Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Vispop

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen.Att denna underbara skiva kom till är inte så konstigt med tanke på att härolden Mikael Wiehe redan tillsammans med vår hjältinna; Ebba Forsberg släppte den fina skivan ”Dylan på svenska.” Det är därför helt naturligt att kvinnornas mörka riddare – Leonard Cohen tolkats av Wiehe medan Ebba Forsberg kraftfullt men ack så behagligt tar ton till Mikael Wiehes temperamentfulla tolkningar. Det är bra medmusikanter som håller skutan rakt under Ebba Forsbergs kongeniala ledning – namnkunniga musiker såsom Ola Gustavsson med olika gitarrer, Jerker Odelholm (diverse basinstrument), Andreas Dahlbäck på trummor/slagverk och till sist Klas Jervfors som arrangerad alla blåssektionerna på skivans låtar. Plattan är egensinnig och följer inte slaviskt Leonard Cohen normer och originalversioner utan tar sin egen plats med låtar som snarare organiskt följer svenska språkets utvecklingslinjer. Precis på samma sätt som när en översättare tolkar andra författares intentioner i sina verk utan att tappa originalspråkets bärkraft, linjer eller budskap i texten. Men ändå sjunger Ebba Forsberg stringent men låter sin rösten nästan smeka Cohens låtar genom att så nära men ändå inte för nära så att det bränns i skinnet. Utan stilsäkert med den säkra rösten som låter sångernas texter leva, då menar jag verkligen leva, så att texternas svenska känsla springer fram ur ordens bärande material. Mikael Wiehe är en bra textförvaltare och den förmågan att levnadsgöra låtarnas kärnfulla sköna budskap. Det är Ebba Forsbergs röst glider snyggt och ger liv, blod och kärlek åt musik och åt texter som blir sublima budskap ut till oss lyssnare. Ebba Forsberg är därför en av de artister som jag måste tillstå, kan konsten att skapa överjordisk musik med sin trollbindande sångröst.

En av årets skivor.

P.S. En sorglig men vacker tanke är att Ebba Forsberg sjöng på vår älskade Lennart Perssons begravning och dessutom tillägnar skivan till Lennarts minne. Bara en stor artist som Ebba Forsberg gör sådant.

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots