Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Science fiction/skönlitterärt

Danny Wattin — Ursäkta, men din själ dog nyss

Pirat-förlaget

Danny Wattin.Jag vet hur upprörda svenska kritiker brukar bli så fort man säger att en svensk roman lånar litterärt från klassisk science fiction eller till och med är science fiction. Det får man bara inte i Sverige nämligen skriva. Det är en sorts sämre litteratur. Det var därför man gjorde allt för att trolla bort det faktumet att Harry Martinsson skrev klassisk filosofisk science fictionlitteratur. Det blev genast problem för kritiker hur det skulle tolka Lars Gustafsson, Steve Sem Sandberg eller Lars Jacobssons intresse att förnya svensk litteratur med nya tankar som närmar sig science fiction. Jag tänker bara hur kritikerna skulle förhålla sig Till exempel J.G Ballard eller Phillip K Dick räknas som stora författare i USA/England. Två briljanta författare i genren eller Kurt Vonnegut som lekte med litterära genrer ställde till det för våra stackars finlitterära kritiker. Låt oss påstå att min favoritförfattare Danny Wattin har skrivit en samtida satirisk roman om genforskning och den moderna biokemiska utvecklingen. Man kan säga att vi fått vår första cyberpunkförfattare som närmar sig den litterära science fictionvärlden William Gibson eller Bruce Sterling verkat i som pionjärer. Danny Wattin är svensk berättare och låter samtiden verka genom en ytterst raffinerad intrig där kärlek och människa kan få nya dimensioner tack vare att världen snurrad fort nog för att teknologin kryper in i vardagen på ett nytt revolutionerat sätt, som öppnar nya perspektiv på vardagslivets nya möjligheter. Där man väljer barn och partner mera medvetet på ett genetiskt sätt – vad skall svenska kritiker uttrycka sig då i sina recensioner, förneka att den har drag av moderns science fiction, det sistnämnda är nog mest troligast. Danny Wattin har gjort det igen, öppnad upp vårt tänkande på vad den biogenetiska utvecklingen kan få oss människor att göra för att välja det goda livet. Men baksidorna är för många och det är sådant som Danny Wattin bygger in i romanens tematiska röda tråd. En väldig skicklig roman och har en smart rolig ton rakt igenom som jag uppskattar i boken. Det är alldeles för litet sådan inom svensk litteratur. En bok som jag hoppas att många upptäcker och låter sig väl smakas av den.

För samtiden kan verka bitter men Danny Wattin låter oss få uppleva ett scenario som är trolig och som vi på väg att förverkliga, utan att vi stannar upp och resonerar om det är värt att leva på detta sätt romanen visar upp som en obehaglig spegel, i ett ämne vi helst vill glömma bort att genetiken redan är här mitt ibland oss. En stor svensk samtida satirisk roman som är den mest underhållande du kan läsa i höstens kommande mörker.

Intervju med Danny Wattin

Danny Wattin — Stockholmssägner

Danny Wattin — Vi ses i öknen

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots