Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Jack Kerouac — På väg

Översättning: Einar Heckscher

Nyutgåva av bokförlaget Norstedts 2008

Elias Canetti — Förbländningen

Översättning: Eva Liljegren

Modernista 2008

Anne Carson — Röd självbiografi

Översättning: Mara Lee

Bonniers 2009

Jack Kerouac.Tre böcker har kommit ut på marknaden som är tre klassiker på olika sätt. Och jag tänker behandla var för sig eftersom dessa romaner är moderistiska mästerverk från tre olika årtal. Jag börjar beatnickgenerationens främsta roman ”På Väg” som utkom i original 1957. Det är förmodligen den mest lästa femtiotalsromanen tillsammans med J. D. Salingers ”Räddaren i Nöden” från 1951, som idag räknas till de levande klassiskerna. Båda romanerna är på varsitt sätt två perspektiv på Amerikas samhälle som ett förljuget och dubbelmoraliskt land med dunkelt ideal som skulle erbjudas alla unga på femtiotalet. Jack Kerouac ville skildra sina vänners liv när det reser ut i ett Amerika efter andra världskriget. Jack Kerouac skildrade sin vän Neal Cassady, som liksom de flesta inom beatgenerationen var rastlösa och trötta eller bara frustrerad på livet som sådant. Jack Kerouac tillägnade romanen sina vänner som han gav de andra namn i boken så att ingen skulle direkt känna igen de litterära porträtten av - Allen Gingsberg, William S. Burroughs, Gary Snyder, Carl Solomon eller John Clellon Holmes. De var genom droger, kvinnor och bepop-jazz som beatnickförfattarna kom igång ordentligt. Men sexualiteten kunde även bestå av homosexuella liksom heterosexuella drifter som man experimenterade med ganska så vilt. Romanen är ett signifikativt dokument över drömmen att bara få ge sig av och leva på lite pengar som möjligt. En dröm som kanaliserades via litteratur och musik. Jack Kerouac var verkligen influerad av Thomas Wolfe, Theodor Dreiser, Kafka, Nietzsche, Oswald Spengler, Hemingway och Céline, när han skrev sina böcker. Att läsa den idag får mig att fortfarande känna lusten att bara sticka iväg någonstans. Romanen ger samma känsla som den gjorde när jag läste den för 30 år sedan. En underbar roman från Jack Kerouac.

Elias Canetti.Elias Canettis enda roman ”Förbländningen” som 2008 kom ut i en ny utgåva, är en bländande roman om lärdom och människoförakt hos en bildad man som vägrar ge sig hän människor utan ägnar sig åt sin litteratur. Romanen om professor Kien, språkforskare, och bildad man med 25 tusen volymer i sitt privata bibliotek som senare gifter sig med sin hushållerska, är en slående stark roman. Realistisk i formen men ändå en skenbarpsykologisk roman som länkar till hur tiden förvandlar en boklärd till en man som tvingas leva upp då han tillslut i giftermålet blir utsparkad från sin egen lägenhet av hustrun. Han börjar nu en inre och yttre livsresa. Boken blev romanen mes stort R – då den blev en mästerlig beskrivning av sin tid. Elias Canetti har också förutom sin roman skrivit tre delar av en självbiografi som är högst läsvärd. Jag vill även slå ett slag för hans filosofiska verk, det högst personliga ”Makt och makt” men det är hans roman ”Förbländningen” som är ett måste att tillgripa när man har tråkigt i tillvaron. En språklig lycklig mästerlig roman att få ta del av. En modern klassiker utan tvekan.

Anne Carson.Anne Carson från Canada – född 1950 kände jag inte till förrän jag fick reda på att hennes roman ”Röd Självbiografi” hade kommit ut på svenska och de stora tidningarna hyllade hennes märkliga författarskap. Så jag lånade boken på biblioteket och det är otrolig märklig roman. Anne Carson omtolkar en grekisk klassiker till modern tid. Det handlar om grekiska författaren Stesichoros som skrev ned sin version av myten om hur Hercules dödade monstret Geryon och tog med sig hans boskap. I Anne Carsons roman som utspelas det idag mer eller mindre. Platsen är Grekland och Geryon är en ung man som inleder ett homosexuellt förhållande med Hercules. En ung Hercules som är en ung livsnjutare som tar för sig av livet. Deras förhållande speglar tanken på att det går att placera in klassiska myter till dagens samhälle. Anne Carson gör det bra och hennes bok är den mest geniala som kommit ut i år.

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots