Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Folkrock

King Creosote — Flick the Vs

Great Lake Swimmers — Lost Channels

King Creosote.Kenny Anderson är mannen som verkar spela i flera projekt samtidigt och ger ut skivor under flera gruppnamn – att han bara orkar i långa loppet att hålla på. Förutom att ge ut skivor under King Creosote så har vi U.N.P.O.C eller Magnetophone som olika alias som finns att tillgå. Under sitt mest kända namn King Creosote ger ut experimentella folkrockplattor som andas säkerhet och en stor respekt för traditionerna – där låtarna kan utsägas innehålla både traditionella toner och supermoderna uppdaterade melodier som är grundmurade ingredienser i King Creosotes nya skiva. Jag vet inte om jag tycker Kenny Andersson har utvecklats särskilt mycket sedan sist jag lyssnade på hans skivor. Utan det är mer eller mindre som vanligt i King Creosotes musikaliska landskap. Det är inget negativt i det att skivan följer samma mönster som Kenny Anderson stakat ut som riktning sedan länge. Jag tycker mycket om den mjuka pop eller folkpop som King Creosotes skapar med sina alster. Melodierna hakar in sig i varandra och King Creosote fokuserar sina texter på ett för mig tydligt sätt. Jag tycker att textmässigt är Kenny Anderson en väldig fin blandning av bard och modern diktare i den moderna popens krönikor. King Creosote gör en bra platta som är lätt att lyssna på. En platta som lyser upp i den skälvande sommaren sista dagar. Jag vet att plattan kom ut tidigare i år; men skivan har varit min följeslagare större delen av sommaren. Det är en ske som inte ger med sig lätt och när du väl lärd dig tycka om plattan, då fortsätter den att liva upp ditt liv.

Great Lake Swimmers — Lost Channels.Tony Dekker är ledaren för Great Lake Swimmers och det är ett band som påminner starkt om Fleet Foxes och Band Of Horses när det gäller folkpop eller countryinfluerad indierock. Jag vill hävda att bandet som jag lyssnar på för första gången, är ett aktstycke som gör musik som nästan smälter av sig själv. Den här nya skivan som vår trio gör har mycket kraftfulla inslag av countryrock i sig. Bandet har en fin förmåga att ta till sig traditioner och låta dessa rumstera med gruppens relativt sofistikerade ljudbygge. Deras material har fina detaljer som man kan höra om man lyssnar riktigt noggrant. Great Lake Swimmers är ett positivt rockband vars kapacitet är större än vad man förmodligen lyckats förnimma i vid första genomlyssningen. Det är först då jag under cirka tre veckors lyssnande på plattan som jag greppar vad bandet sysslar med. Och det jag hör räcker väldigt långt i min bok. Great Lake Swimmers är ett band för framtiden.

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots