Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Människans första månlandning — 40 år sedan

16 juli klockan 9.32 lokal tid vid Kennedy Space Center så skickades en raket, Saturn V ut medförande Apollo 11 och med tre astronauter - Neil Armstrong, Edwin ”Buzz” Aldrin och Michael Collins. Detta var vårt första besök på månen. Det var själva kärnan efter nästan 20 år rymdforskning via kalla krigets stämningar. Det tråkiga är att efter det här så verkade vi tappa fokusen på bemannade rymdresor inom den närmaste framtiden. Pengar, allvarliga olyckor och tekniska misstag gjorde att vi mest rörde oss i närmaste atmosfären. Visserligen gick kosmologin, astrofysiken och själva sökandet efter främmande liv framåt dock och pågår fortfarande intensivt. En tvekan om man hade/har nytta av att skicka ut människor i rymden rådde det länge bland ekonomer och politiker Jag tror tvärtom, att vi bör söka oss ut i rymden. Till min glädje så skall man planera en bemannad variant till Mars inom den närmaste framtiden, i alla fall enligt olika reportage jag läst och sett på de mera vetenskapliga kanalerna. Det ser jag fram i mot. Men det finns naturligtvis stöttestenar från främst politiskt håll. Tveksamhet, feghet och bör vi verkligen-attityd- ge oss-ut-i-rymden råder inom politiska leden. Framförallt har vi den ständiga frågan, bör vi inte först ta hand om vår egen jord innan vi ger oss i väg någon annanstans? Svaret är att vi tjänar på att ge oss i rymden därför att många av våra livs frågor om jorden, skapelsen, livets uppkomst och en del andra frågor om vart mänskligheten är på väg kan också få vissa svar genom rymdresor och nya upptäckter om oss själva. Jorden är en del i ett kosmologiskt system precis som vi människor påverkar vårt ekologiska system. Jag är ganska så övertygad om att söka svar i rymden är minst lika viktigt som att förstå och rädda vår egen planet. För det ena utesluter naturligtvis inte det andra alternativet. Forska och nyttja kunskap var den viktigaste tanken i upplysningsfilosofin - att idéer som sådant genererar kunskap vilket vi har nytta av i det långa loppet.

När människan landade på månen första gången 1969 så gjorde man ytterliggare fyra bemannade resor med satelliter under Apollo-serien innan den utgick ur NASA:s verksamhet. Den viktigaste lärdomen från den tiden är just pionjärandan och nyfikenheten som var slående. I augusti kunde vi se och höra när Christer Fuglesang gjorde sin andra rymdpromenad. Jag hoppas att vi får se flera rymdresor ut i solsystemet vilket intresserar mig verkligen. Därför är det som man bör slå fasta på att det finns vetenskapligt och humanitärt behov att resa för att se vilka vi är som människor – i en tyst stor rymd. En resa är vad vi behöver för att leva och lära som människa.

Det är min version och dröm att få uppleva. Några av de böcker som kan inspirera dig som läsare:

Marie Rådbo
Ögon känsliga för stjärnor: En bok om rymden
Bonniers 2008
Martin Rees
Summa storheter: De grundläggande krafter som styr universum
Natur och Kultur 2002
Janna Levin
Hur universum fick sina fläckar: Anteckningar om alltings ändlighet
Norstedts 2002
Esko Valtaoja
Hemma i världsrymden
Atlantis/Söderströms 2003

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots