Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #9 2009

Avledare

Ett meddelande från Blaskan-redaktionen

Nästa nummer blir av nöd tvungen ett dubbelnummer med beräknat utgivingsdatum 2 november (peppar, peppar). Den främsta orsaken är en datorkrasch. Vi ber ödmjukt om ursäkt.

Höstträd.

Välkomna till höstens första nummer av Blaskan.

Med engelska gruppen The Big Pink i lurarna så kommer här höstens första nummer med intervjuer och recensioner som vanligt att försöka överleva de kommande kalla månaderna som snart kommer över oss.

I Oslo mitt på Karl Johans Garde hörde jag bland den råaste blues man kan tänka sig. En skitig tung blues som låter precis som den musik skivbolaget Fat Possum ger ut till vår glädje. En gatumusikant vid namn Ewan Blackledge tillsammans med några vänner sjunger och spelar låtar som är grymt bra. Jag blev förälskad direkt i hans blues. Jag till och med köpte en skiva som heter ”Electric Beret” som innehåller alltifrån cover av Van Morrison, Robert Johnson, The Rolling Stones, Bob Dylan till hans egna kompositioner. En skön snubbe med stor musik som är alltjämnt är värd att lyssna på. Man får hoppas att han hittar fram till Stockholms gator snart.


Intervju med punk/rockikonen Stry Terrarie

Stry — Mmm… Ängel.Ibland kan det tyckas att tekniken är emot mig när jag skall använda mig av den vid detta eminenta tillfälle då jag gjorde en telefonintervju med Stry Terrarie. Jag hade fått låna en band spelare som man kunde koppla till själva telefonen och göra intervjuer med hjälp av manicken. Men den gick sönder istället, så nu får det bli ett sammandrag direkt ut ur minnet och formulerat som ett sammandrag av cirka 45 minuters prat på telefonen.

Men låt oss först backa tiden lite. Stry Terrarie är ett artistnamn som han tog i samband med att börja göra musik. Han föddes som Anders Sjöholm 1957 och levde i ett samhälle utanför klippan i Skåne. Hans familj bodde även ett tag i Liberia under några år. Så man kan lugnt säga att hans bakgrund är lite annorlunda mot sina kommande kamrater i Ebba Grön/Imperiet, vilka som bekant bodde i förorten Rågsved utanför Stockholm. Stry Terrarie är det viktigaste namnet för svenska punkmusikens rörelse. Via ett besök i London 1976 så såg Stry Sex Pistols för första gången och det blev en viktig referenspunkt för Stry senare musikaliska utveckling. Jag kan nog lugnt påstå att Stry var först med att lansera punken rent musikaliskt i Sverige om vi talar om att ge ut skivor. Kriminella Gitarrer — Vårdad klädsel.Stry bildade 1978, ett av Sveriges första riktiga kanonband – Kriminella Gitarrer och gav strax före Ebba Grön, ut en av de bästa svenska punksinglar som har släppts ”Vårdad klädsel” med helt underbar sång från Stry och med högoktanig punklir från Mats P, Affe och legenden Sticky Bomb. Besökarna — Anna-Greta Leijons ögon.Skivan spelades in på den första klassiska skivstudion som hette Bombadill som var placerad i Klippan. Ett samhälle som blev kärnan i svensk tidig punk. Legenden Pål Spectrum producerade de mesta av Kriminella Gitarrers material under sin korta existens. När Kriminella Gitarrer splittrades fortsatte Stry i Besökarna, vars finaste material är singeln ”Anna-Greta Leijons Ögon” och deras fina kassett från 1979 som jag kom över i Malmö för 30 år sedan. Garbochock — Ritual.Stry gick senare vidare till fascinerande bandet Garbochock som gav ut den mycket fina lp-skivan ”Ritual” 1980 som jag fortfarande kan spela med stor kärlek. Sedan kommer det som de flesta i allmänhet kopplar Stry Terrarie med, nämligen Ebba Grön och senare deras fortsättning i Imperiet. Det behöver ingen närmare presentation eftersom dessa band redan är så kända. Själv gillade jag väldigt mycket Strys band Babylon Blues som jag tycker borde få många att upptäcka bandet. Men så har vi Strys egna sologrejer och bland dem så är min favoritlåt – singeln ”Ängel” producerad av Martin Rössel från bandet Dom Dummaste. Det var några små nedslag i vad Stry Terrarie sysslat med under de sin långa karriär.

Sammandrag från själva telefonintervjun med Stry Terrarie

Det viktigaste som Stry säger i telefonen är att äktheten i musiken är viktig och det är något som han försökt eftersträva i sin musik. Han nämner hur han upplevde att Iggy Pop & The Stooges stod för den där äktheten i musiken och deras musik har den där råa urkraften i sitt skapande. Han berättar vidare att mer eller mindre introducerade Iggy & The Stooges för Ebba Grön-killarna. Stry Terrarie nämner även andra band förutom Iggy som viktiga influenser till sitt musikskapande – MC 5, Ramones och den glamiga Stonesrock som New York Dolls gav världen. För Stry nämner i telefonen att den tidiga glamrocken också var en relevant musikalisk källa att ta till sig. Stry berättar att han alltid försöker gå från det komplicerade musiken för att göra musiken enkel. Bluesguden Howlin Wolfs råa ursprungliga enkelhet är något som Stry tycker om och vill nå fram till i sin egen musik.

Jag frågar om det något han lärt sig av under åren i de olika banden han varit med i – han svarar att lärde sig att bli en bättre musiker när han spelade med Ebba Grön framförallt. Jag frågar vidare om det är någonting han ångrar i dag när det gäller musiken/banden? Stry menar att han kan stå för det mesta men visst kan det vara enstaka låtar eller arrangemang han kan ha åsikter om eller skulle kunna förändra idag. Men i stort sett är Stry nöjd med sin karriär. Vilket jag också tycker han kan vara nöjd med. Stry har nästan aldrig gjort några musikaliska missar i min värld.

Han berättar vidare i telefonen om sina tankar om musik och jag passar på att fråga varför just Skåne blev så framträdande inom punken trots att det borde vara Stockholm eller Göteborg? Stry menar att det kan handla om närheten till kontinenten och framförallt resor till metropolen London som underlättade för kontakten med punken och dess vidare spridning i Sverige. En av de viktigaste anledningarna förmodligen till punkens vidare spridning i Skånes omgivningar.

Till sist frågar jag om han skall turnera någonting framöver. Men Stry är inte så pigg på att turnera för inga pengar alls och få sova usla ställen eller spela på sämre spelställen. Men skulle något band kontakta honom om att vara förband till deras kommande turné då kanske det skulle vara intressant att spela live igen. Stry skojar om att Kent kanske borde höra av sig till honom. Så nu hör ni det i Kent, se genast till att kontakta Stry Terrarie så snart som möjligt så att han får spela ute igen till min belåtenhet, på era framtida konserter.

Jag tackar Stry Terrarie för att han ville ta sig tid att prata med mig. Själv var jag bara glad att få prata med en av mina hjältar i Sverige. Tack Stry Terrarie för allt.

Ett litet tack till. Jag tog mig friheten att låna lite omslag från Strys hemsida till att illustrera intervjun. Stry Terraries hemsida har följande adress — STRY

Där kan man även beställa hem skivor från Strys digra produktion.

Se andra relaterade länkar angående Ebba Grön eller Imperiet:

Kriminella Gitarrer — förbjudna ljud

Ebba Grön — Live

Ebba Grön-boxen

Imperiet — Silver, Guld och Misär


En av mina favoritartister det här året har varit svenska rocktrubaduren Nils Fälth och hans kompband The Green Garden. En fin svensk Bob Dylan och Neil Youngkille eller kanske mera av moderna killar som Adam Green och Ed Hardcourt. Se hans sidor — Nils Fälth and the Green Garden på MySpace Music och — Nils Fälth där kan man ladda ned hans låtar gratis om man vill.


Senaste musikaliska nyheter från Marilynz Idoler är att sångaren/låtskrivaren Magnus varit snäll att ge mig en cd-skiva med fyra låtar som kanske blir inspelade på något sätt. Jag har bara hört råmaterial framförd på en hederlig gammal tramporgel. Låtarna har titlarna: 1. Spel; 2. Liv än sen; 3. Ledsen; 4. Ner för gatan.

Det är lite annorlunda att lyssna på låtarna i den versionen men vi får hoppas att vi får höra deras punkversioner av låtarna.


Jag gillar när vi har vakna läsare som kan tipsa om bra band som till exempel punkbandet Moonshine från Göteborg. En band som manglar betonghård med sin lätta hardcoreanstrykna punk — Moonshine på MySpace Music


Dr. Indies sökande efter ny musik gjorde att jag upptäckte störtsköna bandet Bongo Brains som spelar ganska rå skitig bluesig rootsreggae — Bongo Brains på MySpace Music


Magnus Sandelin — Extremister.En av de bästa böcker som har skrivits om svensk politisk/religiös extremism heter ”Extremister” och finns numera som pocketbok utgiven Pocketförlaget. Boken är skriven av frilansjournalisten Magnus Sandelin och det är en bok som innehåller intervjuer med svenska unga människor som dras till nynazism, vänsterextremism och religiös politisk islamistisk agenda. Det är läror som avskyr det nuvarande västerländska demokratiska samhällena. Det är extremister som med våld, mord och terrorism vill ge oss deras egna totalitära filosofiska system. Rena ädla system som innebär att alla andra måste underkasta sig samhällsläror ingen vill ha men som dess utövare vill införa. Demokratin krossade nazismen, kommunismen och måste nu försvaras mot islamisk extremism. Jag ville som chefredaktör och ansvarig utgivare göra en intervju med Magnus Sandelin. Men han måste tyvärr tacka nej på grund av tidsbrist men vi får försöka vid ett annat tillfälle.

Nåväl boken visar hur tydlig nazism, vänsterextremism och politiska islamistiska aktivister står varandra mycket närmare än vad man kan tro. Deras samsyn är ett hat mot demokratin. Men visst låtsas kommunistiska sekter och anarkistiska/syndikalistiska organisationer att de vill ha mera demokrati genom att skapa en sorts revolutionär anda med hjälp av våld och sabotage mot staten, polisen, militären eller andra partier som ej delar deras anda. Man kan lugnt säga att de inte delar övriga samhällets värderingar. I en demokrati handlar det om att skapa förutsättningar för många livsprojekt att förveckligas. Det vänsterextremisterna vill är att införa en totalitär anda och rent av med hjälp av våld krossa motståndet mot all vänsterextremism. Magnus Sandelin har flera gånger varnat för att den demokratiska vänstern är naiva och rent av korkade i sitt försvar av AFA eller andra liknande rörelser. Det är ofta vänstergrupperingar med medelklass eller överklassungdomar med noll förankring i den arbetarklass de vill kämpa emot. Eftersom jag själv är före detta vänsterpartist och sedan en del år tillbaka Skyddsombud på Stockholms lokaltrafik och viss erfarenhet från vänsterextremismen på 80-talet, så ser man helheten av den politiska helheten stundtals. Så upplever jag att folk vill ha lugn och ro och inte få en massa dårar tala i dess/vårt namn. Jag kan inte förstå varför varje vänsterintellektuell genast i Aftonbladet eller på andra tidningar försvara vänsterfascisterna i kriminella nätverk som AFA. Ett sällskap som ägnar sig åt hot, våld, misshandel och försöker ge sig på allt och alla som inte delar deras åsikter. Vänsterintellektuella börjar genast svamla om att folk som är motståndare till AFA får skylla sig själva om det råkar ut för AFA: s vrede. Så demokratiska organisationer borde sluta bjuda in AFA i olika sammanhang. Det är vad Magnus Sandelin har varnat för hela tiden. Läs boken och läs hans blogg — Extremister

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Arctic Monkeys — Humbug

Blur — Midlife: A Beginner’s Guide to Blur

Boris & The Jeltsins — Låt det blöda & Bye Bye Bicycle — Compass

Chickenfoot — Chickenfoot

Death — For the Whole World to See

Ecovillage — Phoenix Asteroid

Ebba Forsberg — Ta min vals: Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen

Gossip — Music for Men

Hardcore Superstar — Beg for It

Jane’s Addiction — A Cabinet of Curiosities

King Creosote — Flick the Vs & Great Lake Swimmers — Lost Channels

Korta musikrecensioner LII

Kreator — Hordes of Chaos

Marie Bergman — Det liv du får

New York Dolls — ’Cause I Sez So

Passion Pit — Manners & Theoretical Girl — Divided

Pretty Whores — Teens of USA

Rancid — Let the Dominoes Fall

Ray Smith — Rockin’ Little Angel: The Sun Years, Plus

Sky Saxon och hans band The Seeds

Son Volt — American Central Dust & The Jayhawks — Music from the North Country: The Jayhawks Anthology & Hollywood Town Hall

Stratovarius — Polaris

The Bats — The Guilty Office

Två gånger Tom Malmquist: Smoke & Dial (Art by Accident) & Fadersmjölken

Träd, Gräs och Stenar — Hemlösa katter

Trick or Treat — Tin Soldiers

Tyr — By the Light of the Northern Star

Whitney Houston — I Look to You

Victor Olaiya — Victor Olaiya’s All Stars Soul International & Captain Yaba — Yaba Funk Roots