Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Fjäril.

Blaskan #7/8 2009

Eftersom denMås. bedrövliga sommaren är här med mygg, knott, bromsar, getingar, regn, sol, semester och annat otyg blir detta nummer ett dubbelnummer. Tack o lov finns öl & musik, så redaktionen kommer säkert att överleva och vara tillbaka med friska krafter i slutet av augusti.

Avledare

Uppdaterad med Miss Vampyrias Metaltown-recension.

The Kinks boxset Picture Books — vem Smörblomma. är den till för?

The Kinks.Blaskans redaktörer Dr. Indie och Mr. Snaggus ställer den frågan därför sammansättningen av boxen gör oss förundrad. Ray Davies har tydligen själv varit med i urvalet av boxen. Så då borde allting var frid och fröjd. Men den här boxen är inte helt okej. Den har sina nackdelar när man skall lyssna på olika versioner av kända låtar i demoversioner och dylikt. Det är inte alltid så intressant att få ta del i annorlunda versioner. Flera av The Kinks originalplattor har genom åren kommit ut i lyxförpackningar med extraspår som är bättre att lyssna på än den här nya boxen.

The Kinks — Picture Book.Den välkända regissören Julian Temple skall göra en spelfilm om The Kinks framöver. Samma regissör har gjort dokumentärer över Sex Pistols och nu också aktuell med en film om Madness. Julian Temple väntar bara på att Ray Davies skall ge sitt godkännande Mås.och då kan filminspelningen inledas.

Över till Mr. Snaggus:

Problemet med denna box för mig är att det saknas på tok för många av The Kinks klassiker samt, och kanske främst, att flera låtar finns bara i nån slags demoversion, inte den ”riktiga”. Demoversioner fyller i och för sig en funktion, men då ska de finnas som bonusspår och inte som ersättning.

Jag måste därför tyvärr säga att denna box inte ger mig nån större glädje. Skaffa hellre separata plattor med bonusspår om du vill njuta av The Kinks fantastiska musik.


Townes Van Zandt.I vårt förra nummer skrev redaktionens Dr. Da Capo om countryguden Townes Van Zandt musikaliska gärning. Han gjorde en ordentlig genomgång av hans plattor plus recenserade Steve Earles nya platta som tolkar Townes Van Zandt låtar. Dr. IndieBlomma. vill passa på att i detta nummer rekommendera en suverän hyllningsskiva som utkom 2001. Skivans titel är ”Poet: A Tribute to Townes Van Zandt” som har verkligen bra artister som speglar den kärlek man kan hysa till ett geni som skapad så mycket bra musik innan han tyvärr avled 1997. Artister som John Prine, Emmylou Harris, Guy Clark, Billy Joe Shaver, Willie Nelson eller Steve Earle plus en del sångare gör sina bästa prestationer på den här skivan. Denna platta är ett måste att äga.


Sverige är ett land som pulserar av ny musik och musik som verkar finnas i Mås.många genrer och färger. Det kommer då och då in tips och band som hör av sig. Det är därför det är kul att lyssna på musik. Eftersom det finns mycket svensk bra musik som gör Sverige dynamisk och mera spännande att resa genom.

Här tänkte Blaskan ge er tips om ny svensk spännande musik.


Från Linköping i Östergötland kommer ett skönt gäng ”Vindra” som gör lite bombastisk melodiös indierock eller softrock, om man hellre vill kalla det för det. Deras nya skiva är tillgänglig på Ginza eller på deras myspacesida. Lite U2 möter Simple Minds kan man med lite fantasi påstå att det låter som — VINDRA - new album out!! 11 songs på MySpace Music


Ett svenskt band som kallar sig för Contra släpper loss snygga Nyckelpiga.gitarrmanglade låtar som sveper omkring som värsta sköna The Strokesvibbarna. Blir lite svag för den här sortens musik. Tack för att ni hörde av er till oss — Contra på MySpace Music


Henrik Pettersson var snäll och tipsade oss om hans nya coola projekt Epileptic Passion som precis släppt ett par nya låtar, som undertecknad verkligen gillar och Tärna.sprider gärna musiken vidare till upptäcktaför andra musikälskare — Epileptic Passion på MySpace Music


Ibland kan även vi gamla musikälskare som snart fyller 44 år, bli överraskad av nyskapande musik. En ung begåvad man vid namn Fredric Johansson hörde av sig till redaktionen och ville tipsa om sitt band One man freac show och han gör drömsk, vemodig indierock. Fredric Johanssons influenser gör åtminstone undertecknad löjligt lycklig. Ed Harcourt, Radiohead och underbara Mogwai. Sådant överraskar mig i alla fall. Gruppens musik låter precis så där underfundigt som jag föreställde mig. Här kommer myspacesidan där deras musik verkligen kan avnjutas — One Man Freac Show [Free Album] på MySpace Music


För vi som fortsätter att följa upp vad som händer med numera nedlagda The Hellacopters medlemmar. Robban spelar tillsammans med sina vänner i den utsökta punkkonstellationen Tärna.Midlife Crisis. I bandet finns dess primus motor Urrke T eller medlemmar från Satirnine. Deras rock är rak skön punkrock som är hur bra som helst. Urrke T hörde av sig och tipsade om bandet. Deras sida finns här — MIDLIFE CRISIS på MySpace Music. Vi kommer att återkomma till bandet senare i höst.


Jonathan Jansson gav Blaskanredaktionen ett tips om Blomma.en ny indiegrupp från Uppsala som ger ut ett nytt album som är självbetitlad och innehåller gnistrande indieppop som låter som om My Bloody Valentine släppte nytt material eller som om Norrlands indieelit från 90-talet; plötsligt skulle vakna upp ur tystnaden och släppa ett gemensamt album. Men det här är musik som pågår här, och nu. Light in your life heter gruppen som är några studenter som ville bilda ett nytt band – vilket de gjorde rätt i. Alla som växte upp med engelsk gitarrbaserad indierock kommer precis som Blaskan älska det här bandet. Lägg namnet Light in your life på ditt minne, kära läsare.


Marilyn Manson.Självklart måste ge ett av de mera bisarra självbiografierna som kommit ut men ändå som ger en bild om varför USA kan skapa så mycket polarisering. Marilyn Mansons självbiografi som utkom 1998 finns nu på svenska och utgiven av Pocket-Förlaget. Den suveräna författaren Neil Strauss och Marilyn Manson skriver den ihop. ”Den långa vägen ut ur helvetet” är förmodligen den mest ärliga bok jag läst. Men den ger inblickar och man kan lägga ihop pusselbitarna varför Marilyn Manson blev musikern/konstnären som sammanfattar sin kritik av amerikanska samhället på ett sådan tydligt och symboliskt sätt. En av de bästa böckerna jag förövrigt läst i mitt liv.


Tärna.Det här dubbelnumret kommer att ligga ute hela juli och augusti. Men under den tiden kommer Dr. Indie däremot försöka hålla Blaskans upplaga på myspace levande under hela sommaren med recensioner eller inslag från kulturens olika fält. Så den kan ni hålla ögonen på också — Blaskan på MySpace


Brooke Benton.Varje sommar Nyckelpiga.borde få sig en egen sommarlåt. Dr. Indies favoritlåt den här sommaren är den fina soulsångaren Brooke Benton (1931-1988) och hans låt ”So Many Ways” från 1959. Den låten kan man ta med sig i hjärtat. Låten är både vacker och behaglig att ta med sig in i hjärtat. Glad sommar på er.


Sommarens gladaste nyhet är att den 30 augusti så äntrar The Beach Boys genialiska frontman Brian Wilson Göteborgs Konserthus. Bättre avslutning på sommaren kan man inte önska sig.


Trent Reznor har nu sagt farväl till alla turnéer med sitt klassiska Nine Inch Nails enligt musikpressen, vilket innebär att Sverige och Arvikafestivalen kunde avnjuta bandet i sitt esse. Blaskan kan inte undvika att spela den bästa låten i Nine Inch Nails repertoar.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da CapoFjäril.
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen