspåret på Dream Theaters senaste platta. Stämningen byggs upp och avslutas sexton minuter senare med ett keyboardsolo som ligger och flyter ovanpå de bombastiska gitarriffen. Man tycker kanske att sexton minuter är väldigt långt. Men Dream Theater bygger upp musiken så att det aldrig blir segt, det händer saker hela tiden.

”A Rite of Passage” är en tänkbar hitlåt. ”Wither” är plattans ballad, en lite dyster men ändå finstämd melodi. De tre sista låtarna rullar på och de är alla minst tolv minuter långa, men den tiden behövs för att ge uttryck för alla nyanser och ge tid och svängrum åt dessa ekvilibrister. Idéerna bara sprutar ut. Varenda ton är klockren, det är perfektionistiskt genomfört. Man tycker att det kanske bör bli tråkigt i all sin perfektion, men så blir inte fallet man blir liksom aldrig mätt, melodislingorna är tidvis så vackra. Och så är det med resten av skivan, det är progressiv rock av väldigt hög klass rätt igenom. Men skivan har en lite mörkare och dystrare framtoning än vanligt.

Den andra skivan är ett cover album med sex låtar, bland annat Rainbows ”Stargazer” som de gör helt bländande, Queens ”Tenement Funster - Flick of the Wrist - Lily of the Valley” tre låtar i en, är inte heller så dum.

Tredje skivan är en instrumental version av skiva nummer ett.

Skivan får € € € € +