Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Erik Wijk — Allt vi här drömma om

Bokförlaget Atlas 2009

Erik Wijk.Hur mycket kan man skriva som son om sin fader, en fader som modern var rädd för trots att fadern inte var våldsam, utan blev en religiös grubblare, efter att ha upptäckt Emanuel Swedenborgs böcker. En fader som ursprungligen växte upp inom köpmannafamiljen Wijk och vars släkt hade gift in sig i redarfamiljen Broströms i Göteborg. Två släkten med förpliktelser och ett arv att följa upp där familjens öden redan är avgjorda. Då gör Erik Wijks fader tvärtom han tar avstånd från familjen seder och bruk, men bevakar sina arvsrättigheter gentemot sina egna barn och övrig släkt. Efter hans död så åker Erik Wijk till faderns sista boplats, en skogsstuga där han bodde under de minst 35 år av sitt liv. Där börjar Erik Wijk finna pusselbitar till sin fader och övriga familjens liv och betydelse. Man kan utläsa romanen som en dokumentär bok som tar fram ett liv och hur man försöker försonas med sitt förflutna och finna sin linje i livet. Nu är Erik Wijk inte riktigt vem som helst utan en erkänd vänsterdebattör som faktiskt under åren avslöjat myter och politiska dunkla skeenden genom sina böcker. Erik Wijk har både låtit det privata och offentliga stundtals gått in i varandra. Det betyder att Erik Wijk att ibland påminner om Jan Myrdal som författare – då menar jag inte alltid i politisk mening utan genom sitt sätt att låta privata händelser, som skett i livet på något sätt få ny relevans, genom att låta de båda delarna av livet ingå en mesallians med varandra – det privata och offentliga jagen kombineras i en enda sats. Man låter sig uppslukas av livets helhet istället för att stycka upp livet i fragment; detta tillhör den här delen av livet och det här den andra delen av livet. Erik Wijk vill förstå och försöka finna sig själv någonstans på vägen genom att följa familjens krångliga släktskap och vad som gick fel. Det finns egentligen inget bra svar att ge utan omständigheterna ledde till avhopp och svek längs livets färd.

Romanen är helt enkelt suverän och framförallt är den spännande därför att den ger oss bitarm fragment och insyn i att pengar och makt inte alltid hjälper dig om du mår dålig eller tappar tilltron på det du sysslar med i livet. Erik Wijk vill verkligen förstå och jag tycker mig genom hela boken läsa en sorgsen underton. En sorg som påminner Erik Wijk om att han faktiskt ändå, trots försök att tillsammans med sin syster skapa en form kontaktyta med fadern. Men eftersom deras föräldrar skiljde sig tidigt så är det svårt att finna en kommunikation som håller. Boken är ändå ett ambitiöst försök från författaren att vilja bringa ordning och reda på sitt förflutna. En roman som kan släcka törsten efter ständiga funderingar om någonting kunde göras annorlunda. Fadern var hopplöst förlorad i rättstvister, religiösa tankar och allmänt borta i metafysiska ansträngningar. Så Erik Wijk kan bara drömma om en värld där fadern och sonen förenades i ett stort sammanhang. Men efter faderns död så var det slut med den visionen, nu återstod det bara arbetet med att förstå faderns bevekelsegrunder och livsfilosofi. Romanen är på så sätt en bok som uppmuntrar till förståelse kring varför vissa människor tar andra steg i livet än de vi andra normalt kanske skulle ta. Jag måste nog påpeka att jag inte läst en starkare roman inom svensk litteratur än den här på länge.

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots