Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

In memoriam LXIII

Elgitarrens skapare Les Paul är död vid 94 års ålder 1915–2009

Les Paul.Hans mest kända gitarrskapelse är Les Paul Gibson som han tillverkade 1952 tillsammans med Gibson-företaget. Men redan 1941 gav han liv åt elgitarren som vi alla vill tacka för att han skapade. Les Paul är mannen bakom eko-effekterna, multitrackinspelningen och en del klassiska reverb som många av de stora blues/rockgitarrister utnyttjade genom åren. Les Paul är förmodligen en av de viktigaste personligheterna genom musikhistorien bara genom att han förändrade musikens förlopp för tid och evigt genom sina uppfinningar.

R.I.P. hälsar Blaskans redaktion.

Producenten, låtskrivaren och musikern och Memphissonen Jim Dickinson är död 1941–2009

Jim Dickinson.Ingen musiker som jag känner till verkar spela överallt, producera, skriva låtar och spela in egna låtar. Jim Dickinson lärdes upp av självaste Sam Phillips på Sun Records där Jim började med musik. Jim Dickinson har spelat med Bob Dylan, Flaming Grooves, Primal Scream, Ry Cooder, Aretha Franklin, The Rolling Stones, Little Richards, The Replacements och Big Star under årens lopp. Men allting som Jim Dickinson blev inblandad i kunde bara stavas till stil och klass. Jim Dickinson — Dixie Fried.Hans egna band som fanns under åren gjorde egna strålande låtar som andas rootsrock - Dixie Flyers, Mud Boy And The Neutrons och Snake Eyes var hans egna barn som spelade in skivor då och då. Efter det att Big Star sprack så producerade Jim Dickinson frontmannen Alex Chiltons första soloskiva ”Like Flies On Sherbert”, vilket jag tror är den första soloplattan Alex Chilton. Plattan slog aldrig igenom men skivan ledde i alla fall till att Jim Dickinson kom i kontakt med band som Green On Red och Jason & The Scorchers. Men nu har den eminenta musikern Jim Dickinson förpassats till den andliga dimensionen.

Ett skivtips är hans första soloplatta ”Dixie Fried” från 1972.

Nu vilar han i frid i musikens himmel. R.I.P. önskar Blaskans redaktion.

Bluesdrottningen Koko Taylor är död 1928–2009

Koko Taylor.Få kan nog sägas vara den moderna bluesens drottning – men Koko Taylor var det utan tvekan med en väldig omfångsrik röst och fantastiska skivor bakom sig. Nu har den rösten tystnad men som sagt var lever alltid musiken vidare. Hennes sista platta blev vår webbmaster Mr. Snaggus förtjust i och gav den bra betyg — Koko Taylor — Old School

Ed den påminnelsen så böjer vi våra huvuden inför det faktumet att en till stor artist har lämnat oss fastän vi kommer ta till oss hennes eminenta musik och kraftfulla utstrålning.

R.I.P. önskar Blaskans redaktion.

Den utsökta författaren Frank McCourt är död 1930–2009

Frank McCourt.Jag tror att ingen glömmer den självbiografiska romanen ”Ängeln på det sjunde trappsteget” som Frank McCourt skrev under 90-talet som också filmades och blev en stark film. Romanen som handlar om sin irländska familj som först flyttade till USA för att senare återvända till en fattigt och grått Irland. Frank Mccourt tog sig tillbaka och lärde sig att det gällde att skaffa sig en utbildning. Han tog sig först in på New York Universitet för att senare bilda sig vid Brooklyn Collage. Där började han sin långa karriär som lärare på universitet. Frank Mccourt utvecklade samtidigt sitt väldiga författarskap. Jag älskar hans roman om att vara en ung lärare – ”Magistern.” Det var en av hans många fina romaner som jag har haft nöje att få läsa.

Jag vill även tipsa om ”lyckans land” som är en fortsättning på hans självbiografiska roman ”Ängeln på det sjunde trappsteget.”

R.I.P. önskar Dr. Indie

Svend Auken

Svend Auken.Danska socialdemokratins främsta politiker Svend Auken är död i prostatacancer; endast 64 år gammal. Jag kan nog inte påpeka det nog, men det handlar om en dansk politiker som haft flera politiska ministerposter genom åren och faktiskt kan jämföras med Olof Palmes gärning. Svend Auken tillhör den danska kulturradikala traditionen från 1800-talets Bröderna Brandes liberalsociala position. Jag har följt hans gärning i böcker och press under många år. Nu är han borta men hans politiska personlighet kommer knappast dö bort.

Socialdemokraterne - Svend Auken

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots