Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Countryrock

Son Volt — American Central Dust

The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Son Volt — American Central Dust.Son Volt ger ut skivor då och då under åren, vilka flera är riktigt bra, ja till och med underbara att lyssna på, som till deras debutalbum ”Trace” och deras fina nattsvarta album ”Wide Swing Tremolo” som jag fortfarande sätter högt i min värld. Son Volt bildades av den ytterst raffinerade låtskrivaren och sångaren Jay Farrar 1994 efter det han och Jeff Tweedys band Uncle Tupelo sprack 1993. Deras countryrock som var i samma anda som Gram Parson och The Eagles spelade förr om åren när banden kunde det här med mjuk countryrock. Son Volt — Trace.Jeff Tweedy bildade undersköna bandet Wilco och Jay Farrar skrev bra och häftigt material åt Son Volt. Så släpper det nya albumet ”American Central Dust” med tolv magiska låtar som har så mycket passion, så mycket glädje och framförallt kraft i framförande av musiken. Jay Farrar sjunger bättre och formar musiken till en egen spegel av stor musik. Son Volt — Wide Swing Tremolo.En flyktig och skön platta fulla av direkta tilltal och låtar som är fina skildringar av världen som Son Volt upplever den. Plattan tillför mitt liv just nu så mycket därför att den når en punkt där musiken träffar mitt hjärta så rätt och så starkt. En av de där stunderna då musiken är guld värd. Son Volt överträffar sig själv fullständigt på den nya skivan och vilka låtar, vilka texter som Jay Farrar speglar sin omgivning med.

The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology.The Jayhawks är bandet som också kom i den första vågen av indieband som gjorde countryrock så bra och så stark under 90-talet. Men på grund av Gary Louris och Mark Olsons ständiga gräl så sprack The Jayhawks. Men nu finns denna dubbelcd med deras bästa sånger församlade som ett tungt dokument kring ett band som skulle kunna nå fram till så mycket mera energi än många andra band. The Jayhawks.Flera gästartister och producenter fanns kring The Jayhawks team under flera år och jag själv blir glad när flera av mina favoritlåtar finns här att tillgå som en sort fundamental helhet eftersom deras musik är som en mix av Gram parson, Bob Dylan, Neil Young och Tim Hardin. Det är då deras musik får en levande och unik kontext till Amerikas musikhistoria. Jag är nöjd med den här sammanfattningen, den är bland det finaste som kommit ut i år.

The Jayhawks — Hollywood Town Hall.Jag passade nyligen på att införskaffa The Jayhawks starkaste stund på skiva igen efter ha förlorat den förut i någon flyttbil. Deras ”Hollywood Town Hall” är deras starkaste stund på album. En förförisk skiva med elegans och stark produktion genom plattans hela koncept som jag vet om. Dessa tre skivor jag här skriver om är bland det mest behövda jag längtat efter det här året att få ta del av och lyssna på.

Världen är så mycket godare nu igen efter jag lyssnat på de tre skivorna.

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots