Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #10/11 2009

Avledare

Varför måste Regeringen anamma alla dåliga och illa fungerande idéer.

Vin och Sprit är sålt, Apoteket har gått ut på anbud, SL vill man slå sönder så att det i värsta fall blir så att man kanske måste köpa tre eller kanske fyra biljetter för att ta sig från förorten in till Stockholm. Hur det blir i resten av landet vågar jag inte gissa hur det blir, men de lönsamma sträckorna kommer att drivas av privata entreprenörer, de icke lönsamma får staten driva med förlust. Med mycket stora hål i skattekistan som följd.

En av de senaste dumheterna är att man vill privatisera Bilprovningen, ett MYCKET dåligt förslag.

Utomlands kostar det väldigt mycket, om man tittar på t.ex. Finland som har privatiserat sin bilbesiktning har kostnaden ökat med 70 %. Skulle man översätta detta till svenska mått skulle besiktningspriset öka från dagens 300 till 520 kronor. Antalet underkända bilar har stigit från 19 procent till 28 procent. Det är en ökning på 50 procent! Detta skulle kunna förklaras av att de privata aktörerna har starka ekonomiska drivkrafter att öka antalet ombesiktningar. En uppmaning till alla politiker är att man MÅSTE inte genomföra en dålig idé bara för att det är möjligt. Ett tips !!! Använd insidan av huvudet någon gång ibland när ni tänker, så ska ni se att det går lite lättare. Om ni säljer ut alla statliga företag, hur ska man då få in pengar till statsskulden?


Hårdrock

Kiss — Sonic Boom

Kiss — Sonic Boom.Så har då Kiss släppt ett nytt album, trots att Gene Simmons för något år sedan uttalade sig att Kiss inte skulle släppa något mer album.

Allt p.g.a. fildelningsproblematiken. Men nu har de alltså släppt ett nytt album i alla fall, han har väl förstått att det inte går att åka ut på turné och att bara åka på gamla meriter en gång till. Fansen vill ju ha lite nytt material också. Efter Psycho Circus som släpptes för elva år sedan har ju inte mycket hänt, de har turnerat världen runt med den ena revival turnen efter den andra, samtidigt som det ena greatest hits albumet efter det andra släppts. Det går inte att mjölka ur mycket mer ur det gamla materialet längre. Hade de inte redan släppt fyrtioelva olika greatest hits album så hade det kanske gått med ett par till. Girigheten sätter inga gränser.

Kiss.Hur låter det nya materialet då, jo det här låter överraskande bra. Det låter fräscht, ett aber dock, alla intron låter ungefär likadant där hade man ju kanske kunnat lägga ner lite mer fantasi.

När man tittar på omslaget så poppar ett annat omslag upp i medvetandet, nämligen omslaget till ” Rock And Roll Over” fast det kanske inte är så underligt för Michael Doret som ligger bakom designen på det nya albumet designade även omslaget till Rock and roll over. När man börjar lyssna på skivan så förnimmer man att hoppsan här har det hänt en massa grejer. Man har ju svängt ihop låtarna så att låtuppbyggnaderna minner om fornstora dagar, det är lite ”Destroyer” eller ”Lick it Up” feeling över låtarna. ”Modern Day Delilah” är den bästa låten på skivan. Nu är det ju ingen låt som kommer upp i samma klass som ”Detroit Rock City” eller God of Thunder”. Men helheten är helt OK. Gillar man Kiss från förr kan jag varmt rekommendera Sonic Boom men även förstagångsköparna kan finna glädje över detta verk.

Skivan får € € € +


Ace Frehley — Anomaly

Ace Frehley — Anomaly.Han fick sparken från Kiss tillsammans med Peter Criss för några år sedan på grund av för kraftiga intag av sprit och droger. Men Ace Frehley verkar knappast sörja detta, om man kan ana rätt med tanke på vilken bra skiva som han släppt under eget namn. Så verkar han fullt upp med sin egen karriär än att fundera på vad Gene Simmons och Paul Stanley skall tycka om hans personlighet. Det är dessutom knappast första gången Ace Frehley sparkas ut ur bandet. Men hans avslut i bandet kanske förändras i framtiden om bandet orkar fortsätta med sin musik. Kiss nya skiva som Dr. Rock recenserar här ovanför måste jag tillstå är en trevlig och bra Kissplatta. Fast Ace Frehleys solopaltta är mycket bättre än vad Kiss olika medlemmar åstadkommit förr om åren. Här handlar det om vanlig hederlig rock med hitkänsla i sig. Musik som både vågar sticka ut och behålla lite av de rötter Ace Frehley har haft i sitt gamla band, Kiss. För det går knappast att komma ifrån vad han har sitt ursprung eftersom han sjunger sådär glad svängig hård rock som har pop och viss klassisk hårdrock i botten. Låtarna är kanske inga mästerverk men de är bra låtar som ändå sitter fint till på något sätt. Ace Frehley känner tydligt stor lust att visa världen att fortfarande kan rocka på som om han aldrig hade slutat med det. Det är hans bästa soloplatta bland sina övriga skivor. S nu kan han nog ta det lugnt och se om det verkligen är definitivt slut med all framtida medverkan i Kiss. Medan vi inväntar svaret så är hans nya soloplatta hur bra som helst. Den kan räcka för längre umgänge under resten av året.


