Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Urrke

Blaskans chefredaktör som är en ivrig fan av Urrke T.s band Midlife Crisis gjorde en liten mailintervu med denna strålande punkband.


Fråga
Först vill jag gärna veta hur du kom i kontakt med musiken och började spela mera aktivt? Lite om din musikaliska bakgrund?
Svar
Det började initialt med att jag brukade sjunga när min farfar lirade fiol när jag var mycket liten. Hemma hos honom och Farmor. Han var symfoniker och spelade alt-fiolen i Kirunas symfoniorkester, gjorde samarbeten med Fresk-kvartetten osv. Min första inspiratör. Det ledde till att jag själv började ta fiol-lektioner när jag var 6-7 år gammal. Dessvärre (?) började jag då i mitten av 70-talet också att lyssna på Kiss, Sweet och Rod Stewart och tappade lust och intresse för detta med fiol i samband med det. Dom hade ju inga fioler…
Våran familj flyttade 1976 från Kiruna till Gävle. Jag började då lira gitarr istället. Sen blev det bas, eftersom vi skulle börja bilda Punkband och alla jävlar lirade ju gitarr. Eller åtminstone hade en. Ingen lirade eller hade en bas, så jag tänkte att varför inte? Steve Priest var ju coolast i Sweet, Gene Simmons var coolast i Kiss och Alan Lancaster var coolast i Status Quo. Tidiga förebilder då blev såna som Sid Vicious, Dee Dee Ramone, Jean Jaque Burnel, Zip Bates, och Sonny Jansson i lokala hjältarna PF Commando. Sen brummade det på för fullt i olika källare och garage med band som The Numbskulls, Sex Pilsners, Urp, Fosgen, osv. På 80-talets senare hälft var jag sedan hårdsminkad trummis i Glamrockbandet King Size. Vi släppte två singlar och gigade rätt hårt i Gävle och Stockholmsområdet. Hak som Kaos i Gamla Stan och City Hallen, etc. Det var grymt kul. Jag tror att om vi hade flyttat till Stockholm då, kring 86-87, som jag propagerade för, hade det kanske kunnat gå riktigt bra för oss. Vi hade ju börjat knyta lite bra kontakter med folk i huvudstaden. Easy Action, med flera. Men dom andra ville inte säga upp sig från sina jobb och flytta från sina tjejer i Gävle, så det blev inget av med det. Kanske lika bra det också. Man vet ju aldrig. Annars kanske jag hade blivit kompis med Johnny Thunders & Co och knarkat ihjäl mig eller nåt liknande, ha ha. Man var ju bara en oerfaren och vild 18-åring som ville ge järnet och inte banga för nåt. Det kanske är bäst det som sker trots allt.
Fråga
Du spelade i det mera bekanta Maryslim och gör det fortfarande vad jag förstått. Delar du din tid mellan Maryslim och Midlife Crisis? Som delfråga: hur tycker du det är att spela i relativt så pass olika band med lite olika bakgrunder?
Svar
Nej, jag hoppade av bandet Maryslim förra året (2008). Man kan säga att det var jag som bildade det bandet 1999. Jag hade rätt nyligen flyttat till Stockholm permanent och träffade Kent och Mats på en Hellacopters-show på Grönan. Det visade sig att Kent var gammal polare med Boba i Hellacopters, som jag också hade lärt känna hyfsat väl vid det laget. Så vi hade en gemensam nämnare där i honom. Kent sa att han och Mats hade lite låtar och ambitioner att bilda ett band. Men dom hade ingen basist. Bara en kass trummis. Jag kom in där och kickade trummisen och tog dit min gamle vän Patrik Jansson istället och från det var vi ett band. Jag kirrade skivkontrakt, bokningsbolag, med flera nödvändiga kontakter och sen körde vi så det rykte i nio år. Vi lirade i nästan hela världen. Till och med på CBGBs i New York (!), släppte tre bra album, turnérade med Hanoi Rocks, osv. Men jag lovar dig. INGET hade hänt utan mig. Och det har också visat sig med all önskvärd tydlighet sedan jag hoppade av Maryslim förra året. Sedan dess stagnerade hela skiten ganska snabbt och bandet fick lägga ner. Numera existerar Maryslim bara som ett "luftslott" på MySpace. Ett band som ser ut att finnas, men som är totalt inaktivt och inkomplett.
