Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Ingo Schulze — Mobilen: 13 historier på gamla manér

Översättning: Svante Weyler

Förlag Weyler 2008

Joan Didion — Bönbok för en vän

Översättning: Britta Dahlman

Atlas 2009

Ingo Schulze.Få författare i min generation från Tykland har skrivit lika fräna och skarpa samtidsromaner där nyckelorden är kommunismens fall och den postkommunistiska värld som sakta växt fram i Tyskland, långsamt men ändå stilsäkert har människor börjad anamma en ny livsstil som är gemensam för hela Tyskland. Det är däremot tuffare i gamla östra delen av Tyskland att återhämta sig rent ekonomiskt på grund av att kommunismen försenade en likvärdig ekonomisk marknad. Ingo Schulze som växte upp och såg hur allting rasade samman och hans böcker är en nästan perfekt avvägning av bitter realism och understundom svart ironi, i sina tappraste ögonblick. Romanen om hur vi lever i mobilt samhälle där vi hela tiden på ett eller annat sätt kan nå varandra är målsättningen att skildra genom sina kort eller längre noveller. De alla har kärleken och dess svåra villkor i blickfånget och den skildringen släpper han inte en sekund ur siktet. Utan kärleken är världens bästa känsla och underfundiga behagliga kärna i allting. Ingo Schulze väjer inte för dess komplikationer utan tar sig fram utan skyddsnät i frågeställningen. Det är underbara berättelser som jag knappt kan låta bli att sträckläsa.

Joan Didion.På ett sätt skriver även den underbara Joan Didion i sin nya översatta bok om kärlek men mera osentimental realistisk synsätt, eller kanske bittrare och mera cyniskare. Medelålders kvinnor som varit med så mycket oh möts i ett påhittat Latinamerikansk land som är en form av fattigt bananrepublik. Diktaturen är stabil men under USA:s beskydd. Den ena kvinnan gifte sig rikt med landets ledande familj och kontrollerar landet flesta marker och rikedomar. Släkten sitter även i regeringen och kvinnan, Grace är en trött och levnadsmogen kvinna med erfarenhet av landets politiska inkompetens. Hon blir vän Charlotte på flykt från sitt liv sedan dottern åkte dit för terrorism, då var det 70-tal vi talar om. Ett bombdåd mot en lokal bank. De båda kvinnorna lever och pratar sig genom romanen. En flyktig och stilsäker roman. Jag gillar den verkligen.

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots