Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Ungdomar som faller ur skolan klarar sig bättre!

Skol- och arbetslöshetsfrågorna växer alltmer i betydelse och blir avgörande inför nästa val. ”Nu finns det vetenskapliga bevis: det finns en Jan Björklund-effekt. Skolpolitiken har lyft Folkpartiets stöd i de senaste valen, samtidigt som en övervikt av väljare tycker att Socialdemokraterna har en dålig skolpolitik.” (”Björklunds skolpolitik har gett FP ett lyft”, DN.se, 2009-06-27)

Den svenska skolan har haft problem länge, alltsedan staten separerade från kyrkan. Idag används den själslösa skolinrättningen, utan biblar och psalmböcker, som ett politiskt medel. Politikerna är i masskopi med lärarfacken (läs: LR) som till varje pris försöker hitta syndabockar. Ena dagen är det de obehöriga lärarna som är ett hinder och andra dagen mobbare, skolkare. Men det handlar inte om att hitta offer utan tvärtom att på ett konstruktivt sätt komma till rätta med skolproblematiken.

Obehöriga lärare gör många gånger ett bättre arbete än de ordinarie lärarna – och det för drastiskt lägre löner! En obehörig lärare springer maratonlopp för att skrapa ihop timmar. Behöriga lärare är oftast kräsna, vill ha allting serverat på ett silverfat och hade aldrig accepterat att arbeta under samma förutsättningar och villkor!

Det är viktigt att ta ställning för mobbingoffren, men det är således av vikt att värna mobbare som ofta kommer från alarmerande psykosociala utanförskapsförhållanden! ”Många elever kommer från de vanskötta fastigheterna i Herrgården.” (”Kackerlackor i skolan”, DN.se, Måndag 31 augusti 2009)

”Verket har bett nationalekonomer räkna ut vad det kostar att inte arbeta förebyggande med till exempel skolkare, eller hemmasittare som långtidsskolkarna kallas. Prislappen: i genomsnitt mellan 12 och 15 miljoner kronor per borttappad elev. - Haken för de här ungdomarna är ju att väldigt många av dem som i mellanstadiet och högstadiet börjar glida ur skolan, de ramlar ut livslångt. Det leder till två kostnadseffekter: dels måste den personen försörjas av samhället, dels går vi miste om den personens produktionsförmåga, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.” (”Skolkare dyra för samhället”, SVD, Söndag 30 augusti 2009) ”Ungdomar som faller ur skolan har svårt att hitta jobb och hamnar lätt i utanförskap och kriminalitet.” (TT, Måndag 31 augusti 2009) Men sanningen är subtil med flera nyanser. Kunskap kan man inhämta från olika håll. Ett otal skolkare klarar sig utomordentligt bra i livet. De går i föräldrarnas fotspår, öppnar eget och tjänar pengar. De som däremot far illa är de överkvalificerade samhällsmedborgarna från arbetarklassen och invandrarfamiljerna, som jagar arbete med ljus och lykta!

Nej, avpolitisera och decentralisera den svenska skolan! Skolans aktörer, dvs. eleverna, lärarna och rektorerna, bör få ha mera att säga till om. Dessa måste ha ett större utrymme för att skapa sin egen nischskola med framtidsvisioner utan förljugande stereotypiska kalkyler, schabloner och statistikundersökningar utifrån. Svenska kyrkan, tillsammans med andra frikyrkor, Röda korset, Humanitetens Hus och ABF är viktiga sociokulturella nätverk som borde knyta tätare band med skolan!

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,

medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots