Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

The Vaselines — bandet som Kurt Cobain älskade

The Vaselines — Enter The Vaselines.Det här bandet fick verkligen kultstatus och gav ut singlar som få verkligen upptäckte omkring 1987 men ändå blev Kurt Cobain verkligen förälskad i bandet när han först hörde dem. Han till och med lät Nirvana spela in två magiska covers av deras låtar. Framförallt The Vaselines debutsingel ”Son of a gun” (som i original kom ut 1987) och deras lysande låt ”Mollys Lips” som båda placerades på Nirvanas samling ”Incesticide.” Det intressanta var att Nirvanas första skivbolag Sub Pop gav ut The Vaselines samlade låtar på grund av att Kurt Cobain mer eller mindre krävde det efter deras genombrott 1991 och då borde nämligen hans största influenser ges ut på skiva. Samlingen hette ”The Way Of The Vaselines: A Complete History” vilket var den första genomgången av The Vaselines korta karriär mellan 1986-1990 skickades ut på marknaden. Bandet bildades 1986 av två personligheter som blev en del av brittiska alternativa scenen. Inte lika känd som deras generationskamrater i band som My Bloody Valentine eller Jesus And The Mary Chain. The Vaselines låtskrivare och sångare Eugene Kelly hade en ljus men manlig röst som kunde ta i om det behövdes. Frances McKee som också sjunger i deras band har en ljusare och mera feminin röst som skär igenom deras mer eller mindre skramliga rock. Bandet förstärktes av Eugene Kellys broder Charles och James Seenan kom att ingå i sättningen. Bandet upptäcktes av indiebandet Pastels ledare Stephen Pastels och som ville få The Vaselines signade på ett skivkontrakt på hans eget skivbolag. Nu et jag inte hur stort The Vaselines genombrott blev, utan jag har en känsla att bandet blev en mindre kultgrupp nästan från början av deras karriär.

The Vaselines — The Way of The Vaselines: A Complete History.Personligen hörde jag talas om bandet först på 90-talet efter det att Curt Cobain droppade deras gruppnamn i otaliga intervjuer, här och där. Det också då jag begrep att det var coverlåtar av The Vaselines jag hade hört med Nirvana. Strax efter hörde jag Sub Pops första samlingsskiva med The Vaselines. Då började jag uppskatta deras mix av indieskramel och söta popiga melodier, var och varannan låt blandades stilfullt av hårda slag och mjuka sångröster. The Vaselines som återigen har börjat turnera igen tack vare ett nytt intresse för deras musik nästan 19 år senare. En ny samling finns att tillgå, som avskiljer sig lite från förra samlingen.

Låtvalet är marginellt avskiljande – men det relevanta i sammanhanget är att musiken är fortfarande lika bedårande precis då som nu. The Vaselines gör smarta låtar och låter självaste begreppet pop genomströmma deras låtar. Även när man skramlar med sina gitarrer så blir musiken tuff på ytan men delikat komplicerade mönster som urskiljs i ackord och snygga melodier som håller ihop helheten. Jag har numera satt bandet i mitt centrum av favoritband. The Vaselines låter verkligen samtida fast det är 20 år sedan deras låtar spelades in. Men bandet har nog hållits levande tack vare Nirvanas kraftfulla punkrock. Det är därför som jag 19 år efter det bandet upplöstes och återbildas som gör att man får tillfälle att lyssna på två samlingar av underbara uppenbara The Vaselines.

Enter The Vaselines 2009

The Way of The Vaselines: A Complete History