Höstens bästa journalistiska bok

Fredrik Strage — Texter: Samlade artiklar

Alfabeta

Fredrik Strage.Få journalister i Sverige förutom Andres Lokko kan fånga in populärkulturen så bra som Fredrik Strage i sina böcker eller artiklar. Han är nyfiken, värderar, omvärderar och höjer och kritiserar allt vad han själv skriver. Det bästa är hans nutida kommentarer till sina egna artiklar där han rannsakar sig själv med humor och glädje inför sitt skrivande. Det är en utsökt idé att samla ihop hans artiklar för de är värda att uppmärksammas igen. Jag älskar hans artiklar som hans skrev för Andres Lokkos gamla tidskrift POP under 90-talet. Här skriver han om Fugees, Spiritualized och hip hop med sådan iver att man blir glad. Hans unika intervju med soulsångaren R. Kelly i Sonic är hur bra som helst. Det verkar inte finnas någonting som han inte gräver i. Han skriver gärna i Close Up om Backyard Babies eller black metalband med samma kunskap och nyfikenhet som han gör med indierock eller hip hop. Modevärlden i tidskriften Bibel tar han sig an med samma känsla som han skriver om japansk j-rock, Jay Z, gothrock, kristen metal eller emokidsens kläder och skräckfilmsvärlden, en pur nyfiken närvaro i texterna – allt tar han på allvar och undersöker likt en grävande journalist. Jag blir undervisat eller får mig ett gott skratt därför att Fredrik Strage fångar in allt som kommer i hans väg med en sorts journalistisk glädje som få skribenter hyser. Strage vill vara cool men återkommer hela tiden till sig själv på något sätt. Hans texter blir en sort nyckel till ingången som är hans eget hjärta och just den känslan gör Fredrik Strage så bra som journalist därför att han vågar ta ut svängarna och faktiskt belamra sina texter med lite läsefrukter samtidigt. Sådant stör säkert några men faktiskt inte mig som läsare. Utan jag njuter av varenda rad Strage skriver och vet att när jag vänder blad får jag ytterliggare en bra berättelse om samtiden. Man kan nog säga att Fredrik Strages texter säger mera om samtiden än de flesta skönlitterära romaner därför att Strage är nära sina texter och verkar här och nu i vår samtid och inte någon annanstans. Utan tvekan årets journalistiska samling av texter nummer 1 2009.


Återkomsten för Spandau Ballet

Spandau Ballet.Det är förmodligen inte den största nyheten i flödet av information som möter oss dagligen och massivt sköljer över oss dagligen. Men jag tycker om nyheten att new romantics främsta dandys Spandau Ballet skall återförenas igen, efter 20 år frånvaro från scenen. Bröderna Martin och Gary Kemp och de övriga i bandet skall släppa en samlingsplatta med nyinspelningar av deras gamla hits plus lägga till två nya låtar. Dessutom blir det en turné framöver. Tänk om Spandau Ballet skulle få för sig besöka Sverige. Det skulle glädja undertecknad Dr. Indie väldigt mycket. Hoppas, hoppas.


Dialogdikt

Stefan Hammarén & Emma Ehrlekrona — 1.2

h:ströms Förlag 2009

Privata intryck av kärlek i disparata uttryck av avvikelse gentemot allt det ordinära som bevisas var romantikens egna virvlande strömmar. Nåväl vi som känner den gode Hammarén vet vilken svärta och svartsynt sorg kärleken kan drabba blind såsom författare av de slag Stefan Hammarén vidareutvecklar i sitt och delvis Emmas språkliga hantering. Den nya boken är en ren skälig kärlekssamling där två språk, två röster, två individer tillåts möta varandra på en öppen arena där vi alla inbjuds att vara med, samtidigt kan det hela upplevas som en form av privat möte mellan två separata individer som vill nå hjärtans egna små sånger. Allt komponerad i det specifika underfundiga sättet som bara Stefan Hammarén förmår att fördjupa sin själ – ett djupt sår av smärta, kärleksträngtan och rådvill husrum för starka emotionella avgrundsliknade vrål. Två kämpande och sårbara själar vill från ett håll förenas, förgrenas och medan andra rösten strängt envist rycker åt den andra linans slutmål. Diktsamlingen samtalar och låter texten stå där helt utan nät av stål som inte låter sig djupt bevekas av tårar. Utan en grym kärlek leder i bevis att kärlek är vackraste upplevelsen, om vi slipper slipas ned av dess svarta bakgård. Boken är faktiskt intrikat och varm därför att den balanserar mellan röd varm blodfull kärlekskramper och nattsvart melankoli där kärleken leder in i labyrinter där döda käftar tuggar febrilt på våra benknotor. Stefan Hammarén ger oss sin känsligaste bok och därmed blottar sig ödmjukt inför oss läsare. Tack för bokens innehåll och tack för din medmänsklighet som bottnar i din ärlighet. Djupare än så här kan väl inte en bok sjunka in sin kroppsliga lekamen. En hjärtans upproriska sanning förtäljes i diktens form. En av de bästa böckerna om kärleken grymhet jag har läst i år.


Notis

!Sista chansen att någonsin mer hamna "på burklös mark" ifall ni inte redan varit. h;ströms högste PRchef är på remarkabel anticharmoffensiv och hotar hotfullt, elakt, svinaktigt och klart mot ingångna överenskommelser mellan mig och förläg...garen, att trotsig som en tupp och mycket oåterkalleligt fysiskt makulera till slutlig förintelse resten av den hela burklösa terra innan skarabéerna är släppta. Det burklösa är mitt enda abstrakta praktverk hittills. En mer artificiell roman får ni söka utan att finna.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

AK von Malmborg — Vår tids rädsla för AK von Malmborg

Blända — Minnesmissbruk

Broder Daniel — No Time for Us 1988–2004 & Army of Dreamers

Buddy & Julie Miller — Written in Chalk

Dead Weather — Horehound

Delbert McClinton — Acquired Taste

Dizzee Rascals — Tongue N Cheek

Drive-By Truckers — The Fine Print: A Collection of Oddities and Rarities 2003–2008

Echo & The Bunnymen — The Fountain

Elin Ruth Sigvardsson — Cookatoo Friends & Rebekka Karijod — The Noble Art of Letting Go

Fibes, Oh Fibes! — 1987

Health — Get Color & Every Time I Die — New Junk Aesthetic

Ian Hunter — Man Overboard & Mott the Hoople — Original Abum Classics & Roll Away the Stone: The Best of Mott the Hoople

Janne Bark — Bara en man

Jay-Z — The Blueprint 3

Jet — Shaka Rock

John Fogerty — The Blue Ridge Rangers & The Blue Ridge Rangers Rides Again (Dr. Indie)

John Fogerty — The Blue Ridge Rangers Rides Again (Dr. Rock)

John Lindberg Trio (JLT) — Brand New Philosophy

Julian Plenti — Julian Plenti Is Skyscraper

Killer Clan of F.U.N. — Killer Clan of F.U.N.

Korta musikrecensioner LIII

Levon Helm — Electric Dirt

Lightning Bolt — Earthly Delights & Fuck Buttons — Tarot Sport

Lou Barlow — Goodnight Unknown

Megadeth — Endgame

Midaircondo — Curtain Call; Fabrizio Caccaimali — Kobolt Trees & Bubble Shield — My Raspberry Nights

Moderat Likvidation — Mammutation

Monsters of Folk — Monsters of Folk & Pete Yorn & Scarlett Johansson — Break Up

Dr. Indies notering om legendariska Motowns 50-års jubileum

Municipal Waste — Massive Aggressive; August Burns Red — Constellations; Caliban — Say Hello to Tragedy; Tenet — Sovereign & Job for a Cowboy — Ruination

Patterson Hood — Murdering Oscar

Pearl Jam — Backspacer

Porcupine Tree — The Incident & Lacuna Coil — Manifesto

Prefab Sprout — Let’s Change the World with Mu; David Sylvian — Manafon & The Flaming Lips — Embryonic

Progressiv rock från skivbolaget Record Heaven/Transsubstans Records

Riltons Vänner — Japanmix

Robbie Williams — Reality Killed the Videostar

Roger Rönning — Ingen kvinna ingen man

Simian Mobile Disco — Temporary Pleasure; Atlas Sound — Logos & Yacht — See Mystery Lights

Stella Rocket — To the Birds

Sunstorm — House of Dreams

The Big Pink — A Brief History of Love

The Black Crowes — Before the Frost/Until the Freeze

The Confusions — A Permanent Marker & Oholics — Disgraceland

The Donnas — Greatest Hits Volume 16

The Hidden Camera — Origin: Orphan

The West of Eden — Travelogue

Theodor Jensen — Tough Love

This Vision — This Vision

Twaang — The Third Dimension & Dark Angel

UFO — The Visitor

Vader — Necropolis; Behemoth — Evangelion & Yob — The Great Cessation

Vitalic — Flashmob; Maps — Turning the Mind & Bad Lieutenant — Never Cry Another Tear

Vivian Girls — Everything Goes Wrong

Yo La Tengo — Popular Songs