Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Sofia Rapp Johansson — Tills skulderbladen blivit vingar

Bonniers

Annica Wennström — Svart kvark

W&W

Kjell Westö — Gå inte ensam ut i natten

Bonniers

Sofia Rapp Johansson.En av de yngre författarna Sofia Rapp Johansson född 1980 begrundar ödet hur det är att vara fosterbarn då mamman eller nya fosterpappan riktigt orkar med och de sociala myndigheterna tar sitt såkallade ansvar och vill finna fosterhem som kan fungera bra. Men oftast brukar det bli ett smärre helvete för många barn. Barnen hamnar i kläm vilket tydligt kommer fram i romanen men ändå vägrar boken huvudperson, sjuåriga flickan med tre syskon att ge upp sin egen identitet och vill hamna rätt i livet. Modern är instabil och försvinner iväg när som helst och lämnar skutan vid för våg. Flickan som är sju år heter Fija och hon är ett exempel på ren överlevnad och ork att ta sig förbi alla skären och förstår redan som liten att livet har vassa kanter som man kan skära sig på. Men boken visar givetvis på att det finns hopp för alla trots svårigheterna som enkelt tornar upp sig. Man får till slut klättra över hindren bokstavligen. Boken är en ren uppvisning i både förnedring och mänsklig seger över dårskapen och ger hoppet en levande gnista att få leva upp för alltid.

Annica Wennström.Annica Wennström som kom ut med det norrländska eposet ”Lappskatteland” 2006 fortsätter med sin nya roman ”Svart kvark” att skildra Norrlands samhällen och dess närhet till skogen så att man förstår det bättre. Hennes drivande språk gör även andra boken är en värdig efterföljare till Norrlands främste berättare, Sara Lidman. Revolterade kvinnor år 1936 som vägrar godta den manliga normen som både fackliga organisationer och politiska partier vill servera till oss alla. Boken levandegör kvinnor, unga kämpar som hellre drömmer om ett annat samhälle utan tvång, typiskt kvinnogöra eller någon som vill mästra kvinnornas egna drömmar och livsvillkor. Fördömligt och utan pekpinnar berättas det rakt på vad som romanens unga kvinnor i ett litet samhälle har för egna tankar att diskutera med sina manliga vänner. En roman om vänskap och kärlek.

Kjell Westö.Kjell Westö fortsätter att skriva om min andra favoritstad Helsingfors i norden efter Stockholm. Han sätter staden i centrum genom att låta sina karaktärer, vännerna Jouni, Ariel och Adriana som bildar ett band i samma stil som Peter, Paul och Mary. Det handlar om 60-talet och det handlar om huruvida popen/rocken tar sitt intåg och erövrar de unga sinnena. En bok om ungdomens tid – 60-talet; ungdomsrevolternas politiska decennium. Boken vandrar mellan Stockholm och Helsingfors. En monumental episk berättelse med mycket attityd och framförallt sakkunskap över vad som händer i dynamisk tid. Jag älskar Kjell Westös romaner, därför att böckerna tillfredställer mitt sinne av god underhållande litteratur.