Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Arto Paasilinna — Fabrikör Liljeroos luftskepp

Brombergs 2009

Sara Paborn — Släktfeber

Brombergs 2009

Harry Bernstein — Guldpilen

Brombergs 2009

Marian Keyes — En förtjusande man

Norstedts 2009

Humor inom litteraturen är en underskattat vara, särskilt som vi oftast tar skönlitteratur på fullaste allvar och finkulturell litteratur specifikt. Men sådan skiter Finlands bästa humorist Arto Paasilinna i – utan han fortsätter att skriva roliga vansinniga skrönor som man kan skratta sig fördärvad åt. Nya eller senaste översatta romanen om den byråkratiska taskspelaren kommundirektören Hemmi Elstelä som får den briljanta idén att i de årliga sprinterloppen i Vörås sommarspel att både starta loppet och plötsligt börja springa med i loppet. Han får sparken och får nytt jobb som näringslivsombud. Han samarbetar med ortens starkaste man, fabrikör Lars Liljeroos. Här skall nya visioner och ideal sprida sig. Dråpligheterna stapplas på varandra. En reklamballong med ett rockband i råkar lossna och hamnar i Nepal. Vår hjälte/dumskalle vår iden att skicka mediciner med hjälp av luftballonger. Korkade idéer och en helt igenom rolig roman plus fulländad humoresk i samma andetag.

Sara Paborns debutroman om den 107-åriga matriarken/fastern dör och släkten samlas för att fördela hennes saker. Boken berätterska berättar med lite bitterljuv cynism om allt som sker i släktträffen. En underbar fyndig bok som man knappast behöver djupsinne för att förstå eller det handlar snarast om ren läseglädje.

Marian Keyes böcker är fullständigt och oböjligt kvicka kvinnoböcker som kvinnor gärna läser. Hon har blivit populär för sin ironiska underton som skildrar män som är liksom som vi män kan vara inför kvinnor. Lite vid sidan om och försöker förstå kvinnan men det går liksom inte fullt ut. Polletten går inte ända ned i vår förståelse. Men när flera kvinnor skildrar samma man blir det ett makalöst febrigt äventyr. Jag kan inte låta bli tycka om Marian Keyes romaner, dels för att hon skriver som bra och för att hon serverar beska sanningar i en tid som denna är.

Harry Bernstein är nästan 100 år gammal och har på äldre dar släppt två fina böcker ”Den osynliga väggen” och nya ”Guldpilen” - barndom, 70-årigt äktenskap och ensamhet skriver ur ett perspektiv – där den lågmälda humorn får fritt utrymme. Den nya boken är att rekommendera för att den låter en människa tala ut och skriva fritt ur hjärtat. En liten värmande bok i vintermörkret.