Som svar på din delfråga kan jag annars säga att det är grymt kul att pyssla med vitt skilda musikaliska projekt! En kul grej som förmodligen inte många vet är att jag till exempel på nittiotalet lirade bas på en hel platta med Mora Träsk (!).
Fråga
För flera år sedan såg jag punklegendarerna Bizex-B som förband till KSMB och avnjöt deras vinylplatta "Vi lever". Jag är lite nyfiken om hur det kommer sig att du blev involverad i Bizex-B?
Svar
Ha ha ha! Jävligt intressant att du säger det! För det gjorde jag också! Jag såg Bizex-B lira förband åt KSMB i Polhemsskolans aula i Gävle. Det måste ha varit hösten 1981 eller något sådant? Var du också där?
Det var dock inte första gången jag såg dem. Utan jag var faktiskt på Bizex-B´s allra första gig någonsin, när dom var förband åt PF Commando på Folkets Hus i Gävle 1980. Jag stod längst fram och vrålade och pogade. Jag var då ett 13-årigt fan! En liten "punkjävel". Jag hade 1981 en hemmagjord knapp på min skinnpaj där det med gnuggbokstäver stod: "Bizex-B -Skjut En Vakt!". När dom började snacka i Gävle om att återförenas för att lira in en ny platta, så ville tyvärr inte originalbasisten Åke Idol vara med. Därför blev jag tillfrågad istället. En stor ära. Jag är mycket stolt och nöjd över att ha varit en del i Bizex-B´s historia och gillar plattan vi gjorde skarpt! ("Tillbaka Med En Smäll" 2007).
Fråga
Ditt nya underbara band där Dregen, Robert Eriksson och Måns P Månsson spelar med, vill jag gärna veta hur processen gick till när Midlife Crisis började att forma sig?
Svar
Tack för de goda orden!
Det var som så att jag började bli lite trött på att allt numera skulle vara så jävla seriöst och opunkigt med Maryslim, någon gång kring 2005. Jag ville göra något kul och o-pretto, och något punkigt igen. Leka lite. Och planen var att lira in en singel med gamla personliga favoriter från 77-Punksvängen. Planen var dock från början att jag skulle göra det med Hanna och Canan, trummisen och gitarristen från bandet Satirnine. Vi skulle heta "Urrke-T & the T-birds". Det blev av någon anledning aldrig av. Jag tror att det var jag som hade lite tummen i röven där faktiskt. Tiden gick och jag gjorde aldrig slag i saken. Sen rätt som det var träffade jag Robban Eriksson, eller om vi snackade i tel kanske. Han hade lite uppehåll med Hellacopters då och berättade att han brukade jamma med våran gemensamme vän Måns från Maggots/Wrecks ibland. Jag berättade att jag hade planer på att lira in en Punksingel. Och när han hörde det så sa han något i stil med att om det inte blir av med tjejerna så kunde väl jag, han & Måns göra det istället. Bara några dagar efter det snackade jag i tel med Dregen. Och när jag berättade för honom så blev det ett jävla "ställ". "Vi gör det nu!" typ. Han ville också vara med. Och så blev det. Vi bokade studion och gick dit helt jävla orepade och smackade in de tre låtarna av Avengers, Users och Warheads på en dag! Punkrock!
Fråga
Hittills har två plattor med olika punkcovers kommit ut och vad är det som lockar med att göra covers på alltifrån PF Commando till Slaughter & The Dogs?
Svar
Ja, vad är det som lockar? Att det är så förbannat jävla kul antar jag. Plus att det naturligtvis känns roligt att få lyfta fram "glömda" favoriter från sin personliga nostalgi och historia. Presentera gamla låtar som man själv älskar för en massa människor som kanske aldrig hört dem förr. Eller "glömt" bort att dom finns. Hur som, så är det ju alltid roligt att lira bra Punkrock. En vacker dag kanske vi gör en egen låt eller två också!
Fråga
Till sist undrar jag om det kommer något nytt album med Midlife Crisis snart?
Svar
Säkert är att vi ska försöka gå in i studion och spela in igen nu till hösten / vintern (2009). Sen om det blir ett helt album, eller "bara" en tredje EP, det återstår att se! Kul ska det bli i alla fall!
R&R Over!
//URRKE
MIDLIFE CRISIS på MySpace Music

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots