Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Litterär essä

Willy Kyrklund 1921–2009

Willy Kyrklund.Språket kan kännas lite ålderdomlig men ändå är finlandssvenska Willy Kyrklund en puritan modernist som såg allting ur humanismens spektrum. Hans romaner, dramatiska verk eller essäer tycker jag är lite buttra, ironiska ställningstaganden om att livet består mycket av sorg och vanmakt – men människan har förmåga att ändå streta vidare på ett eller annat sätt. Jag tänker framförallt på hans essäartade roman ”Om godheten” som ställer vansinnet ett krig till exempel kan ställa till med och vad som då sker med godheten är att det kan vara svårt att vara god i en värld präglad av krigets retorik. Men ”om godheten” handlar mest om vad godhet är för någonting egentligen? Där tycker jag Willy Kyrklunds bildning och lärdom kommer till sin rätt därför jag tycker att han så elegant försöker sig på med en tolkning av godheten. Fast jag tycker att man i alla hans noveller/romaner – ”8 Variationer”, ”Hermelinens död”, ”Mästaren Ma” och ”Solange” också kan spåra drag av existentiell sökande efter vad människan kan göra för att leva något sånär okej. Men någonstans vilar det ett ödsligt drag av uppgivenhet och en sorts frustration över att vi kan rädda så lite av våra själar när det verkligen gäller. Men mest är det den lättsamma bildade underfundiga humorn som man ser växa fram inunder hans texter.

Hans noveller kan vara kortfattade och även ha bistra tankar i sina texter. Jag har alltid varit förundrad över hur han får allting att hänga ihop. Det jag menar är hur humorn kunde förenas med hans lite smått cyniska livsinställning. Det går på något konstigt sätt att få ihop det hela. Willy Kyrklund tycker jag är bland de sista lärda författarna som ibland med sina böcker kunna mana fram magin ur det hans skrev. Jag tänker mig att Willy Kyrklund kan jämföras lite grann med Wilhelm Ekelund. Det är båda språkligt begåvade författare som kan sin kristendom men har sina kunskaper kring månghanda ting som de senare knyter ihop i sina böcker. Jag känner mig klokare på något sätt när man läst sådana författare som har så mycket att ge, så mycket att förmedla i sina böcker. Det är deras livserfarenheter som samsas inom bokens pärmar och hur de förmedlar sina insikter som gör både Willy Kyrklund och Wilhelm Ekelund till stora författare. Jag tror att Willy Kyrklund hade en väldig insikt i hur tuff eller kärleksfull livet kan vara när man fått vara med en lägre livsresa. Böckerna är de bästa vittnesmålen över hur författaren vill ge oss något att fundera över.

Willy Kyrklund är en frän författare som verkligen tar i när hand skriver – texterna brinner bokstavligen på varje sida. Ändå behåller han den inre harmonin och får böckerna att bli eftertänksamma trots allt som Willy Kyrklund lugnt och besinnat skriver om, är tunga och strävsamma dock ändå. Det blir hetta och kyla samtidigt i hans böcker. Jag har läst hans böcker sedan tidigt 80-tal och har konstaterat att de betytt väldigt mycket för mig personligen. Det har inte varit böcker som tilltalad mig först direkt utan det är böcker som snarare smugit sig på, sakta men säkert under åren. Först då har jag medvetet förstod hur hans texter fungerar – man måste läsa dem sakta, och ta in dem i hjärtat, för det är då allting faller på plats ordentligt. Men nu är Willy Kyrklund död och det kommer inte ges ut sådana bra böcker som han skrev. Men förhoppningsvis kanske flera läsare upptäcker hans storhet framöver.

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots