Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Debatt

Bland klantiga kapitalister och pinsamma politiker

Så håller då SAAB: s öde på att lösas till vad alla vill tro är det bästa. Biltillverkaren ska köpas upp av ett konsortium med bland annat norskt rikskapital i ryggen och med självaste lyxbilstillverkaren Koenigsegg som ansiktet utåt. Tidningarna som så gärna vill sjunga “Schweden Schweden Ûber Alles” i kör jublar för svenskens hunger efter att kunna tro på något är omätlig, dessutom är det ju nyhetsdrama och sådant säljer lösnummer hallelujah. Andra väl valda delar av samhället ställer så gärna upp och sjunger med i lovsången så varför mår jag så dåligt över denna bild. Ja, jag vill till och med påstå att denna bild får mig att spy. För läser man mellan raderna är något som vanligt så fel i konungariket Sverige och den här gången är det en bild av en ohelig och mycket smutsig allians som växer fram nämligen den mellan klantiga kapitalister och pinsamma politiker – läs socialdemokratistka politiker.

Att allianser ibland är ett bräckligt bygge det vet alla, svagaste länken är alltid den som brister först. Ett faktum som Christian von Koenigsegg fick erfara när en av medfinansiärerna drog sig ur i mitten av augusti mitt under känsliga förhandlingar. Hela det arbete som låg bakom höll helt enkelt på att haverera på grund av att förgrundsfigurerna i konsortiet inte hade sett om sitt hus ordentligt. Helt plötsligt saknades tre miljarder kronor (!), en nota som nu klantkapitalisten Koenigsegg istället vill skjuta över på skattebetalarna då regeringen avkrävs pengarna som en garanti för att affären ska gå att ro iland. En mindre lyckad kapitalist med andra ord som inte har gjort sitt arbete ordentligt, ett faktum och en bild som förstärks av att ingen av de ansvariga hittills har ansträngt sig nämnvärt för att se till att reparera skadan. Inget nytt arbete att fixa en ny medfinansiär har gjorts, inga kontakter med banker har tagits. Det sistnämda steget med den något ifrågasättbara motiveringen “att det är bankkris och därför är alla snåla med lån”, men om en investeringsbank hade trott på affären tror jag faktiskt att de skulle ställt upp så det är kanske där skon klämmer, eller?

I stället har ett extremt elakt spel satt igång bakom kulisserna där de klantiga kapitalisterna och pinsamma politikerna i socialdemokratin har slutit en ohelig allians.

Om du ville komma åt något vilken strategi skulle du försöka med? Ja, vilken det än blir är en beprövad metod följande: Ta kontakt med din fiendes fiende som nu blir din vän och kom överens om att göra gemensam sak dvs slut en ohelig allians. För att skapa maximalt tryck, ta kontakt med de korkade journalisterna runt om i landet vars agenda är att vara “do-gooders” som har landet bästa för ögonen. Övertyga dessa om att den nu slutna överenskommelsen är den rätta för SAAB och att det handlar om jobb och nationell stolthet. Denna pinsamt lättledda yrkesgrupp kommer att svälja betet snabbare än en utmärglad gädda inför det prospektet. Nu har du skapat en (o)helig treenighet. En del som vill komma åt skattebetalarnas pengar för att kompensera bortfallet av en investerare, en del som vill att dessa klantiga kapitalister ska få pengarna dels för att rädda jobben och dels för att om konsortiet misslyckas har dessa sett till att regeringen har gjort bort sig och till sist en del som tror att det är dom som driver opinionen och att folk bara är kritter. Tillsammans börjar de dansa sosseschottis tillsammans och argumentet heter som alltid: “Det är bra för Sverige” och att “Regeringen måste ställa upp och ta sitt ansvar”.

Klartext: Koenigsegg vill komma åt skattepengar för att kompnsera sitt bortfall av en investerare, socialdemokratin säger sig vilja värna jobben vilket bara är halva sanningen där den andra delen är att om Koenigsegg misslyckas har de manövrerat regeringen in i en fälla där denna har spelat bort skattepengar, och tidningarna tror sig driva en ny kampanj som ska leda till lycka och välgång för Sverige. Om och när den nuvarande regeringen säger nej till anbudet kan dessutom socialdemokraterna säga att regeringen Reinfeld inte tar ansvar för landet.

Så vad är så fel i denna bild? Varför vill jag spy?

Socialdemokraterna har alltid varit partiet som skrutit att de själva minsann är den bästa garanten för att staten tar ansvar för sina finanser. Pengarna ska användas till välfärd och inget annat och så långt är jag med, jag till och med håller med. Men tydligen gäller helt plötsligt inte denna princip och då blir jag lätt förbryllad. För vad är det de säger egentligen?

Jo, våra skattepengar ska användas till att hålla misslyckade kapitalister under armarna när de själva inte förmår att sköta sina egna misslyckade affärer. Du och jag ska alltså spela riskkapitalister för våra surt förvärvade skattepengar, och välvilligt ställa upp när sossepåvarna säger att vi ska göra det. Så när de klantiga kapitalisterna misslyckas, då ska du och jag “uppoffra” oss och alltså äventyra kärnan i vår välfärd vård skola och omsorg. En mystisk logik om jag får uttala mig.

De klantiga kapitalisterna i detta landet måste däremot jubla, äntligen har de fått en vapendragare och tillskyndare i socialdemokratin som så gärna fyller deras fickor med skattepengar så att de själva slipper ta ansvar för sina egna misslyckanden. Vi skattebetalare har ju ingen talan för vi är ju bara människor/medborgare i sossarnas ögon så vad gör deras agerande om hundra år.

Thomas Eneroth näringspolitisk talesman för socialdemokratin uttryckte det bäst när han i en intervju för rapport (rapport 19/8) sa följande: “Det är statens uppgift att hjälpa till att rädda svenska jobb”. Glasklart, det är ju lysande för vem kan bestrida den där utsagan. Fast det intressanta är förstås inte vad han säger, utan vad han inte säger.

Du och jag som skattebetalare ska tydligen om så behövs, rycka in och spela rysk roulette med våra pengar. Han och hans partikamrater ser det som sin självklara rätt att ingripa där dessa kvartals- och klantkapitalister brister i både kunskap och omdöme. När dessa tillkortakommanden uppdagas ska genast statskassan vara där och hjälpa dessa fuskkapitalister att släta över sina egna brister och fel. Det var vad han inte sa.

Regeringens linje har däremot varit ytterst klar genom näringsminister Maud Olofsson. Regeringen kommer inte att äventyra skattebetalarnas pengar i riskfyllda affärer där kapitalet borde finnas hos dem som är intresserade av en affär, inte komma från dem som bara oskyldigt står bredvid och ser på. Att socialdemokraterna försökt att utmåla dem som icke ansvarstagande har till och med bemötts från statsministernivå med att upprepa att skattebetalarnas pengar ska användas till vård skola och omsorg, inte till att göda misslyckade kapitalisters affärsegon. Och det är ju helt rätt enligt mitt sätt att se det, inte fan har jag betalt mina surt förvärvade pengar för att någon misslyckad buisnessmupp ska sno dem för att han själv inte kan se till sitt eget så kallade affärsimperium. Ett bygge som dessutom råkar vara ett ganska bräckligt korthus, vilket inte stärker den snubbens aktier i mina ögon.

Så jag upprepar frågan till mig själv, varför vill jag spy?

Jo, socialdemokraternas uppenbara hycklande i frågan där man säger sig värna om välfärden som de folkhemskramare de är, men menar att de vill spela roulette med dina och mina pengar. Det får mig att vilja spy!

Socialdemokraternas vänsterretorik där de är så för den lilla människa mot den store hemske kapitalisten, till dess att de tar hand om sin egen förmögenhet i form av de företag och fasta tillgångar de äger eller gör upp över skattebetalarnas huvud om deras pengar med misslyckade kapitalister, det får mig att vilja spy!

Att socialdemokratin gör upp i oheliga allianser för att se till att hur regeringen än agerar, ska det framstå som om de begår ett stort misstag där våra pengar är till salu det får mig att spy!

Att den alltid lika sossevänliga eller alternativt okritiska och blåögda journalistkåren, inte ser igenom det alla borde se tydligt och klart, det är mer än lovligt klantigt och det får mig också att spy! För i och med detta beteende har journalistkåren i detta landet visat att de så välvilligt ställer upp till att bli det lydiga verktyget som socialdemokratin vill ha i sin version av Sovjetstaten.

Så stå på dig Maud och heja Fredrik. Ge inte efter för dessa sossar som i sin iver att få återta makten är beredda att göra sig till det falsarium på sig själva som de nu visar upp. För genom att ge intrycket att vara välfärdens försvarare, men samtidigt vilja agera så lösmynt med våra pengar gör det dem till den falske profet vi nu ser.

Mona däremot borde ta sig en ordentlig funderare på om inte Thomas Eneroth är en förbrukad kraft efter den roll han spelat i detta spel som jag personligen betraktar som en ren skandal. Hon, han och alla andra sossar är nämligen inte längre så trovärdiga när de hävdar att de vill försvara välfärden och de är inte heller så trovärdiga när det gäller ansvaret för statsfinanserna. Som skattebetalare kräver jag nämligen en högre nivå av ansvar för mina pengar, något som uppenbarligen bara den borgerliga regeringen kan garantera mig. Ytterligare ett skäl att inte rösta på vare sig dig eller någon av de dig närstående för min del med andra ord Mona. Att det socialdemokratiska hyckleriet fortsätter tycks inte heller bekymmra dig, ett faktum som däremot bekymrar mig för den här historien är mer än smutsig. Våga värna våra skattepengar!

Dr. Da Capo

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots